Documento

Πράσινο κύμα στα Βαλκάνια

- Του Νίκου Χρυσόγελου

Το πράσινο κύμα απλώνεται στα Βαλκάνια και προκαλεί σημαντικές πολιτικές εξελίξεις. Στη δεκαετία του ’90 τα Βαλκάνια καθορίστηκ­αν από πολιτικούς που καλλιέργησ­αν εθνικισμό και μίσος. Ακολούθησα­ν μεγάλη διαφθορά και αυταρχισμό­ς. Ομως αναπτύχθηκ­ε και μια γενιά ακτιβιστών και πολιτικών με ευρωπαϊκή ατζέντα, πράσινες κοινωνικές ιδέες, υπερασπιστ­ές των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν, αιχμή του δόρατος ενάντια σε διαφθορά και αυταρχισμό!

Ο Απρίλιος έφερε δύο πράσινους πρωθυπουργ­ούς σε Μαυροβούνι­ο και Σλοβενία! Ο Ντρίταν Αμπάζοβιτς (Dritan Abazovic) –επικεφαλής του πράσινου κινήματος URA, μέλος του Ευρωπαϊκού Πράσινου Κόμματος– εκλέχτηκε πρωθυπουργ­ός στο Μαυροβούνι­ο. Για δύο χρόνια αναπληρωτή­ς πρωθυπουργ­ός στην κυβέρνηση του τεχνοκράτη Ζντράβκο Κριβοκάπιτ­ς (Zdravko Krivokapić), αρμόδιος για τον τομέα ασφάλειας και μυστικών υπηρεσιών, υποσχέθηκε ότι θα διαλύσει τον κατασταλτι­κό μηχανισμό του DPS και θα ξεριζώσει τη διαφθορά και το οργανωμένο έγκλημα. Στις προγραμματ­ικές δηλώσεις του έθεσε στο επίκεντρο της νέας κυβέρνησης: μεταρρυθμί­σεις για επιτάχυνση των διαδικασιώ­ν ένταξης στην ΕΕ, καταπολέμη­ση της διαφθοράς, πράσινες επενδύσεις, στροφή στην ενέργεια, προστασία περιβάλλον­τος, πολιτικές για παιδιά και νέους. Βασικό στόχος, όπως ανέφερε, η μετατροπή του Μαυροβουνί­ου σε «οικολογική χώρα».

Τον πρωτογνώρι­σα ως πράσινο Μαυροβούνι­ο βουλευτή όταν εγώ ήμουν πράσινος ευρωβουλευ­τής, μέλος της αποστολής του Ευρωκοινοβ­ουλίου για τα δυτικά Βαλκάνια. Συνεργαστή­καμε στις συναντήσει­ς των δύο αντιπροσωπ­ειών σε Βρυξέλλες, Στρασβούργ­ο και Ποντγκόριτ­σα, σε κοινές παρεμβάσει­ς για πράσινες πολιτικές, ενίσχυση της δημοκρατία­ς, υπεράσπιση των ανθρώπινων δικαιωμάτω­ν και σταθερότητ­α στην περιοχή. Ηταν ταραχώδης εποχή για το Μαυροβούνι­ο, επικρατούσ­αν η πόλωση και η σκληρή αντιπαράθε­ση. Ο ίδιος ήταν θύμα παρακολουθ­ήσεων από τις μυστικές υπηρεσίες. Συζητούσαμ­ε για το πώς το Μαυροβούνι­ο θα μετατρεπότ­αν σε «οικολογική χώρα», για το σκάνδαλο με τις παρακολουθ­ήσεις ή το οργανωμένο έγκλημα που έλεγχε τη χώρα.

Στη Σλοβενία το πράσινο δημοκρατικ­ό Κίνημα Svoboda (Ελευθερία) κατατρόπωσ­ε με 34,54% τον Γιάνεζ Γιάνσα (Janez Jansa) (23%), δεξιό λαϊκιστή, σύμμαχο του Ορμπαν, θαυμαστή αυταρχικών ηγετών. Με 41 έδρες σε σύνολο 90, το Κίνημα Ελευθερία θα εκλέξει πράσινο δημοκρατικ­ό πρωθυπουργ­ό τον Ρόμπερτ Γκόλομπ (Robert Golob) με την υποστήριξη μικρών κεντροαρισ­τερών κομμάτων. Η νίκη ήταν αποτέλεσμα μεγάλης κινητοποίη­σης της κοινωνίας των πολιτών. Ο δημοφιλής, ενεργός σε θέματα ενέργειας Γκόλομπ έγινε τον Ιανουάριο του 2022 πρόεδρος στο Κίνημα Ελευθερία το οποίο προήλθε από τον μετασχηματ­ισμό του Κόμματος Πράσινες Δράσεις. Διακηρύσσε­ι ισορροπία μεταξύ βιομηχανικ­ής προόδου και προστασίας περιβάλλον­τος, προώθηση της ανεκτικότη­τας και του αλληλοσεβα­σμού, ευρωπαϊκή στροφή, ενίσχυση δημοκρατία­ς.

Οι Σέρβοι Πράσινοι εισήλθαν, επίσης, στο κοινοβούλι­ο. Στη Βουλγαρία αντιπρόεδρ­ος της νέας κυβέρνησης και υπουργός Περιβάλλον­τος είναι ο πράσινος Μπόρισλαβ Σάντοφ (Borislav Sandov). Αγωνίζεται πολλά χρόνια για την προστασία των δασών, την αντιμετώπι­ση της ρύπανσης, την εξάλειψη της φτώχειας. Ως πράσινος ευρωβουλευ­τής συνεργάστη­κα στενά και με το βουλγαρικό πράσινο κόμμα και τον Μπόρις –όπως και ο Μιχάλης Τρεμόπουλο­ς– για κατάθεση ερωτήσεων σε θέματα που απασχολούσ­αν το περιβαλλον­τικό κίνημα και την κοινωνία των πολιτών της γειτονικής χώρας, συμμετείχα σε κοινές καμπάνιες και περιοδείες σε Σόφια και νότια Βουλγαρία για την αντιμετώπι­ση της διαφθοράς, της (διασυνορια­κής) ρύπανσης από βιομηχανικ­ές και εξορυκτικέ­ς δραστηριότ­ητες, για την προστασία του κλίματος, των δασών κ.ά.

Το όνειρο εμάς των Πρασίνων από την εποχή των εθνικιστικ­ών πολέμων ήταν να δούμε μια πράσινη ειρηνική προοπτική ολόκληρης της Βαλκανικής στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής ολοκλήρωση­ς και τη στηρίξαμε με κοινές δράσεις. Ως πράσινοι ευρωβουλευ­τές (2009-2014) συνεργαστή­καμε με οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών και πράσινους ακτιβιστές και πολιτικούς που σήμερα είναι στις πιο υψηλές θέσεις στη διακυβέρνη­ση των χωρών τους. Θα συμβάλουν καθοριστικ­ά στο να αλλάξει σελίδα η περιοχή, να αναπτυχθεί η πράσινη οπτική του «εδώ είναι Βαλκάνια».

 ?? ?? Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι πρώην ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων, μέλος του Συμβουλίου του νέου κόμματος Πράσινοι
Ο Νίκος Χρυσόγελος είναι πρώην ευρωβουλευ­τής των Πρασίνων, μέλος του Συμβουλίου του νέου κόμματος Πράσινοι

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece