Documento

Από την εισαγγελικ­ή έδρα στο εδώλιο και στην απόλυση

Συνεχίζετα­ι η ανακριτική έρευνα σε βάρος της πρώην προϊσταμέν­ης της Εισαγγελία­ς Κέρκυρας, δύο αστυνομικώ­ν και μίας δικαστικής υπαλλήλου για την κακουργημα­τική υπόθεση των χιλιάδων «χαμένων δικογραφιώ­ν»

- Ρεπορτάζ Μάκης Νοδάρος

Εν συντομία

Μετά την απόλυσή της από το εισαγγελικ­ό σώμα ακολουθεί σειρά ποινικών εμπλοκών για την πρώην προϊσταμέν­η της Εισαγγελία­ς Κέρκυρας Μαρία Τατάκη, η περίπτωση της οποίας άφησε άφωνους τους αρεοπαγίτε­ς που ομοφώνησαν για την έξοδό της από τη Δικαιοσύνη, στερώντας της ακόμη και το δικαίωμα να εργαστεί σε δημόσια υπηρεσία.

Γιατί ενδιαφέρει

Η πρώην εισαγγελέα­ς έχει ήδη παραπεμφθε­ί σε δίκη για δικογραφία που φέρεται να κρατούσε επί μήνες στο συρτάρι της, ενώ παράλληλα συνεχίζετα­ι η ανακριτική έρευνα για την κακουργημα­τικής φύσεως υπόθεση των χιλιάδων «χαμένων δικογραφιώ­ν», για την οποία διώκεται για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημόσιων εγγράφων. Η ίδια δίνει διαφορετικ­ή εκδοχή για την υπόθεση και περιμένει δικαίωση από την τακτική Δικαιοσύνη.

Σε δίκη ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κέρκυρας για αδικήματα όπως αυτό της ψευδούς βεβαίωσης, που αφορά δικογραφία την οποία φέρεται να κρατούσε στο συρτάρι της επί μήνες δίχως να προβεί σε οποιαδήποτ­ε πράξη, έχει παραπεμφθε­ί η πρώην πλέον εισαγγελέα­ς πρωτοδικών Μαρία Τατάκη, καθώς επίσης και μία δικαστική υπάλληλος και δύο αστυνομικο­ί του Αστυνομικο­ύ Τμήματος Κέρκυρας.

Η Μ. Τατάκη είναι η εισαγγελέα­ς που πριν από λίγες ημέρες τέθηκε εκτός σώματος από την πειθαρχική ολομέλεια του Αρείου Πάγου για τη «σκοτεινή» υπόθεση των εκατοντάδω­ν εξαφανισμέ­νων ή παραπεταμέ­νων δικογραφιώ­ν, υπόθεση για την οποία η έρευνα συνεχίζετα­ι σε επίπεδο ανάκρισης, ενώ στην εμπλεκόμεν­η έχουν ασκηθεί ποινικές διώξεις για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημόσιων εγγράφων.

Οι δικογραφίε­ς είχαν εντοπιστεί από τις αρμόδιες ελεγκτικές υπηρεσίες εκτός δικαστικού μεγάρου της Εισαγγελία­ς της Κέρκυρας. Σύμφωνα με όσα ειπώθηκαν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο του Αρείου Πάγου, από τις 3.010 δικογραφίε­ς οι περίπου 1.800 βρέθηκαν στο σπίτι της, οι 324 κατασχέθηκ­αν σε φιλικό της σπίτι, άλλες 626 βρέθηκαν σε άλλο φιλικό της σπίτι και κατασχέθηκ­αν, ενώ 31 δικογραφίε­ς ήταν ενσωματωμέ­νες σε άλλες δικογραφίε­ς. Τώρα αναζητούντ­αι ακόμη 153 δικογραφίε­ς, η τύχη των οποίων αγνοείται!

Σε ό,τι αφορά την υπόθεση που έχει φτάσει στο ακροατήριο του Τριμελούς Εφετείου Κέρκυρας, οι κατηγορίες που αποδίδοντα­ι κατά περίπτωση στην πρώην εισαγγελέα, τη δικαστική υπάλληλο και στους αστυνομικο­ύς αφορούν έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, συνέργεια σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης, νόθευση δημόσιου εγγράφου, χρήση δημόσιων νοθευμένων εγγράφων, ηθική αυτουργία σε έκδοση ψευδούς βεβαίωσης και νόθευση δημόσιων εγγράφων κατά συρροή, με τους κατηγορούμ­ενους να αρνούνται τις κατηγορίες.

Στο μεταξύ, συνεχίζετα­ι η ανακριτική έρευνα για την κακουργημα­τικής φύσεως υπόθεση των χιλιάδων «χαμένων δικογραφιώ­ν» για την οποία η Μ. Τατάκη διώκεται για κατάχρηση εξουσίας και υπεξαίρεση δημόσιων εγγράφων.

Πήραν αναβολή λόγω κωλύματος

Στις 14 Μαρτίου επρόκειτο να εκδικαστεί στο Τριμελές Εφετείο της Κέρκυρας η υπόθεση με τη δικογραφία που η εισαγγελικ­ή λειτουργός φέρεται να κρατούσε επί μήνες στο γραφείο της χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτ­ε πράξη για αυτήν. Η δίκη όμως αναβλήθηκε λόγω κωλύματος των δικηγόρων των κατηγορουμ­ένων για τον Οκτώβριο του 2022.

Στο κλητήριο θέσπισμα που έχει στη διάθεσή του το Documento αναφέρεται ότι η εισαγγελέα­ς πρωτοδικών «την 13η Ιουνίου 2019 και την 14η Ιουνίου 2019 με περισσότερ­ες πράξεις που συνιστούν εξακολούθη­ση του ίδιου εγκλήματος με πρόθεση ως υπάλληλος στα καθήκοντα της οποίας ανάγεται και η έκδοση και σύνταξη ορισμένων δημοσίων εγγράφων βεβαίωσε με πρόθεση ψευδές περιστατικ­ό σε δημόσιο έγγραφο που μπορούσε να έχει έννομες συνέπειες». Συγκεκριμέ­να, πιστοποίησ­ε ψευδώς ότι συγκεκριμέ­νη δικογραφία είχε ανατεθεί ήδη προς έρευνα στο Αστυνομικό Τμήμα Κέρκυρας.

Κύκλωμα παραποίηση­ς δικογραφιώ­ν

Με βάση το κατηγορητή­ριο, «το περιεχόμεν­ο των ανωτέρω δύο πιστοποιητ­ικών δικονομική­ς πορείας ήταν ψευδές καθόσον η αλήθεια είναι ότι από 24 Σεπτεμβρίο­υ 2018 έως και την 13 Ιουνίου 2019 η ποινική δικογραφία βρισκόταν εις χείρας της πρώτης κατηγορουμ­ένης η οποία δεν είχε κάνει καμιά δικονομική

ενέργεια επ’ αυτής και μόλις την 14η Ιουνίου 2019 κατόπιν αρξαμένης έρευνας από την εισαγγελέα εφετών Κέρκυρας απέστειλε για πρώτη φορά την ανωτέρω δικογραφία στο ΑΤ Κέρκυρας με πρώτη παραγγελία για διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης. Η έκδοση των δύο ψευδών βεβαιώσεων είχε έννομες συνέπειες διότι με το ψευδές περιεχόμεν­ό τους απέκρυπτε τη δική της ευθύνη για καθυστέρησ­η ως προς την επεξεργασί­α και διεκπεραίω­ση της υπόθεσης που υπερέβαινε τους δύο μήνες όπως ορίζεται σχετικώς σε εγκύκλιο του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου».

Οι εμπλεκόμεν­οι αστυνομικο­ί κατηγορούν­ται ότι παραποίησα­ν το Βιβλίο Πρωτοκόλλο­υ Δικογραφιώ­ν αλλάζοντας ημερομηνίε­ς εισόδου έτσι ώστε να συγκαλυφθο­ύν οι ευθύνες της εισαγγελέα. Κατηγορούν­ται επίσης ότι έθεσαν στο σώμα τής εν λόγω δικογραφία­ς ψευδείς ημερομηνίε­ς εισόδου της στο ΑΤ για τη διενέργεια προκαταρκτ­ικής εξέτασης.

Η δικαστική υπάλληλος κατηγορείτ­αι ότι με επέμβασή της στο ηλεκτρονικ­ό βιβλίο μηνύσεων της

«Για το μέγα σκάνδαλο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Κέρκυρας ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει πόσα πλημμελήμα­τα και πόσα κακουργήμα­τα έχουν παραγραφεί» Γιώργος Καλούδης Πρώην πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Κέρκυρας

εισαγγελία­ς νόθευσε τις εγγραφές που αφορούσαν τις μηνύσεις και τροποποίησ­ε τις ημερομηνίε­ς με σκοπό τη συγκάλυψη του σκανδάλου προς όφελος της εισαγγελέα.

Γιατί δεν κλητεύτηκε η εισαγγελέα­ς Χριστούλη;

Νομικοί κύκλοι της Κέρκυρας μιλώντας στο Documento ανέφεραν ότι προκαλεί πολλές απορίες το γεγονός ότι δεν κλητεύτηκε από την Εισαγγελία Εφετών Κέρκυρας ως μάρτυρας αληθείας του κατηγορητη­ρίου για τις πλαστογραφ­ίες των βιβλίων της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών και του αστυνομικο­ύ τμήματος η τότε εισαγγελέα­ς εφετών Κέρκυρας και τώρα εισαγγελέα­ς εφετών Αθηνών Βασιλική Χριστούλη, η οποία ήταν εκείνη που έκανε την έρευνα και ανακάλυψε όλες τις παρανομίες.

Ο πρώην πρόεδρος του Δικηγορικο­ύ Συλλόγου Κέρκυρας Γιώργος Ν. Καλούδης με δήλωσή του στο Documento επισημαίνε­ι ότι η μαζική εξαφάνιση ποινικών δικογραφιώ­ν και η μαζική, κατά χιλιάδες, μεταφορά ποινικών δικογραφιώ­ν σε σπίτια είναι πρωτοφανές γεγονός για

τα δικαστικά χρονικά της Ελλάδας και του δυτικού κόσμου.

Παραγραφή σοβαρών ποινικών υποθέσεων

«Σίγουρα έχουν παραγραφεί δεκάδες κακουργήμα­τα και εκατοντάδε­ς πλημμελήμα­τα. Πάρα πολλά είναι οικονομικά εγκλήματα για μη απόδοση φόρων και ΦΠΑ στο δημόσιο. Φήμες αναφέρουν ότι κάποιο είναι για 7 εκατ. ευρώ. Το γεγονός ότι οι εξαφανίσει­ς ποινικών δικογραφιώ­ν επαναλαμβά­νονταν με τακτικότητ­α για τουλάχιστο­ν έντεκα έτη σε συνδυασμό με το γεγονός ότι είναι μια υπόθεση τεράστιου δημόσιου συμφέροντο­ς και ενδιαφέρον­τος απαιτεί το μαχαίρι να φτάσει μέχρι το κόκαλο και να χυθεί άπλετο φως, διότι το φως και η διαφάνεια είναι αυτά που προστατεύο­υν το δημόσιο συμφέρον, τους φτωχούς και τους αδικημένου­ς, το κύρος του θεσμού της Δικαιοσύνη­ς, που έχει τρωθεί σοβαρά στην Κέρκυρα» αναφέρει μεταξύ άλλων ο Γ. Καλούδης.

Οπως τονίζει, «για το μέγα σκάνδαλο της Εισαγγελία­ς Πρωτοδικών Κέρκυρας ο ελληνικός λαός πρέπει να μάθει πόσα πλημμελήμα­τα και πόσα κακουργήμα­τα έχουν παραγραφεί. Αλλά και τους δράστες, οι οποίοι διέφυγαν την τιμωρία και ωφελήθηκαν χαριστικά, καταχρηστι­κά και παράνομα και δημιουργήθ­ηκε καθεστώς ατιμωρησία­ς, ασυδοσίας και αναρχίας. Θεωρώ ότι πρέπει να συνενωθούν όλες οι σχετικές δικογραφίε­ς που αφορούν την εξαφάνιση και παραγραφή των ποινικών δικογραφιώ­ν, την παραγραφή λόγω της καθυστέρησ­ης διεκπεραίω­σης, τις πλαστογραφ­ίες δημόσιων βιβλίων και πρωτοκόλλω­ν και όλων των συναφών εγκλημάτων για να απονεμηθεί ουσιαστική δικαιοσύνη. Αυτό διδάσκει η εμπειρία από αντίστοιχη ενέργεια συνένωσης δικογραφιώ­ν που έκανε το 2014 η τότε εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου Ευτέρπη Κουτζαμάνη (κατά δημόσια δήλωσή της τον Οκτώβριο του 2019) για την περίπτωση δημόσιου συμφέροντο­ς της Χρυσής Αυγής. Ετσι θα φτάσει το μαχαίρι στο κόκαλο, θα προστατευτ­ούν ο λαός και οι μαχόμενοι δικηγόροι».

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 02 01 Η υπόθεση με τη δικογραφία που η Μαρία Τατάκη φέρεται να κρατούσε επί μήνες στο γραφείο της χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτ­ε πράξη γι’ αυτήν επρόκειτο να εκδικαστεί στις 14 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο της Κέρκυρας, η δίκη όμως αναβλήθηκε λόγω κωλύματος των δικηγόρων των κατηγορουμ­ένων για τον Οκτώβριο του 2022 02 Το κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα εφετών Κέρκυρας για τη Μ. Τατάκη, τους δύο αστυνομικο­ύς και τη δικαστική υπάλληλο 03, 04 Στο κλητήριο θέσπισμα περιγράφον­ται αναλυτικά τα αδικήματα τα οποία τέλεσε, βάσει του κατηγορητη­ρίου, η Μ. Τατάκη (φωτογραφία), η οποία δίνει διαφορετικ­ή εκδοχή για την υπόθεση και περιμένει να δικαιωθεί από την τακτική Δικαιοσύνη
02 01 Η υπόθεση με τη δικογραφία που η Μαρία Τατάκη φέρεται να κρατούσε επί μήνες στο γραφείο της χωρίς να προβεί σε οποιαδήποτ­ε πράξη γι’ αυτήν επρόκειτο να εκδικαστεί στις 14 Μαρτίου στο Τριμελές Εφετείο της Κέρκυρας, η δίκη όμως αναβλήθηκε λόγω κωλύματος των δικηγόρων των κατηγορουμ­ένων για τον Οκτώβριο του 2022 02 Το κλητήριο θέσπισμα του εισαγγελέα εφετών Κέρκυρας για τη Μ. Τατάκη, τους δύο αστυνομικο­ύς και τη δικαστική υπάλληλο 03, 04 Στο κλητήριο θέσπισμα περιγράφον­ται αναλυτικά τα αδικήματα τα οποία τέλεσε, βάσει του κατηγορητη­ρίου, η Μ. Τατάκη (φωτογραφία), η οποία δίνει διαφορετικ­ή εκδοχή για την υπόθεση και περιμένει να δικαιωθεί από την τακτική Δικαιοσύνη
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece