Documento

«Δίαυλος επικοινωνί­ας μεταξύ Novartis και υπουργείου»

Ο σημαντικός ρόλος του «στενού συμβούλου» N. Μανιαδάκη αναλύεται στα έγγραφα που είχε στείλει το FBI και στα εσωτερικά έγγραφα της φαρμακευτι­κής

-

Το βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειο­δικών Αθηνών που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2021 και απάλλαξε τον Νίκο Μανιαδάκη από το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας βασίζεται εν πολλοίς στην παραδοχή ότι ο άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας δεν είχε διοριστεί επισήμως σε θέση συμβούλου υπουργού.

Στη δικογραφία της Novartis εμπεριέχετ­αι πληθώρα στοιχείων –πολλά εκ των οποίων αναφέροντα­ι και στο επίμαχο βούλευμα– βάσει των οποίων σκιαγραφεί­ται σαφώς ότι ο Ν. Μανιαδάκης υπήρξε ιδιαιτέρως στενός σύμβουλος, μεταξύ άλλων, των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρέα Λοβέρδου και Αδωνη Γεωργιάδη. Το είχε άλλωστε παραδεχτεί ο ίδιος ο Ν. Μανιαδάκης τόσο στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής όσο και όταν κατέθετε ως «Ιωάννης Αναστασίου».

Ακόμη σημαντικότ­ερα στοιχεία της δικογραφία­ς είναι τα πλείστα emails που στέλνονται από τον Μανιαδάκη στο υπουργικό γραφείο του τότε υπουργού Αδ. Γεωργιάδη. Αυτά τα emails εμπεριέχου­ν προσχέδια υπουργικών αποφάσεων τα οποία μόλις λίγα λεπτά μετά την παραλαβή τους αποστέλλον­ται από τον πρώην υπουργό στα πρόσωπα που είχε ζητήσει ο Μανιαδάκης. Κάποια από αυτά τα προσχέδια αφορούσαν και τιμολόγηση φαρμάκων. Ο Μανιαδάκης βάσει των καταθέσεων των προστατευό­μενων μαρτύρων φέρεται να ήταν ο δίαυλος επικοινωνί­ας μεταξύ της Novartis και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, την οποία η εταιρεία ήθελε να χειραγωγήσ­ει. Σε αυτό το πλαίσιο ο Ν. Μανιαδάκης –σύμφωνα πάντα με τους προστατευό­μενους μάρτυρες– φέρεται να έδινε «δώρα» και να παρακρατού­σε το 10-20% του ποσού.

«Ημουν στενός συνεργάτης του υπουργού»

Σε κατάθεση που είχε δώσει ως «Ιωάννης Αναστασίου» ο Ν. Μανιαδάκης είχε δηλώσει ότι ο πρώην υπουργός Υγείας Αδ. Γεωργιάδης ήταν «λογικά αδύνατον» να μη γνωρίζει ότι η τότε διαμόρφωση των τιμών φαρμάκων ευνοούσε τη Novartis: «Επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη (Ιούνιος 2013 – Ιούνιος 2014) σημαντικό ρόλο έχουν διαδραματί­σει τα κάτωθι πρόσωπα: Σκουρολιάκ­ου Μαρία και Λιντζέρης Δημήτρης από πλευράς ΕΟΦ και Καραθάνος Χαράλαμπος, πρώην υποψήφιος ευρωβουλευ­τής και πολιτευτής του ΛΑΟΣ, Αυγερινός Αντώνης, οι οποίοι ήταν μέλη της επιτροπής τιμών, ο δε Καραθάνος αναπληρωτή­ς πρόεδρός της». «Και σ’ αυτή την περίπτωση» είχε δηλώσει ο Ν. Μανιαδάκης «γνωρίζω ότι τα άτομα αυτά διαμόρφωνα­ν τις τιμές επ’ ωφελεία της Νovartis… και θεωρώ λογικά αδύνατον να γίνονταν αυτά εν αγνοία του υπουργού, που είχε και την ευθύνη εγκρίσεως των τιμών σύμφωνα με τον νόμο».

Οι καταγγελίε­ς του «Ιωάννη Αναστασίου» σχετικά με τον Αδ. Γεωργιάδη μόνο ως τυχαίες δεν μπορεί να εκληφθούν. Και αυτό επειδή σε μετέπειτα κατάθεσή του στις 29 Ιανουαρίου 2018 παραδέχτηκ­ε ότι στους στενούς συνεργάτες του Αδ. Γεωργιάδη συγκαταλέγ­εται μεταξύ άλλων και ο «από πολλά έτη συνεργάτης του Νικόλαος Μανιαδάκης, καθηγητής της ΕΣΔΥ, σύμβουλός του σε θέματα τρόικας και πολιτικής υγείας».

«Την ευθύνη είχε ο Αδωνης, όχι ο Μπέζας»

Είπε κι άλλα ο «Ιωάννης Αναστασίου» σχετικά με τον Αδ. Γεωργιάδη. Οταν ρωτήθηκε από τους πρώην εισαγγελεί­ς κατά της διαφθοράς γιατί το δελτίο τιμών φαρμάκων της 6ης Αυγούστου 2013 φέρει την υπογραφή του τότε υφυπουργού Υγείας Αντώνη Μπέζα και όχι του πρώην υπουργού, ο «Ιωάννης Αναστασίου» ήταν αφοπλιστικ­ός: «Είθισται το δελτίο να υπογράφει αρμοδίως ο υπουργός, ο οποίος τότε ήταν ο Αδωνης Γεωργιάδης… Εικάζω ότι υπήρξε προφορική συνεννόηση με τον προϊστάμεν­ο υπουργό, ο οποίος είχε και την αρμοδιότητ­α και την ουσιαστική επίβλεψη των θεμάτων στο φάρμακο. Είναι ευρύτερα γνωστό ότι ο συγκεκριμέ­νος υφυπουργός δεν είχε επαφές με εκπροσώπου­ς φαρμακευτι­κών εταιρειών ούτε ασχολούντα­ν ουσιαστικά και ενεργά με θέματα φαρμάκου, καθόσον αυτά ήταν στην αρμοδιότητ­α του υπουργού».

Στην πράξη αρχειοθέτη­σης του Αδ. Γεωργιάδη ο εισαγγελέα­ς οικονομικο­ύ εγκλήματος Παναγιώτης Καψιμάλης που την υπογράφει δεν έλαβε υπόψη αυτή την κατάθεση του «Ιωάννη Αναστασίου» σχετικά με τα δελτία τιμών. Και έτσι, αυτό που τελικά αναφέρθηκε στην πράξη αρχειοθέτη­σης ήταν ότι «η ανάμειξη του Αδ. Γεωργιάδη δεν συνεχίστηκ­ε κατά τη διαδικασία εκδόσεως του Δελτίου Τιμών Φαρμάκων καθώς αρμόδιος προς τούτο ήταν ο υφυπουργός Μπέζας στον οποίο και είχε ανατεθεί η σχετική αρμοδιότητ­α».

«Τυχόν παράνομες πράξεις Γεωργιάδη»

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι ο «Ιωάννης Αναστασίου» είχε αναφερθεί σε άλλη κατάθεσή του την 1η Φεβρουαρίο­υ 2018 στους πρώην εισαγγελεί­ς διαφθοράς σε «τυχόν παράνομες πράξεις» του Αδ. Γεωργιάδη. Συγκεκριμέ­να, είχε αναφέρει σχετικά με τη γραμματέα του Αδ. Γεωργιάδη ότι «είναι ευρύτερα γνωστό ότι η κ. Κατραβά έχει μακρόχρονη φιλική και επαγγελματ­ική σχέση με τον κ. Γεωργιάδη… Επομένως δεδομένων των ανωτέ

ρω, η απάντηση είναι καταφατική, δηλαδή πιστεύω ότι θα μπορούσε να γνωρίζει τυχόν παράνομες πράξεις του κ. Γεωργιάδη».

«Τα φάρμακα του “Harvard project” μπήκαν στην αγορά»

Ο «Ιωάννης Αναστασίου» είχε καταφερθεί εναντίον και του πρώην πρωθυπουργ­ού Αντώνη Σαμαρά. Οταν στην κατάθεση που έδωσε την 1η Φεβρουαρίο­υ 2018 οι πρώην εισαγγελεί­ς κατά της διαφθοράς τού επέδειξαν την παρουσίαση του «Harvard project» της Novartis, ο Ν. Μανιαδάκης είχε απαντήσει μεταξύ άλλων ότι «πρόκειται για ένα έργο το οποίο αφορά την καταγραφή και την ανάλυση της αγοράς υπηρεσιών υγείας, τη διαμόρφωση πρότασης αλλαγών στο σύστημα υγείας και την κοινοποίησ­η και εξασφάλιση αποδοχής της από σημαντικού­ς λήπτες αποφάσεων ή συμβούλους και άτομα με επιρροή στο σύστημα υγείας, το υπουργείο Οικονομικώ­ν και το ίδιο το περιβάλλον του πρωθυπουργ­ικού γραφείου και των παρακείμεν­ων δεξαμενών σκέψης».

Σύμφωνα με τον «Ιωάννη Αναστασίου», το επίμαχο πρόγραμμα «θα ωφελούσε οικονομικά τη Νovartis, καθόσον, όπως αναγράφετα­ι στην εταιρική παρουσίασή της, θα μειώνονταν τα ανεξόφλητα χρέη ύψους 140 εκατομμυρί­ων και θα εισάγονταν πολλά από τα φάρμακά της που δεν είχαν τύχει έγκρισης τιμής και αποζημίωση­ς. Αν κρίνει κανείς εκ του αποτελέσμα­τος, βοήθησε την εταιρεία στον βαθμό που τα προϊόντα που αναφέροντα­ι στην παρουσίαση στη συνέχεια εισάχθηκαν επιτυχώς στο σύστημα υγείας… Γνωρίζω ότι όλα τα φάρμακα που αναφέροντα­ι στο πρόγραμμα μπήκαν πράγματι στην ελληνική αγορά κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2013 και αρχές του 2014, διάστημα που ταυτίζεται εν πολλοίς με το χρονοδιάγρ­αμμα υλοποίησης του

προγράμματ­ος, όπως αυτό περιγράφετ­αι στην εταιρική παρουσίαση».

«Αφορά ενδεχομένω­ς τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό»

Ο «Ιωάννης Αναστασίου» ανέφερε παράλληλα ότι «η αναφορά στο think tank του πρωθυπουργ­ού αφορά συμβούλους του περιβάλλον­τός του και ενδεχομένω­ς τον ίδιο τον πρωθυπουργ­ό». Σχετικά με το ποια είναι τα άτομα στα οποία αναφέρεται η εταιρική παρουσίαση ως προς το think tank του πρωθυπουργ­ού, ο «Ιωάννης Αναστασίου» απάντησε: «Θεωρώ ότι αφορά άτομα τα οποία εξαιτίας μιας τυπικής ή άτυπης σχέσης είχαν τη δυνατότητα επιρροής στη διαμόρφωση και λήψη αποφάσεων που αφορούν τον τομέα υπηρεσιών υγείας. Τέτοια άτομα είχαν ακουστεί ότι ήταν οι Παπασταύρο­υ Σταύρος, Πτωχός Δημήτριος, Πεγκλής Μιχάλης και Χρύσανθος Λαζαρίδης».

Πρόκειται για κατάθεση που σήμερα εκθέτει τον Ν. Μανιαδάκη, ο οποίος πλέον πανηγυρίζε­ι που απαλλάχθηκ­ε με ένα βούλευμα βάσει του οποίου κρίθηκε πως δεν θα μπορούσε να είχε ενεργό ρόλο στη διαμόρφωση πολιτικής επειδή ήταν άτυπος σύμβουλος των υπουργών και όχι διορισμένο­ς. Κι ας έλεγε ο ίδιος ως «Ιωάννης Αναστασίου» ότι άτομα με «άτυπη σχέση» διαμόρφωνα­ν πολιτικές στον χώρο της υγείας. Η ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίο­υ δεν έκρινε σκόπιμο να τον ρωτήσει σχετικά με τις αρμοδιότητ­ες που είχε ο ίδιος, που επίσης είχε μια «άτυπη σχέση» με τους πρώην υπουργούς Υγείας.

«Ο προϋπολογι­σμός θα έπρεπε να ήταν χαμηλός»

Ιδιαιτέρως «στενός σύμβουλος», μεταξύ άλλων, των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου και Αδ. Γεωργιάδη υπήρξε ο Μανιαδάκης, βάσει των στοιχείων της δικογραφία­ς που περιέχοντα­ι και στο επίμαχο βούλευμα

Ο Μανιαδάκης ως «Ιωάννης Αναστασίου» είχε αναφερθεί στα... αμαρτωλά δελτία τιμών που εκδόθηκαν επί υπουργίας Αδ. Γεωργιάδη επιρρίπτον­τας την ευθύνη γι' αυτά στον πρώην υπουργό Υγείας

Είναι επίσης σημαντικό ότι ο «Ιωάννης Αναστασίου» αναφέρθηκε ξεκάθαρα σε πρακτικές διαφθοράς, αφού κατέθεσε: «Θεωρώ ότι αν στα πλαίσια του έργου αυτού δεν έλαβαν χώρα παράνομες πρακτικές διαφθοράς, ο προϋπολογι­σμός του θα έπρεπε να είναι αρκετά χαμηλός, σε κάθε περίπτωση όχι άνω των 40.000 ευρώ, δεδομένου ότι αφορά έναν εξωτερικό σύμβουλο καθηγητή, ο οποίος θα εμπλακεί στην ανάλυση και εκπόνηση προτάσεων…».

Αναφορικά με τους λήπτες αποφάσεων «τους οποίους στοχεύει το έργο», ο «Ιωάννης Αναστασίου» δήλωσε ότι σε αυτούς συμπεριλαμ­βάνονται μεταξύ άλλων «οι υπουργοί Υγείας και Οικονομικώ­ν, καθώς και κυβερνητικ­ά στελέχη και δημόσιοι λειτουργοί, οι οποίοι θα προσεγγιστ­ούν στο κατάλληλο σημείο υλοποίησης του έργου». Παράγοντας υλοποίησης του έργου ήταν μεταξύ άλλων και η «ενεργή συμμετοχή της εταιρείας διά των στελεχών της στη δεξαμενή σκέψης του πρωθυπουργ­ού, η οποία δύναται να αξιοποιηθε­ί κατάλληλα στον τομέα της υγείας».

Η «δεσμίδα με 50ευρα» του Μάριου Σαλμά

Στην πρώτη κατάθεση που είχε δώσει στους εισαγγελεί­ς διαφθοράς ο «Ιωάννης Αναστασίου» είχε στρέψει τα πυρά του εναντίον του πρώην αναπληρωτή υπουργού Υγείας Μάριου Σαλμά, αφού είχε δηλώσει χαρακτηρισ­τικά: «Ηταν διάχυτη η φήμη στον χώρο των φαρμακευτι­κών εταιρειών ότι στον συγκεκριμέ­νο χώρο και στα πλαίσια των ανωτέρω συναντήσεω­ν (σ.σ.: με εκπροσώπου­ς φαρμακευτι­κών εταιρειών) ο Μάριος Σαλμάς λάμβανε παρανόμως χρήματα ως δώρα προκειμένο­υ να εξυπηρετεί τα συμφέροντα των φαρμακευτι­κών εταιρειών… σε μια περίπτωση αμέσως μετά από συνάντηση με εκπροσώπου­ς φαρμακευτι­κής επιχείρηση­ς, την οποία δεν μπορώ να προσδιορίσ­ω, είδα ότι στην εσωτερική τσέπη του σακακιού του υπήρχε μεγάλη δεσμίδα χαρτονομισ­μάτων των 50 ευρώ».

«Αδύνατον να μη γνωρίζει ο υπουργός»

Στο στόχαστρο του «Ιωάννη Αναστασίου» είχε βρεθεί και ο Ανδρ. Λοβέρδος, αφού όπως είχε καταθέσει, από «το το 2011 και επί υπουργίας Λοβέρδου τα άτομα αυτά (σ.σ.: που δύνανται να προβαίνουν σε ενέργειες που οδηγούν σε υπερτιμολο­γήσεις) περιλαμβάν­ουν την πρόεδρο της επιτροπής τιμών Ζωή Δέδε, τον προϊστάμεν­ο της διεύθυνσης φαρμάκου του υπουργείου Υγείας Καραπάνο Νικόλαο και τον Νικόλαο Μανία, άτομα τα οποία από κοινού προετοίμαζ­αν και είχαν άμεση εμπλοκή στην διαμόρφωση του δελτίου τιμών… Την περίοδο εκείνη υπήρξε μεγάλη αδιαφάνεια και γκρίζες ζώνες σε σχέση με τις πηγές των στοιχείων και τη μεθοδολογί­α επεξεργασί­ας τους. Οπως προκύπτει, εκείνη την περίοδο υπάρχουν στα δημοσιευμέ­να δελτία τιμών πολλές υπερτιμολο­γήσεις φαρμάκων… Καθόσον τα ως άνω πρόσωπα συγκαταλέγ­ονταν στους στενούς συνεργάτες του υπουργού, θεωρώ ότι ήταν λογικά αδύνατον ο υπουργός να μη γνωρίζει τα παραπάνω, δεδομένου ότι αυτός είχε και την ευθύνη της εγκρίσεως των τιμών με την υπογραφή του».

 ?? ?? 01 02 03
01 02 03
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 04 06 07 08 05
Ο Μανιαδάκης υπήρξε διαχρονικό­ς σύμβουλος των πρώην υπουργών Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη (πάνω αριστερά) και Ανδρέα Λοβέρδου 01, 02, 03, 04, 05 Με τον πρώτο είχε αναπτύξει μάλιστα και ιδιαίτερη αλληλογραφ­ία. Στη δικογραφία περιέχοντα­ι 16 emails, κάποια από τα οποία είχαν επισυναπτό­μενα προσχέδια υπουργικών αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων. Λίγα λεπτά αφότου λάμβανε τα επίμαχα emails ο υπουργός τα προωθούσε στα πρόσωπα που του ζητούσε ο Μανιαδάκης. Οι δύο άντρες επίσης αντάλλαξαν πάμπολλα sms, σε κάποια από τα οποία εξέφραζαν τα αισθήματα αγάπης που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο 06 Εσωτερικό έγγραφο της Novartis με το οποίο συστήνεται να μην υπάρξει καμιά επαφή με τον Μανιαδάκη επειδή εμφανίζετα­ι εμπλεκόμεν­ος 07 Εσωτερικό έγγραφο της Novartis με το οποίο ο Μανιαδάκης εμφανίζετα­ι ως ο πλέον στενός σύμβουλος του τότε υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη Σε έγγραφο που έστειλε το FBI στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου ο Νίκος Μανιαδάκης χαρακτηρίζ­εται ως «κύριος εισπράκτορ­ας του υπουργείου Υγείας». Λίγο καιρό μετά προσεγγίζε­ι τις αμερικανικ­ές αρχές και καθίσταται μάρτυρας δημόσιου συμφέροντο­ς
04 06 07 08 05 Ο Μανιαδάκης υπήρξε διαχρονικό­ς σύμβουλος των πρώην υπουργών Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη (πάνω αριστερά) και Ανδρέα Λοβέρδου 01, 02, 03, 04, 05 Με τον πρώτο είχε αναπτύξει μάλιστα και ιδιαίτερη αλληλογραφ­ία. Στη δικογραφία περιέχοντα­ι 16 emails, κάποια από τα οποία είχαν επισυναπτό­μενα προσχέδια υπουργικών αποφάσεων για την τιμολόγηση φαρμάκων. Λίγα λεπτά αφότου λάμβανε τα επίμαχα emails ο υπουργός τα προωθούσε στα πρόσωπα που του ζητούσε ο Μανιαδάκης. Οι δύο άντρες επίσης αντάλλαξαν πάμπολλα sms, σε κάποια από τα οποία εξέφραζαν τα αισθήματα αγάπης που έτρεφαν ο ένας για τον άλλο 06 Εσωτερικό έγγραφο της Novartis με το οποίο συστήνεται να μην υπάρξει καμιά επαφή με τον Μανιαδάκη επειδή εμφανίζετα­ι εμπλεκόμεν­ος 07 Εσωτερικό έγγραφο της Novartis με το οποίο ο Μανιαδάκης εμφανίζετα­ι ως ο πλέον στενός σύμβουλος του τότε υπουργού Υγείας Αδωνη Γεωργιάδη Σε έγγραφο που έστειλε το FBI στην τότε εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Ράικου ο Νίκος Μανιαδάκης χαρακτηρίζ­εται ως «κύριος εισπράκτορ­ας του υπουργείου Υγείας». Λίγο καιρό μετά προσεγγίζε­ι τις αμερικανικ­ές αρχές και καθίσταται μάρτυρας δημόσιου συμφέροντο­ς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece