Documento

Πάνω από 2 δισ. τα κέρδη-ρεκόρ των παραγωγών

Συντηρητικ­ός ο αρχικός υπολογισμό­ς του Αλέξη Τσίπρα για 1,5 δισ. ευρώ στο εξάμηνο 21 Οκτωβρίου – 22 Μαρτίου

-

Λίγες ώρες μετά τη λήξη της συνεδρίαση­ς της Βουλής όπου παρουσιάστ­ηκε το πόρισμα της ΡΑΕ, ο Αδ. Γεωργιάδης, με ανάρτησή του στο Twitter επανήλθε στο θέμα των υποτιθεμέν­ων μηδαμινών υπερκερδών των παραγωγών που εκθέτουν την κυβέρνηση Μητσοτάκη, γράφοντας: «Ανθρακας ο θησαυρός των υπερκερδών. Με τη βούλα ΡΑΕ σχεδόν μηδενικό το αποτέλεσμα μετά την αφαίρεση εκπτώσεων και σταθερών τιμολογίων – Ποιος διέδιδε τα θηριώδη ποσά;», παραπέμπον­τας φυσικά στον Αλ. Τσίπρα που «δεν ξέρει αριθμητική».

Δυστυχώς, το τραγικό για τους πολίτες και τις επιχειρήσε­ις της χώρας είναι ότι ο αρχικός υπολογισμό­ς Τσίπρα για 1,5 δισ. ευρώ υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας στο εξάμηνο υπήρξε μάλλον συντηρητικ­ός και ότι το πραγματικό ύψος των υπερκερδών των παραγωγών ενέργειας –που όμως είναι εξαιρετικά δύσκολο να υπολογιστε­ί– μπορεί να ξεπερνά ακόμη και τα 3 δισ. ευρώ.

Αυτό τουλάχιστο­ν υποδεικνύε­ι ένα πολύ βαρύ στοιχείο που ανέδειξε από το πόρισμα της ΡΑΕ κατά τη συζήτηση στη Βουλή ο τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος, ότι δηλαδή στο επίμαχο εξάμηνο 21 Οκτωβρίου – 22 Μαρτίου το συνολικό κόστος της χονδρεμπορ­ικής αγοράς έφτασε στα 6,5 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. του τελευταίου εξαμήνου της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ. Μιλάμε δηλαδή για έναν υπ ε ρ τετραπλασι­ασμό του κόστους χονδρικής μέσω σε τρία χρόνια ή για επιπλέον έσοδα 4,1 δισ. ευρώ, τα οποία πληρώσαμε όλοι εμείς και κάπου πήγαν – στους παραγωγούς ενέργειας, στη ΔΕΣΦΑ, πάντως δεν τα πήρε ο αέρας…

Το σίγουρο είναι ότι ακόμη και με τις πιο συντηρητικ­ές εκτιμήσεις παραγόντων της ενεργειακή­ς αγοράς τα υπερκέρδη των παραγωγών ενέργειας μόνο μηδενικά δεν είναι και είναι κατά πολύ υψηλότερα του ποσού του 1 δισ. ευρώ που υπολόγισε η ΡΑΕ. Μάλιστα ξεπερνούν τα 2 δισ. ευρώ, καθώς ο υπολογισμό­ς της για μεθοδολογι­κούς λόγους:

Πρώτον, άφησε απέξω ποσό περί τα 800 εκατ. ευρώ το οποίο, με βάση συντηρητικ­ές προσεγγίσε­ις, αντιπροσωπ­εύει τα υπερκέρδη των ΑΠΕ με τις εγγυημένες τιμές, επειδή σε αυτά είχε δοθεί τον Ιανουάριο η λύση της ανάκτησής τους από το δημόσιο μέσω της επιστροφής τους στον ειδικό λογαριασμό των ΑΠΕ.

Δεύτερον, άφησε απέξω τους μήνες Ιούλιο, Αύγουστο και Σεπτέμβριο, κατά τους οποίους είχαν αρχίσει η αύξηση της τιμής χονδρικής και η εφαρμογή της ρήτρας από τα οικιακά τιμολόγια της ΔΕΗ.

Τρίτον, παρενέβη στη βάση υπολογισμο­ύ των υπερκερδών των λιγνιτικών μονάδων της ΔΕΗ (εξηγώντας ότι το έκανε επειδή κάποιους μήνες του 2020 έδιναν ζημίες), που οδήγησαν όμως σε μειωμένη καταγραφή των υπερκερδών της ΔΕΗ από τις λιγνιτικές της μονάδες.

 ?? ?? Το σοβαρό στοιχείο που ανέδειξε ο τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος από το πόρισμα της ΡΑΕ (ότι το συνολικό κόστος της χονδρεμπορ­ικής αγοράς μέσα σε τρία χρόνια έφτασε στα 6,5 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. του τελευταίου εξαμήνου της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ) καταδεικνύ­ει ότι βρισκόμαστ­ε ενώπιον υπερτετραπ­λασιασμού του κόστους
Το σοβαρό στοιχείο που ανέδειξε ο τομεάρχης Περιβάλλον­τος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος από το πόρισμα της ΡΑΕ (ότι το συνολικό κόστος της χονδρεμπορ­ικής αγοράς μέσα σε τρία χρόνια έφτασε στα 6,5 δισ. ευρώ έναντι 1,4 δισ. του τελευταίου εξαμήνου της διακυβέρνη­σης ΣΥΡΙΖΑ) καταδεικνύ­ει ότι βρισκόμαστ­ε ενώπιον υπερτετραπ­λασιασμού του κόστους

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece