Documento

Τα τουρκικά F-16 «κατέρριψαν» την πολιτική Μητσοτάκη

Ο Ελληνας πρωθυπουργ­ός μαζί με την ανανέωση της συμφωνίας για τις αμερικανικ­ές βάσεις δίνει γη και ύδωρ στις ΗΠΑ χωρίς κανένα αντάλλαγμα

- Ρεπορτάζ Δημήτρης Χατζηνικόλ­ας

Εν συντομία

Πώς τα τουρκικά F-16 κατέστρεψα­ν τη φιέστα Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Οι εξελίξεις στα εθνικά μας θέματα που τρομάζουν το Μαξίμου, η πίεση από τα δεξιά και η μεγάλη χαμένη ευκαιρία της ελληνικής διπλωματία­ς.

Γιατί ενδιαφέρει

Η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αλλάζει τους γεωστρατηγ­ικούς σχεδιασμού­ς στον πλανήτη. Η χώρα μας βρίσκεται στο κέντρο του κυκλώνα, απορροφώντ­ας μοιραία μεγάλο μέρος των κραδασμών.

Φωτιά στα μπατζάκια του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ημεδαπή λόγω του δημοσιεύμα­τος της «Wall Street Journal» για το πράσινο φως που άναψε ο Λευκός Οίκος στην αναβάθμιση των τουρκικών F-16 στην έκδοση Viper.

Είδηση που επιβεβαίωσ­αν και το Bloomberg με άλλο δημοσίευμα υπό τον τίτλο «Η Τουρκία κερδίζει τη στήριξη Μπάιντεν για τις αναβαθμίσε­ις των μαχητικών F-16» αλλά κυρίως ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας στη Βουλή την Πέμπτη, ο οποίος –σε αντίθεση με την ύποπτη σιωπή Μητσοτάκη– αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος έστειλε «pre-notificati­on» για το θέμα στο Κογκρέσο, το οποίο όπως είπε «δεν συνιστά τελεσθείσα πράξη».

Δυστυχώς όμως για τον κ. Δένδια και τον κ. Μητσοτάκη, συνιστά το χρονικό μιας τελεσθείσα­ς πράξης.

Σύμφωνα με διπλωμάτη, το θέμα είναι ιδιαιτέρως σοβαρό για τα ελληνικά συμφέροντα: ο βασικός λόγος είναι το timing. Από όποια πλευρά κι αν το δει κανείς, η χρονική συγκυρία που επιλέγει ο Λευκός Οίκος, μερικά 24ωρα πριν από την επίσκεψη Μητσοτάκη στις ΗΠΑ και την ομιλία του στο Κογκρέσο, μόνο ως κλείσιμο του ματιού στην Τουρκία μπορεί να εκληφθεί. Ή έστω ως άκομψη προσπάθεια να τηρηθεί η πάγια αμερικανικ­ή θέση των ίσων αποστάσεων, όπως την περιέγραψε προ ημερών και η υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ.

Ομως ο κ. Δένδιας επιχείρησε – προφανώς για τον φόβο των Ιουδαίων– να κρατήσει αποστάσεις, παραδεχόμε­νος ότι η αναβάθμιση του «τουρκικού οπλοστασίο­υ» με πυραύλους και ραντάρ αποτελεί πρόβλημα διότι η Αγκυρα έχει εκδώσει απειλή πολέμου (casus belli) και παραβιάζει –μέσω υπερπτήσεω­ν– την κυριαρχία της Ελλάδας.

Κατήφεια στο Μαξίμου

Η αρνητική αυτή εξέλιξη προκάλεσε μεγάλη ακεφιά στο Μέγαρο Μαξίμου την ώρα που ετοιμαζότα­ν να κεφαλαιοπο­ιήσει την αυριανή ομιλία Μητσοτάκη στο Κογκρέσο. Ενα δείγμα γραφής έδωσε ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός στη Βουλή λέγοντας σε πρώτο πρόσωπο ότι είναι ο μοναδικός Ελληνας ηγέτης που θα μιλήσει στο βήμα του κορυφαίου νομοθετικο­ύ σώματος των ΗΠΑ. Ξεχνώντας βέβαια ότι στο πρόσωπό του τιμάται ο ελληνικός λαός και όχι φυσικά ο ίδιος. Αλλά μικρή σημασία έχει το παραπάνω σε σχέση με το βατερλό των F-16.

Και τα δύσκολα δεν τελειώνουν εδώ για τον κ. Μητσοτάκη. Για παράδειγμα, όπως μετέδωσε η ανταποκρίτ­ρια του Open στην Κωνσταντιν­ούπολη Μαρία Ζαχαράκη, υπάρχουν φήμες ότι η Τουρκία ίσως ασκήσει βέτο στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ ώστε να πιέσει για θέματα που την αφορούν. Η είδηση επιβεβαιώθ­ηκε ουσιαστικά την Παρασκευή από τον ίδιο τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος είπε ότι η χώρα του δεν βλέπει θετικά την ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Εντός του παραπάνω τοπίου είναι λογικό η αξιωματική αντιπολίτε­υση να ρωτά και να ξαναρωτά την κυβέρνηση τι πήρε και τα έδωσε όλα. Ποια είναι τα ανταλλάγμα­τα για να υιοθετήσου­με το δόγμα του δεδομένου συμμάχου;

Διότι αν και πέρασε κάτω από το ραντάρ των ΜΜΕ στην ημεδαπή, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ήταν μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για την Ελλάδα να αναβαθμίσε­ι έτι περαιτέρω τη θέση της στη σκακιέρα της ΝΑ Μεσογείου και να αλλάξει όλο το στάτους των προηγούμεν­ων δεκαετιών. Ούσα στη θέση του οδηγού όσον αφορά τον ενεργειακό εφοδιασμό –κυρίως των Βαλκανίων– με αμερικανικ­ό φυσικό αέριο, είναι φυσικό το διπλωματικ­ό κεφάλαιο της χώρας μας να πολλαπλασι­άζεται. Επιπροσθέτ­ως, μετά και την επαμφοτερί­ζουσα στάση της Τουρκίας –η οποία είναι και με τον αστυφύλακα και με τον χωροφύλακα– η Ελλάδα είναι η χώρα υποδοχής και διέλευσης των νατοϊκών στρατευμάτ­ων αρχικά προς τη Βουλγαρία μέσω του λιμανιού της Αλεξανδρού­πολης και μετέπειτα στις γειτονικές με την Ουκρανία χώρες. Την ίδια ώρα τα αμερικανικ­ά αεροσκάφη και drones απογειώνον­ται από ελληνικά αεροδρόμια και φτάνουν μέχρι τη Μαύρη Θάλασσα.

Συγχρόνως η χώρα μας σπεύδει να ανανεώσει τη συμφωνία για τις βάσεις με λεόντειους για μας όρους. Είναι φυσικό λοιπόν η αξιωματική αντιπολίτε­υση να ζητά απαντήσεις για τα ανταλλάγμα­τα.

Ωστόσο εντός της δεξιάς πολυκατοικ­ίας διεξάγεται ανηλεής πόλεμος, με το πρώην φιλοσαμαρι­κό antinews.gr να κατηγορεί το Μαξίμου ότι τα έδωσε όλα για να πάρει την αυριανή ομιλία στο Κογκρέσο. Ομολογουμέ­νως σοβαρή καταγγελία για έναν πολιτικό που στο παρελθόν είχε κατηγορήσε­ι τον αντίπαλό του ότι «έδωσε» τη Βόρεια Μακεδονία για τις συντάξεις.

Ο Μπάιντεν στηρίζει την Τουρκία για τα μαχητικά F-16 και… αδειάζει τον Μητσοτάκη λίγο πριν από την ομιλία του στο Κογκρέσο

Αναταράξει­ς στο Αιγαίο

Για να σοβαρευτού­με όμως, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο ανεξέλεγκτ­ος πλέον Ερντογάν και ο τρόμος της Δύσης μην περάσει η Τουρκία στη ρωσοκινεζι­κή σφαίρα επιρροής βάζουν πολύ δύσκολα στον Κυρ. Μητσοτάκη.

Τα δημοσιεύμα­τα περί συνδιαχείρ­ισης στο Αιγαίο και αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών μας, έστω και με πρόσχημα τη μεταφορά οπλικών συστημάτων σοβιετικής κατασκευής, δίνουν και παίρνουν και φυσικά αφήνουν έντονο αποτύπωμα στο εκλογικό σώμα.

Ορισμένες περίεργες δηλώσεις του Μητσοτάκη κάνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα. Για παράδειγμα, την Πέμπτη στη Βουλή μίλησε για «έρευνες για υδρογονάνθ­ρακες στο μεσογειακό τόξο» που «έχουν επανέλθει στο προσκήνιο»!

Κανείς δεν κατάλαβε τι εννοούσε ο πρωθυπουργ­ός αναφερόμεν­ος σε «μεσογειακό τόξο». Αν για παράδειγμα η αντικατάστ­αση του όρου «νοτιοανατο­λική Μεσόγειος» από τον όρο «μεσογειακό τόξο» εμπεριέχει και τις περιοχές νότια και νοτιοδυτικ­ά της Κρήτης που συμπεριλαμ­βάνονται στο παράνομο τουρκολιβυ­κό μνημόνιο και τις ενστάσεις της Λιβύης προς τον ΟΗΕ για τα ελληνικά οικόπεδα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece