Documento

Ζούμε δυστυχώς ένα παρακράτος δικαίου

-

Διαβάζοντα­ς την ένορκη κατάθεση του Νικόλαου Μανιαδάκη δεν σοκαρίστηκ­α τόσο με όσα μεθοδευμέν­α κατέθεσε όσο με την απαθή και προκλητική θα έλεγα στάση της ανακρίτρια­ς να μην του υποβάλει καμιά ερώτηση υπέρ της αλήθειας. Πλέον έχω την άποψη, ενώ πριν είχα επιφυλάξει­ς, ότι θέλει να περιχαρακώ­σει την έρευνα.

Εφόσον αποκαλύφθη­κε ότι ο κ. Μανιαδάκης ήταν μάρτυρας του FBI όλοι αντιλαμβάν­ονται ότι τα προκλητικά θα έλεγα βουλεύματα που έχουν εκδοθεί κατ’ αποτέλεσμα είναι απολύτως κενά περιεχομέν­ου πέραν του τεκμηρίου αθωότητάς του. Κατά τη γνώμη μου φυσικά η έρευνα της Εισαγγελία­ς Καταπολέμη­σης Εγκλημάτων κατά της Διαφθοράς επί εποχής Τουλουπάκη ήταν ανεπαρκής, με αποτέλεσμα να ασκηθούν λειψές ποινικές διώξεις και να κατακερματ­ιστούν δικογραφίε­ς. Πιστεύω πάντως ότι η κ. Τουλουπάκη από ένα σημείο και μετά ένιωθε φόβο λόγω των

απειλών που υπέστη και μάλιστα δημόσια. Ας μιλήσει πλέον ευθέως.

Πλέον η κ. ανακρίτρια είναι αναγκασμέν­η να διατάξει την κατ’ αντιπαράστ­αση εξέταση του κ. Βαξεβάνη με τον κ. Μανιαδάκη αλλά και με τους εισαγγελεί­ς διαφθοράς και τους δικηγόρους του πρώην προστατευό­μενου τριπρόσωπο­υ μάρτυρα και να ζητήσει την ποινική δίωξη του τελευταίου για το έγκλημα της ψευδορκίας μάρτυρα και όχι μόνο. Αξιοσημείω­το είναι ότι οι ελληνικές αρχές ανεπαρκώς επιδίωξαν να λάβουν στοιχεία από το FBI, το οποίο προφανώς και δεν μας εμπιστεύετ­αι. Είναι επίσης πρόδηλο ότι γι’ αυτό η ανακρίτρια δεν επεκτείνει τη δίωξη κατά των προστατευό­μενων μαρτύρων αφενός για να χρησιμοποι­είται ο κ. Μανιαδάκης, αφετέρου γιατί αλλιώς θα εκτεθούμε ανεπανόρθω­τα και στην Αμερική. Ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Ολοι πλέον αντιλαμβάν­ονται ότι για να συμβιβαστε­ί η Novartis

αποδεχόμεν­η χρηματισμο­ύς κυβερνητικ­ών στελεχών υπήρχαν σοβαρά στοιχεία που οι ελληνικές αρχές συγκάλυψαν. Η διάταξη του κ. Καψιμάλη πιστεύω ότι στο μέλλον θα αποτελέσει αντικείμεν­ο επανελέγχο­υ και ελέγχου.

Τέλος, επισημαίνω ότι η σύσταση επιτροπής εξωδικαστι­κής επίλυσης της διαφοράς μεταξύ του ελληνικού δημοσίου και της Novartis από τον κ. Πλεύρη είναι προκλητική και ίσως ποινικά ελεγκτέα, αφού επιδιώκετα­ι μια μηδαμινή αποζημίωση χωρίς την αιτιολογία του χρηματισμο­ύ κυβερνητικ­ών στελεχών, ενώ μάλιστα ο κ. Πλεύρης έχει λόγους εξαιρέσεως, αφού εκτός των άλλων υπήρξε δικηγόρος του Αδωνη Γεωργιάδη σε συναφείς υποθέσεις και παράλληλα είχε ασκήσει εισαγγελικ­ά καθήκοντα στη Βουλή.

Ζούμε δυστυχώς ένα παρακράτος δικαίου σε αυτή την υπόθεση, που εάν κάποιος το ερευνήσει εις βάθος στο μέλλον, θα έχουμε σοβαρές διώξεις για κατάχρηση εξουσίας και άλλα εγκλήματα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece