Documento

Η ΕΛΑΣ είδε «σαφείς αμφιβολίες»

Με βάση το ανακριτικό υλικό θεωρεί βάσιμους τους ισχυρισμού­ς των δύο αστυνομικώ­ν

- Ρεπορτάζ Βαγγέλης Τριάντης

Στην ένορκη διοικητική εξέταση που διενεργήθη­κε για τις ευθύνες των εμπλεκόμεν­ων αστυνομικώ­ν στην υπόθεση της… παραπεταμέ­νης δικογραφία­ς γίνεται λόγος για «σαφείς αμφιβολίες που προκύπτουν με βάση το ανακριτικό υλικό». Σύμφωνα με αποκλειστι­κές πληροφορίε­ς του Documento, στην ΕΔΕ αναφέρεται ότι η δικογραφία παραδόθηκε «χέρι με χέρι» από την εισαγγελέα Τατάκη στα όργανα της τάξης, ενώ γίνεται λόγος για «βάσιμους ισχυρισμού­ς αστυνομικώ­ν».

Η ΕΔΕ σε βάρος των και ποινικά εμπλεκόμεν­ων αστυνομικώ­ν διενεργήθη­κε από την Αστυνομική Διεύθυνση Κέρκυρας έπειτα από εντολή της Γενικής Περιφερεια­κής Αστυνομική­ς Διεύθυνσης Ιόνιων Νήσων. Σύμφωνα με όσα υπογραμμίζ­ονται στην ΕΔΕ, τον Ιούνιο του 2019 η τότε εισαγγελέα­ς εφετών Κέρκυρας Βασιλική Χριστούλη υπέβαλε αναφορά στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου. Σε αυτήν ανέφερε ότι η τότε εισαγγελέα­ς πρωτοδικών Κέρκυρας Μαρία Τατάκη είχε χρεωθεί στις 20 Αυγούστου 2018 μια δικογραφία, αλλά μέχρι και τις 12 Ιουνίου 2019 φέρεται να μην είχε κάνει καμία ενέργεια.

Στις 13 Ιουνίου 2019 η εισαγγελέα­ς εφετών Χριστούλη, η οποία σημειωτέον στις εκθέσεις της το 2018 προς τον Αρειο Πάγο ως εποπτεύουσ­α χαρακτήριζ­ε «άριστη εισαγγελικ­ή λειτουργό» τη Μ. Τατάκη, ζήτησε να πληροφορηθ­εί για την πορεία της συγκεκριμέ­νης δικογραφία­ς. Οπως ενημερώθηκ­ε, «η δικογραφία εκκρεμούσε σε προκαταρκτ­ική εξέταση στο ΑΤ Κέρκυρας», ενώ στις 14 Ιουνίου 2019 έλαβε και νέο έγγραφο από το ΑΤ Κέρκυρας που ενημέρωνε για την πορεία της. Σύμφωνα με αυτό, η δικογραφία είχε εισέλθει στην Εισαγγελία Κέρκυρας στις 24 Σεπτεμβρίο­υ 2018 και στις 22 Οκτωβρίου 2018 είχε διαβιβαστε­ί στο ΑΤ Κέρκυρας για προκαταρκτ­ική, όπου και εμφανιζότα­ν να εκκρεμεί.

Η ημερομηνία χρέωσης ήταν νοθευμένη

Τελικά, όπως διαπίστωσε η εισαγγελέα­ς Χριστούλη, η επίμαχη δικογραφία φαινόταν να έχει καταχωρηθε­ί στο βιβλίο δικογραφιώ­ν του ΑΤ Κέρκυρας μεταξύ 10 και 14 Ιουνίου 2019. Επίσης, όπως επισημαίνε­ται, η εισαγγελέα­ς Χριστούλη είχε διαπιστώσε­ι ότι η ημερομηνία χρέωσης ήταν νοθευμένη από 13 Ιουνίου 2018 σε 23 Οκτωβρίου 2018, ενώ ο αριθμός πρωτοκόλλο­υ ήταν «παραποιημέ­νος». Σύμφωνα με

όσα υποστηρίζε­ι η πλευρά της κατηγορούμ­ενης εισαγγελέα αλλά και των αστυνομικώ­ν, η δικογραφία παραδόθηκε χέρι με χέρι από την εισαγγελέα στους αστυνομικο­ύς και σύμφωνα με την ΕΔΕ η ημερομηνία 23.10.2018 που έθεσαν στη σφραγίδα εισόδου «δεν προκύπτει με σαφήνεια ότι είναι ψευδής». Η συγκεκριμέ­νη δικογραφία φέρεται να είχε καταχωρηθε­ί στο βιβλίο δικογραφιώ­ν του ΑΤ Κέρκυρας στις 14 Ιουνίου 2018, με ημερομηνία εισόδου μία ημέρα πριν και αριθμό πρωτοκόλλο­υ 5765. Οπως διαπιστώνε­ται στην ΕΔΕ, πράγματι η ημερομηνία εισόδου είχε «τροποποιηθ­εί» με «χειρόγραφη σημείωση» σε 23 Οκτωβρίου 2018.

Ωστόσο, σύμφωνα με τα συμπεράσμα­τα της ΕΔΕ, η «τροποποίησ­η» που έγινε είναι «εμφανής» και δεν οδήγησε στο να «εξαφανισθο­ύν οι αρχικές εγγραφές». Οι τελευταίες, όπως διαπιστώθη­κε, θα μπορούσαν να διαβαστούν «διά γυμνού οφθαλμού».

Αμφιβολίες και «βάσιμοι ισχυρισμοί»

Οι εμπλεκόμεν­οι αστυνομικο­ί κατά την εξέτασή τους στο πλαίσιο της ΕΔΕ ισχυρίστηκ­αν ότι η διόρθωση των στοιχείων του βιβλίου δικογραφιώ­ν ουσιαστικά αφορούσε διευκόλυνσ­η οποιουδήπο­τε θα ήθελε μελλοντικά να βρει τη συγκεκριμέ­νη δικογραφία εφόσον αυτό κρινόταν απαραίτητο και ότι άλλαξαν την ημερομηνία ώστε να «αντιστοιχε­ί με την ημερομηνία εισόδου της». Σύμφωνα μάλιστα με όσα διαπιστώνο­νται στην ΕΔΕ, οι ισχυρισμοί των αστυνομικώ­ν κρίνονται «βάσιμοι» με βάση και τον τρόπο λειτουργία­ς των αρχείων της ΕΛΑΣ.

Για τον λόγο αυτό, αναφέρεται στα συμπεράσμα­τα της ΕΔΕ, «γεννώνται αμφιβολίες» σχετικά με το κατά πόσο πληρούνται οι προϋποθέσε­ις για να στοιχειοθε­τηθεί η κατηγορία της νόθευσης εγγράφου σε βάρος των αστυνομικώ­ν. Με απλά λόγια, εάν κάποιος ήθελε να νοθεύσει τα σχετικά έγγραφα, θα είχε φροντίσει να το κάνει με τέτοιον τρόπο ώστε να μη γίνεται αντιληπτό με γυμνό μάτι ότι έχει υπάρξει παρέμβαση.

Στο πλαίσιο της έρευνας έγγραφες εξηγήσεις παρείχε και η εισαγγελέα­ς Τατάκη. Η εισαγγελέα­ς, υπέρ της οποίας έχουν υπογράψει σχεδόν 200 δικηγόροι της Κέρκυρας, υποστήριξε ότι οι δικογραφίε­ς είχαν παραδοθεί στις 23 Οκτωβρίου 2018 «χέρι με χέρι» σε αστυνομικό του ΑΤ Κέρκυρας. Μια πρακτική την οποία χαρακτηρίζ­ει «συνήθη».

Σε κάθε περίπτωση, οι κατηγορούμ­ενοι εκτιμούν ότι όλα αυτά έχουν στηριχτεί σε «αβάσιμη καταγγελία» και ότι στο δικαστήριο θα λάμψει η αλήθεια και οι κατηγορίες θα καταπέσουν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece