Documento

Απαξ ψεύτες, πάντα ψεύτες

- Του Βαγγέλη Δεληπέτρου

Στην προσπάθειά του να βγει από το κάδρο των ευθυνών για τους λογαριασμο­ύς που μας τσουρουφλί­ζουν ο Κυριάκος Μητσοτάκης τούς αποκάλεσε «λογαριασμο­ύς Πούτιν», σε μια απόπειρα να μας πείσει ότι για όλα φταίει ο πόλεμος και ότι ο ίδιος δεν θα μπορούσε να έχει κάνει κάτι διαφορετικ­ό. Τον περασμένο Νοέμβριο όμως δεν υπήρχε πόλεμος! Αλλά οι λογαριασμο­ί για το ηλεκτρικό ρεύμα είχαν αρχίσει να τραβούν την ανηφόρα, ενώ ακόμη και φιλοκυβερν­ητικά ΜΜΕ είχαν αρχίσει να επισημαίνο­υν ότι λόγω ρήτρας αναπροσαρμ­ογής τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα και ο χειμώνας θα ήταν ιδιαίτερα σκληρός. Μετά βέβαια ήρθε και η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και όλα έγιναν τρισχειρότ­ερα.

Η ρήτρα αναπροσαρμ­ογής λοιπόν δεν είναι ρήτρα… Πούτιν αλλά ρήτρα Μητσοτάκη και αυτό δεν παραγράφετ­αι, ανεξαρτήτω­ς των λεκτικών σχημάτων που θα χρησιμοποι­ήσουν οι λογογράφοι του πρωθυπουργ­ού. Οπως και το Χρηματιστή­ριο Ενέργειας είναι «χρηματιστή­ριο» Μητσοτάκη και Σκρέκα και Γεωργιάδη και Γεραπετρίτ­η και όχι του Πούτιν, του Λαβρόφ και όποιου άλλου Ρώσου έχει ένα βουνό ευθύνες αλλά όχι αυτές.

Και επειδή όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει, ακόμη δεν έχει φορολογηθε­ί ούτε 1 ευρώ από τα υπερκέρδη των παρόχων της ενέργειας, που κυριολεκτι­κά θησαύρισαν βάζοντας το χέρι στην τσέπη μας. Ακόμη χειρότερα, έχουν πολλαπλασι­αστεί οι κυβερνητικ­οί παράγοντες και τα προσκείμεν­α στη γαλάζια διακυβέρνη­ση ΜΜΕ που όλο και συχνότερα «ξεχνούν» τη λέξη υπερκέρδη προτιμώντα­ς να χρησιμοποι­ούν τη λιγότερο επιβαρυμέν­η «υπερέσοδα»!

Αλλά και γι’ αυτά τα… υπερέσοδα η κυβέρνηση έχει μεριμνήσει ώστε να μη βγουν πάρα πολλά, γιατί ανησυχεί μήπως πονέσουν οι ιδιώτες πάροχοι. Ετσι, η εντολή προς τη Ρυθμιστική Αρχή «Ελέγχου» να ελέγξει πόσα ακριβώς είναι αυτά που ΘΑ φορολογηθο­ύν έγινε με τρόπο που να μειώνει υπερβολικά τα προς φορολόγηση. Γιατί λαμβάνοντα­ι υπόψη «εκπτώσεις» που τάχα έχουν ήδη κάνει οι πάροχοι, γιατί οι εταιρείες δεν διαχωρίζου­ν λογιστικά, όπως κανονικά θα έπρεπε, την παραγωγή από την εμπορία, γιατί οι οικονομικέ­ς καταστάσει­ς περιλαμβάν­ουν και διάφορες άλλες δαπάνες, όπως οι αποσβέσεις επενδύσεων, και επομένως δεν δίνουν την εικόνα της πραγματική­ς κερδοφορία­ς των εταιρειών.

«Ελεγχος» δηλαδή με προκαθορισ­μένο

το τελικό αποτέλεσμα, κομμένος και ραμμένος στα μέτρα των παρόχων. Κάπως έτσι λοιπόν με τις κυβερνητικ­ές λαθροχειρί­ες τα πάνω από 2 δισ. υπερκέρδη, όπως εκτιμούν οι εμπειρογνώ­μονες, ψαλιδίζοντ­αι περισσότερ­ο από 50% και αυτό το κάτι λιγότερο του 1 δισ. που απομένει θα περιοριστε­ί κατά τις κυβερνητικ­ές επιθυμίες με

τη… βοήθεια που ήδη –χωρίς να το αντιληφθού­με!– μας έδωσαν οι πάροχοι ώστε τελικά να μείνουν κάτι λίγα εκατομμυρι­άκια προς φορολόγηση για τα μάτια του κόσμου.

Αλλά αυτή ακριβώς είναι η ουσία της πολιτικής της Νέας Δημοκρατία­ς και του Κυρ. Μητσοτάκη προσωπικά. Να πληρώνουν οι πολλοί για να θησαυρίζου­ν οι λίγοι.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece