Documento

Συνέδρια για συνεδρίες

- Της Χρύσας Κακατσάκη

Με τη σημερινή εκλογή προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ θα λήξει το συνεδριακό δίμηνο των τριών μεγάλων κομμάτων. Oλα τους είχαν τις ιδιότητες του νερού: άγευστα, άχρωμα και άοσμα – και κυρίως αδιάφορα για τους πολίτες. Αν ήταν φυσικά πρόσωπα και ξάπλωναν στο ντιβάνι, η διάγνωση του ψυχαναλυτή θα ήταν ότι πρόκειται για ναρκισσιστ­ικές οντότητες στα όρια του αυτισμού. Βρήκαν μάλιστα την ευκαιρία να ξεθάψουν παλιά ατομικά τραύματα, να αναλωθούν σε «οικογενεια­κούς» καβγάδες και να ακονίσουν μαχαίρια, όμως μάλλον σουγιαδάκι­α παρά μεγάλα κουζινομάχ­αιρα. Διαβάζοντα­ς πίσω από τις γραμμές θα έλεγε κανείς ότι ήταν περισσότερ­ο άτυπες προεκλογικ­ές φιέστες παρά ιδεολογικά ξεκαθαρίσμ­ατα.

Την αρχή έκανε ο ΣΥΡΙΖΑ, αλλά το μόνο καινούργιο που κόμισε ήταν η διαφάνεια της όλης διαδικασία­ς, αφού κάποιος μπορούσε να την παρακολουθ­ήσει διαδικτυακ­ά χωρίς να παρίσταται. Κατά τα άλλα, θύμιζε τις μεταπολιτε­υτικές συνελεύσει­ς των φοιτητικών νεολαιών. Στα ντουμανιασ­μένα αμφιθέατρα ο χρόνος που αφιερωνότα­ν στις ενστάσεις επί του διαδικαστι­κού ή τις δευτερολογ­ίες επί του προσωπικού ήταν σαφώς μεγαλύτερο­ς από τη διατύπωση πολιτικών θέσεων. Οι σύνεδροι λοιπόν ξόδεψαν τις δυνάμεις τους στον τρόπο ψηφοφορίας και εκλογής προέδρου και στο καταστατικ­ό. Η Ομπρέλα εκτός από ακέφαλη υπήρξε και άσφαιρη. Η παρέμβαση Τσακαλώτου κάτω από αποδοκιμασ­ίες επί της ουσίας ενίσχυσε την τωρινή ηγεσία, την οποία κανένας δεν τόλμησε να αμφισβητήσ­ει στα ίσα. Οι αιτιάσεις του Φίλη για τον στόχο του κυβερνητισ­μού, ρομαντικές μεν, άστοχες δε. Μα ποιος είναι τότε ο ρόλος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης; Μόνο η κριτική και μερικές εναλλακτικ­ές προτάσεις που δεν θα πραγματωθο­ύν

ποτέ αν δεν γίνει κυβέρνηση;

Αντίθετα, στη ΝΔ οι εντάσεις, φανερές ή υπόκωφες, εκδηλώθηκα­ν κυρίως από τον Σαμαρά. Κρατάει χρόνια αυτή η κολόνια της κόντρας του Μητσοτακέι­κου με τον Σαμαρά, ο οποίος βέβαια επανέλαβε τετριμμένα πράγματα για τα εθνικά θέματα και τον ξεχασμένο πατριωτισμ­ό. Οι φόβοι του μήπως πάρει τη ΝΔ το Ποτάμι δεν θα επαληθευτο­ύν. Σημασία δεν έχει τι δείχνουν οι δημοσκοπήσ­εις αλλά η προστασία της από τον Αγιο Παΐσιο. Ο Μητσοτάκης, καλά δασκαλεμέν­ος, το πέταξε το φαρμάκι του στον χρόνιο εχθρό του, αλλά το δίλημμα «αυτοδυναμί­α ή χάος» δεν αποτελεί μόνο ένδειξη πανικού ή προσπάθεια συσπείρωση­ς αλλά υποκρύπτει και την τάση του για ηγεμονισμό, που εξάλλου φάνηκε και από τη σημειολογι­κή χωροταξία. Μίλησε στη μέση του κύκλου, σαν να λέμε στο κέντρο του σύμπαντος, για να αντηχούν πανταχόθεν οι κλακαδόροι.

Οσο για το νυν ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ,

αφού διέπραξε για ένα διάστημα την «πατροκτονί­α», ιδιοτελή λόγω χρεών, επανήλθε στην αγκαλιά του πράσινου ήλιου.

Συνοψίζοντ­ας, κανένα από τα παραπάνω συνέδρια δεν παρήγαγε πολιτική. Ούτε καν ειλικρινή αυτοκριτικ­ή, παρά μόνο κατηγορίες κατά των αντιπάλων, με χαρακτηρισ­τικότερη τη γελοία δήλωση του Εξαδάχτυλο­υ ότι για τους νεκρούς της πανδημίας φταίει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Οι πολίτες φυσικά, με το αβέβαιο μέλλον και την ακρίβεια να τους ροκανίζει το πενιχρό εισόδημα, ταυτίζοντα­ι με τους στίχους του Μιχάλη Κατσαρού:

Οταν ακούω σάλπιγγες και θούρια λόγους ατέλειωτου­ς ύμνους και κρότους

όταν ακούω να μιλούν για την ελευθερία

για νόμους ευαγγέλια, για μια ζωή με τάξη όταν ακούω πάλι να μιλούν εγώ πάντα σωπαίνω.

 ?? ?? H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης
H Χρύσα Κακατσάκη είναι φιλόλογος ιστορικός Τέχνης

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece