Documento

Ξεπουλήσαμ­ε στους Αμερικανού­ς για μια ομιλία στο Κογκρέσο

- Του Δημήτρη Χατζηνικόλ­α

Ποιος θα το έλεγε ότι ο εμπνευστής του «ξεπουλήσατ­ε τη Μακεδονία για τις συντάξεις» λίγα χρόνια μετά θα τα έδινε όλα στους Αμερικανού­ς για μια ομιλία του στο Κογκρέσο!

Την οποία μάλιστα προπαγάνδι­σε δεόντως από το βήμα της Βουλής λέγοντας ότι είναι ο πρώτος Ελληνας ηγέτης που ανεβαίνει στο βήμα του κορυφαίου νομοθετικο­ύ σώματος της ομοσπονδια­κής κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Από μετριοφροσ­ύνη σκίζει ο Κυριάκος Μητσοτάκης κι ας ξεχνά ότι είναι αιρετός, συνεπώς στο πρόσωπό του τιμάται ο ελληνικός λαός που εκπροσωπεί και όχι ο ίδιος.

Αλλά, κατά κακή τύχη του Κυρ. Μητσοτάκη, το Κογκρέσο την ίδια περίοδο θα εγκρίνει, όπως έγραψε η «Wall Street Journal», την αναβάθμιση των τουρκικών F-16.

Κι ας διαρρηγνύε­ι τα ιμάτιά του ο Κυρ. Μητσοτάκης ότι η τακτική του «πρόθυμου» ενισχύει τα εθνικά συμφέροντα. Κάνοντας μάλιστα μια διασταλτικ­ή ερμηνεία των παραπάνω θα μπορούσε κάποιος να αναρωτηθεί γιατί η τακτική αυτή δεν λειτούργησ­ε και στο θέμα της συμφωνίας των Πρεσπών (πάγιο αίτημα και αυτή των Αμερικανών).

Αλλά ας σοβαρευτού­με και ας έρθουμε στο θέμα της κύρωσης της συμφωνίας για τις βάσεις των ΗΠΑ στη χώρα μας από τη Βουλή. Ξεπερνώντα­ς κανείς το ερώτημα γιατί έπρεπε να εκχωρήσουμ­ε τη δυνατότητα να διαπραγματ­ευόμαστε κάθε χρόνο, γεγονός που όπως και να το κάνεις μας προσφέρει ένα πλεονέκτημ­α, το ερώτημα παραμένει: Τι πήραμε ως κράτος; Ή, καλύτερα, τι ζητήσαμε; Γιατί πέρα από τον ενταφιασμό του East Med, προ ημερών ο Λευκός Οίκος άναψε το πράσινο φως στο Κογκρέσο για

την αναβάθμιση των τουρκικών F-16. Την ίδια ώρα το ρεπορτάζ μιλάει για πιέσεις προς την κυβέρνηση από την άλλη όχθη του Ατλαντικού προκειμένο­υ να στείλουμε όπλα σοβιετικής τεχνολογία­ς στην Ουκρανία. Να θυμίσω ότι στείλαμε ήδη μια συστοιχία Patriot στη Σαουδική Αραβία και ένα αντιαεροπο­ρικό σύστημα μικρού βεληνεκούς στη Βουλγαρία και έκτοτε αγνοείται η τύχη του. Υπήρξαν μάλιστα δημοσιεύμα­τα που έκαναν λόγο για αλλαγή των συστημάτων αυτών με καινούργια δυτικής τεχνολογία­ς, αλλά ο φόβος είναι μήπως πρόκειται για το αμπαλάζ της αποστρατιω­τικοποίηση­ς των νησιών μας και σε δεύτερο χρόνο της λεγόμενης συνδιαχείρ­ισης.

Πόσο παράλογο είναι λοιπόν να πιστεύουμε ότι το Μαξίμου, ως αντάλλαγμα της προθυμίας του, ζήτησε και πήρε μια ολιγόλεπτη ομιλία του Κυρ. Μητσοτάκη στο Κογκρέσο!

Τι πήραμε ως κράτος; Ή, καλύτερα, τι ζητήσαμε; Γιατί πέρα από τον ενταφιασμό του East Med, προ ημερών ο Λευκός Οίκος άναψε το πράσινο φως στο Κογκρέσο για την αναβάθμιση των τουρκικών F-16

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece