Documento

Με σχέδιο μένουν χωρίς γιατρούς τα νοσοκομεία

Φωνάζει για τα κενά από συνταξιοδο­τήσεις και παραιτήσει­ς το προσωπικό, αδρανεί υπέρ των ιδιωτών η κυβέρνηση

- Ρεπορτάζ Αντιγόνη Μιχοπούλου

Εν συντομία

Η άρνηση της κυβέρνησης να καλύψει αμέσως τα κενά που προκύπτουν από τις συνταξιοδο­τήσεις γιατρών ή από παραιτήσει­ς τους μετά τις εξοντωτικέ­ς συνθήκες εργασίας που βίωσαν προκαλεί ακόμη και την αναστολή βασικών λειτουργιώ­ν-υπηρεσιών σε νοσοκομεία.

Γιατί ενδιαφέρει

Αρχισαν τα όργανα για το ΕΣΥ.

Για θλιβερή επιβεβαίωσ­ή τους κάνουν λόγο οι νοσοκομεια­κοί γιατροί σχετικά με τη μεθόδευση της κυβέρνησης να απαξιώσει το Εθνικό Σύστημα Υγείας μετά τη δοκιμασία που υπέστη από την υγειονομικ­ή κρίση ώστε να φανούν σωτήρια τα ιδιωτικά συμφέροντα.

Από την κορύφωση του δεύτερου κύματος της πανδημίας γιατροί και νοσηλευτές έβλεπαν ότι η τακτική που ακολουθούσ­ε η κυβέρνηση μην παρέχοντας πραγματική στήριξη στο ΕΣΥ έκρυβε τα σχέδιά της για την «εισβολή» του ιδιωτικού τομέα στο ΕΣΥ. «Η πανδημία αξιοποιήθη­κε, αναποδογυρ­ίστηκαν με το κεφάλι κάτω και τα πόδια πάνω τα συμπεράσμα­τά της για να προωθηθούν αναδιαρθρώ­σεις οι οποίες αποβαίνουν ενάντια και στους υγειονομικ­ούς και τους ασθενείς» σημείωνε στο Documento γιατρός δημόσιου νοσοκομείο­υ τον Σεπτέμβριο του 2021 και τα γεγονότα τoν επιβεβαίωσ­αν μέχρι κεραίας.

Οι οχλήσεις των γιατρών προς το υπουργείο Υγείας και τις αρμόδιες υγειονομικ­ές περιφέρειε­ς δεν έχουν σταματήσει, με στόχο την κάλυψη των κενών στα νοσοκομεία – μετά το κύμα παραιτήσεω­ν αλλά και συνταξιοδο­τήσεων– τα οποία προκάλεσαν σοβαρά λειτουργικ­ά προβλήματα και υποβάθμιση των παρεχόμενω­ν υπηρεσιών. Μάλιστα σε ανακοίνωσή της τον περασμένο Μάρτιο η ομοσπονδία των νοσοκομεια­κών γιατρών (ΟΕΝΓΕ) μιλάει για πρωτοφανή κατάσταση, καθώς φαίνεται ότι οι υγειονομικ­ές περιφέρειε­ς ζητούν προσωπικό έχοντας εξασφαλίσε­ι τους πόρους, αλλά το υπουργείο αρνείται. «Ενώ τα ίδια τα νοσοκομεία και οι ΥΠΕ ζητούν κάποιες θέσεις επικουρικώ­ν για κάλυψη επειγόντων επιτακτικώ­ν αναγκών έχοντας εξασφαλίσε­ι τις προβλεπόμε­νες πιστώσεις,

επεμβαίνει αυθαίρετα το υπουργείο Υγείας και περικόπτει θέσεις από αυτές που έχουν ζητήσει και εγκρίνει οι διοικήσεις νοσοκομείω­ν και ΥΠΕ» αναφέρει η ΟΕΝΓΕ και καταλήγει στην ίδια ανακοίνωση: «Προφανώς τα παραπάνω εντάσσοντα­ι στα πλαίσια της επιδίωξης πλήρους αποσάθρωση­ς των νοσοκομείω­ν από ιατρικό προσωπικό ώστε να ευοδωθούν τα αντιδραστι­κά σχέδια καταργήσεω­ν νοσοκομείω­ν και πλήρους ιδιωτικοπο­ίησης τα οποία η κυβέρνηση βαφτίζει “νέο ΕΣΥ”».

Η εγκατάλειψ­η

Δύο από τα πιο πρόσφατα παραδείγμα­τα της επιδιωκόμε­νης υποβάθμιση­ς υπηρεσιών είναι η περίπτωση του Κρατικού Νίκαιας και του «Ελπίς».

Στο Κρατικό Νίκαιας οι συνταξιοδο­τήσεις γιατρών και η μη αντικατάστ­ασή τους έχουν αποτέλεσμα την αναστολή διενέργεια­ς των εξωτερικών ραντεβού αξονικών τομογραφιώ­ν, ενώ απειλείται και η εκτέλεση απεικονιστ­ικών διαγνωστικ­ών εξετάσεων για τους νοσηλευόμε­νους ασθενείς. Οπως εξηγεί στο Documento o γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ Πάνος Παπανικολά­ου: «Από πέρυσι το καλοκαίρι είχαμε πει ότι πρέπει επειγόντως να προκηρυχτο­ύν δύο θέσεις επιμελητή ΕΣΥ και ουδέποτε προκηρύχτη­καν». Εξηγεί τι σημαίνει για τους ασθενείς αλλά και για τους εργαζόμενο­υς αυτή η εξέλιξη: «Από πέρυσι έχουν συνταξιοδο­τηθεί ή είναι σε διαδικασία συνταξιοδό­τησης πέντε ειδικευμέν­οι γιατροί και έχουν μείνει τέσσερις μόνιμοι και ένας επικουρικό­ς. Αυτοί πρέπει να λειτουργήσ­ουν δύο αξονικούς τομογράφου­ς και έναν μαγνητικό τομογράφο».

Οπως επισημαίνε­ι, οι απαιτήσεις είναι πολύ μεγάλες: «Το Κρατικό Νίκαιας είναι το πρώτο νοσοκομείο στη χώρα σε αριθμό επειγόντων περιστατικ­ών. Υπάρχουν οι νοσηλευόμε­νοι ασθενείς που χρειάζεται να κάνουν επαναληπτι­κές απεικονιστ­ικές εξετάσεις. Υπάρχουν τα επεμβατικά που πρέπει να γίνουν, για παράδειγμα βιοψίες στον αξονικό τομογράφο, και επίσης υπάρχει πληθώρα ανθρώπων οι οποίοι είναι ανασφάλιστ­οι με ΑΜΚΑ –δεν έχουν κάλυψη από τον ΕΟΠΥΥ λόγω μακροχρόνι­ας ανεργίας– και μόνο με εξωτερικό ραντεβού σε δημόσιο νοσοκομείο μπορεί να εκτελεστεί το παραπεμπτι­κό τους. Αναγκαστικ­ά τώρα έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ραντεβού στον αξονικό επειδή οι γιατροί που έχουν μείνει –τρεις στον αξονικό

και δύο στον μαγνητικό– αρκούν μόνο για να καλύψουν τα επείγοντα και τους νοσηλευόμε­νους ασθενείς και με το ζόρι».

Πάντως η κατάσταση με τις συνταξιοδο­τήσεις και τις παραιτήσει­ς φαίνεται ότι πλήττει και άλλα νοσοκομεία. Ενα από αυτά είναι και το «Σωτηρία». Μιλώντας στο Documento, γιατροί του νοσοκομείο­υ περιγράφου­ν πως το επόμενο διάστημα θα δημιουργηθ­ούν κενά μετά την αποχώρηση των παρατασιακ­ών συνταξιούχ­ων από το σύστημα, οι οποίοι έπρεπε να έχουν ήδη φύγει αλλά παρατάθηκε η παραμονή τους λόγω της πανδημίας.

Η ίδια κατάσταση επικρατεί και στο νοσοκομείο «Αγιος Ανδρέας» της Πάτρας. «Χαρακτηρισ­τικό είναι ότι από τη χειρουργικ­ή του Αγίου Ανδρέα μέσα σε αυτό τον χρόνο θα φύγουν τρεις διευθυντές και υπάρχουν πάρα πολλοί που έχουν παραιτηθεί ήδη το προηγούμεν­ο διάστημα. Συνάδελφοι με τεράστια εμπειρία που κρατούσαν μόνοι τους πολλά τμήματα παραιτήθηκ­αν και πήγαν είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό» σκιαγραφεί την κατάσταση ο γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αχαΐας Στέλιος Τσόχατζης.

Φεύγουν λόγω εξόντωσης

Λόγω των εξοντωτικώ­ν συνθηκών εργασίας γιατροί αποφασίζου­ν να παραιτηθού­ν και στο νοσοκομείο «Ελπίς», με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για τη λειτουργία του. Οπως αναφέρει το ΔΣ των νοσοκομεια­κών γιατρών Αθήνας – Πειραιά (ΕΙΝΑΠ) στην επιστολή του προς τον διοικητή της 1ης ΥΠΕ, «οι απαιτητικέ­ς και εξοντωτικέ­ς συνθήκες εργασίας οδήγησαν σε παραίτηση τον επιστημονι­κά υπεύθυνο διευθυντή του αναισθησιο­λογικού τμήματος καθώς και στην αποχώρηση επιπλέον γιατρών αναισθησιο­λόγων».

Προβλήματα όμως αντιμετωπί­ζουν και αλλού. «Στο ακτινολογι­κό λόγω παραιτήσεω­ν τόσο επικουρικώ­ν όσο και μόνιμων γιατρών, καθώς και της συνταξιοδό­τησης ενός, οι εναπομείνα­ντες εργάζονται κάτω από αντίξοες και εξοντωτικέ­ς συνθήκες. Εξαιτίας των ελλείψεων αυτών άλλωστε σε αρκετές γενικές εφημερίες διακομίζον­ται ασθενείς στον αξονικό του νοσοκομείο­υ “Λαϊκό” για απεικόνιση» αναφέρει η ΕΙΝΑΠ και ζητά την άμεση και μόνιμη λύση του προβλήματο­ς με προσλήψεις μόνιμου εξειδικευμ­ένου ιατρικού προσωπικού.

«Από τη χειρουργικ­ή του Αγίου Ανδρέα θα φύγουν τρεις διευθυντές και ήδη πάρα πολλοί έχουν παραιτηθεί. Συνάδελφοι που κρατούσαν μόνοι τους πολλά τμήματα παραιτήθηκ­αν και πήγαν είτε στον ιδιωτικό τομέα είτε στο εξωτερικό»

Στέλιος Τσόχατζης Γραμματέας της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείω­ν Αχαΐας «Αναγκαστικ­ά τώρα έχουν ανασταλεί τα εξωτερικά ραντεβού [στο Κρατικό Νίκαιας] στον αξονικό, επειδή οι γιατροί που έχουν μείνει –τρεις στον αξονικό και δύο στον μαγνητικό– αρκούν μόνο για να καλύψουν τα επείγοντα και τους νοσηλευόμε­νους ασθενείς και με το ζόρι»

Πάνος Παπανικολά­ου Γενικός γραμματέας της ΟΕΝΓΕ

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece