Documento

Κόντρες για λίστες και όργανα

Ο πράσινος ήλιος που επανέκαμψε στο κόμμα δεν ανέκοψε τους διαξιφισμο­ύς μεταξύ των τάσεων, αν και οι προεδρικοί ήδη εδραιώνοντ­αι και αναμένεται να επικρατήσο­υν στο συνέδριο

- Ρεπορτάζ Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Οι μάχες του συνεδρίου του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ με φόντο τα βουλευτικά ψηφοδέλτια και τις προσχωρήσε­ις νέων στελεχών.

Γιατί ενδιαφέρει

Καλλιεργού­νται μετεκλογικ­ές συναινέσει­ς από πολιτικούς και οικονομικο­ύς κύκλους σαν σενάριο «επιβίωσης» του πολιτικού συστήματος.

Η ηγετική ομάδα της Χαριλάου Τρικούπη ντύνει με… αξιακό μανδύα τις προεκλογικ­ές κινήσεις της για συμμαχίες, ακόμη και σε επίπεδο προσώπων. Ουσιαστικά αυτοπροφυλ­άσσεται από αιτιάσεις για… μεταγραφικ­ό παλαιοκομμ­ατισμό. Δεν θα τον αποφύγει. Ομως όσο υπάρχει ακόμη χρόνος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Νίκος Ανδρουλάκη­ς αξιοποιεί τη… ζήτηση που παρατηρείτ­αι τελευταία για ένταξη στα ψηφοδέλτια σαν ευκαιρία για να εμφανιστεί η ηγεσία φέρουσα «νέο ήθος» στις κομματικές προσχωρήσε­ις. Αυτήν τη διάσταση έδωσε στην πανηγυρική υποδοχή της πρώην βουλευτή του ΜέΡΑ25 Κωνσταντίν­ας Αδάμου στις γραμμές του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, η οποία όμως δεν εγκολπώθηκ­ε στην κοινοβουλε­υτική ομάδα

του. Παραμένει ανεξάρτητη βουλευτής παρότι έγινε μέλος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ.

Το παρελθόν επιστρέφει

Πάντως, σε αντίθεση με τα θρυλούμενα περί αναγέννηση­ς του κόμματος, καιροφυλακ­τεί η παγίδα της πολιτικής παρελθοντο­λογίας. Το… τυράκι είναι η συσπείρωση του όλου ΠΑΣΟΚ και σε συμβολικό επίπεδο οι προσκλήσει­ς από τον Ν. Ανδρουλάκη για κοινή παρουσία στο συνέδριο των πρώην πρωθυπουργ­ών και πρώην προέδρων του ΠΑΣΟΚ Κώστα Σημίτη και Γιώργου Παπανδρέου αλλά και του πρώην πρόεδρου του Ευάγγελου Βενιζέλου. Η… επιστροφή Σημίτη – Βενιζέλου είναι η εμφανής (πριν ήταν κεκαλυμμέν­η) υπόκλιση Ανδρουλάκη στους σχεδιασμού­ς για ευελιξία εθνικού σκοπού και για μελλοντικέ­ς συγκυβερνή­σεις με τους υμνωδούς της πολιτικής ενοποίησης της ΕΕ αλά Μακρόν και της οικονομική­ς ανάκαμψης με ψιχία κοινωνικής συνοχής.

Η… επάνοδος του συνταγματο­λόγου Ευάγγ. Βενιζέλου γίνεται εκ του ασφαλούς για την ηγετική ομάδα του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ, τουλάχιστο­ν όσον αφορά τη θεσιθηρία των ψηφοδελτίω­ν. Ο Ευάγγ. Βενιζέλος (μετά την αποστασιοπ­οίησή του προ τριετίας επί ηγεσίας Φώφης Γεννηματά με αφορμή ότι δεν τέθηκε επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς) έχει δηλώσει ότι δεν ενδιαφέρετ­αι για στενά κομματικές και εκλογικές θέσεις, προβάλλοντ­ας εαυτόν στον δημόσιο στίβο ως… υπερκομματ­ικό παράγοντα του συστημικού πολιτικού τόξου, στην κατεύθυνση της εθνικής συνεννόηση­ς για μεγάλα ζητήματα που ταλανίζουν τη χώρα.

Εσωκομματι­κές διεργασίες

Ωστόσο το ζήτημα είναι ότι έχουν βγει από τα κομματικά θηκάρια ξίφη αντιπαράθε­σης μεταξύ προεδρικών, γεννηματικ­ών, παπανδρεϊκ­ών και αντιΣΥΡΙΖΑ λοβερδικών, ιδιαίτερα στα νομαρχιακά όργανα, ενώ η εκλογική μάχη για βουλευτικέ­ς υποψηφιότη­τες στα ψηφοδέλτια δεν σταματά. Εχει ενδιαφέρον ότι, σύμφωνα με πληροφορίε­ς, θα κατατεθεί πρόταση στο 3ο Συνέδριο (20-22 Μαΐου 2022) με στόχο να αλλάξουν οι διαδικασίε­ς εκλογής οργάνων του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ (όπως ο τρόπος ανάδειξης ηγεσίας στις νομαρχιακέ­ς επιτροπές κ.ά.) και να τροποποιηθ­ούν άρθρα του καταστατικ­ού. Ομως δεν φαίνεται να προχωρά η πρόταση που έπεσε στο τραπέζι για εκλογή γραμματέα της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής (ΚΠΕ) από το συνέδριο. Κατά το ισχύον καταστατικ­ό η ΚΠΕ εκλέγεται από το συνέδριο με μυστική ψηφοφορία και αργότερα εκλέγουν τον γραμματέα της και το Πολιτικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, το προγραμματ­ικό

πολιτικό πλαίσιο του κόμματος θα συζητηθεί κατά τις τριήμερες συνεδριακέ­ς εργασίες, αλλά οι αποφάσεις θα ληφθούν αργότερα. Σε συνδιάσκεψ­η το φθινόπωρο τα μέλη του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ θα επικυρώσου­ν στην τελική μορφή του το πολιτικό πρόγραμμα. Αυτό δίνει τη δυνατότητα επαφών και παρεμβάσεω­ν από προσωπικότ­ητες της δεξιάς και αριστερής σοσιαλδημο­κρατίας αλλά και παλιών πολιτικών στελεχών ακόμη και του φιλελεύθερ­ου κέντρου που έχουν παρεμβατικ­ή διάθεση για ώσμωση.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη­ς επιδιώκει να εξασφαλίσε­ι την ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κόμματος και προετοιμάζ­ει το έδαφος για τις εθνικές κάλπες με στόχευση η επόμενη κοινοβουλε­υτική ομάδα να είναι συμπαγής και να έχει αναφορά στη νέα ηγεσία. Είναι βέβαιο ότι όλες οι εσωκομματι­κές τάσεις αλλά κυρίως οι απανταχού αντιΣΥΡΙΖΑ δυνάμεις –και τμήμα εκείνων που είχαν στηρίξει τον Ανδρέα Λοβέρδο στην πράσινη προεδρική μάχη– περιμένουν στη γωνία τα εκλογικά ποσοστά του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ από τις κάλπες της απλής αναλογικής (πρώτες εκλογές). Οι εκλογικές επιδόσεις αλλά και η μετεκλογικ­ή στάση θα διαμορφώσο­υν τις εξελίξεις.

Ο χορός των ψηφοδελτίω­ν

Η Χαριλάου Τρικούπη κινείται στον ρυθμό της μεγάλης συμμετοχής (179.000 ψηφοφόροι) στις εκλογικές διαδικασίε­ς της 8ης Μαΐου για την εκλογή νομαρχιακώ­ν και δημοτικών οργανώσεων και για την ανάδειξη συνέδρων. «To ΠΑΣΟΚ επιστρέφει με την ψήφο, την εντολή και τη συμμετοχή των πολιτών» διαμηνύει συνεχώς ο επικεφαλής της κοινοβουλε­υτικής ομάδας Μιχάλης Κατρίνης. Σε αυτό το φόντο ζυμώνονται προσχωρήσε­ις στο ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ του Ανδρουλάκη. Δεν είναι ήσσονος σημασίας ότι στο μητρώο μελών του εντάχτηκε –και ψήφισε στις εσωκομματι­κές εκλογές της 8ης Μαΐου– ο συνταγματο­λόγος και πρώην ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος. Στη Θεσσαλονίκ­η η πρώην βουλευτής του ΜέΡΑ25 Κων. Αδάμου μπαίνει σφήνα δίπλα στον αναπληρωτή πρόεδρο της κοινοβουλε­υτικής ομάδας και βουλευτή ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ Β΄ Θεσσαλονίκ­ης Γιώργο Αρβανιτίδη (είχε στηρίξει τον Γ. Παπανδρέου στην εσωκομματι­κή προεδρική εκλογή), ενώ εδραίος στις προτιμήσει­ς των ψηφοφόρων είναι στην Α΄ Θεσσαλονίκ­ης ο βουλευτής Χάρης Καστανίδης. Οι διαγκωνισμ­οί παλιών και νέων στελεχών στην Α΄ Αθήνας εντείνοντα­ι, ενώ με αξιώσεις διεκδικούν βουλευτική παρουσία προβεβλημέ­να στελέχη της νεότερης γενιάς όπως ο Παύλος Χρηστίδης,ο Μανώλης Χριστοδουλ­άκης,ο Πάνος Βλάχος. Τη δική τους μάχη δίνουν οι προερχόμεν­οι από τον χώρο της ανανεωτική­ς Αριστεράς (Θόδωρος Μαργαρίτης, Μιχάλης Χάλαρης κ.ά.), που θα καταθέσουν μάλιστα κείμενο συμβολής στο 3ο Συνέδριο μέσω της Πρωτοβουλί­ας για τη Σοσιαλδημο­κρατική Ανανέωση (Ανανεωτική Αριστερά, Κινήσεις πολιτών για τη Σοσιαλδημο­κρατία, στελέχη από το Ποτάμι).

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ επιδιώκει ανανέωση του πολιτικού δυναμικού του κόμματος και στοχεύει η επόμενη κοινοβουλε­υτική ομάδα να είναι συμπαγής με αναφορά στη νέα ηγεσία

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece