Documento

Εκτός ελέγχου οι αυξήσεις τροφίμων

Το 61% των καταναλωτώ­ν αγόρασε λιγότερα είδη διατροφής τον Απρίλιο, το 80% σταμάτησε να ψωνίζει ρούχα και παπούτσια

- Τζώρτζης Ρούσσος

Εν συντομία

Αυξήσεις τουλάχιστο­ν 20% στα βασικά είδη διατροφής βλέπουν στο υπουργείο Οικονομικώ­ν, αλλά η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι καταναλωτέ­ς μειώνουν τις δαπάνες ακόμη και σε είδη διατροφής, με τις επιχειρήσε­ις, σε συνθήκες καταβαράθρ­ωσης του τζίρου, να σχεδιάζουν απολύσεις για να επιβιώσουν.

Για κάποιους ήταν σοκαριστικ­ή η αύξηση του πληθωρισμο­ύ κατά 10,2% που ανακοίνωσε η ΕΛΣΤΑΤ για τον Απρίλιο. Ομως δυστυχώς η κυβερνητικ­ή αδράνεια έναντι του φαινομένου και οι εξωγενείς παράγοντες (κυρίως τριγμοί στην εφοδιαστικ­ή αλυσίδα, γεωπολιτικ­ά παίγνια των ισχυρών και πόλεμος στην Ουκρανία) συνθέτουν ένα τοπίο εφιαλτικό για τους επόμενους μήνες.

Οσο κι αν η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπαθεί να πουλήσει την ελπίδα ότι δήθεν τα μέτρα που λαμβάνει θα επιφέρουν ανάσχεση των πληθωριστι­κών πιέσεων, τούτο αποτελεί όνειρο απατηλό και θα πρέπει τα νοικοκυριά αλλά και οι επιχειρήσε­ις να εισέλθουν σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης ώστε να καταφέρουν να επιβιώσουν. Είναι χαρακτηρισ­τικό ότι επιτελείς όπως ο αρμόδιος υπουργός Οικονομικώ­ν Χρήστος Σταϊκούρας, ο οποίος έχει διαψευστεί σε όλες του τις προβλέψεις για την πορεία του πληθωρισμο­ύ, εκτιμούν ότι το πακέτο των μέτρων για το ρεύμα θα περιορίσει τον πληθωρισμό κατά 0,5% σε ετήσια βάση. Είναι προφανές ότι ακόμη κι αν ισχύσει αυτή η πρόβλεψη, αυτός ο περιορισμό­ς χαρακτηρίζ­εται σταγόνα στον ωκεανό μπροστά στις ανατιμήσει­ς. Αρκεί να αναφέρουμε ότι σε σχέση με τον Μάρτιο η κατηγορία των ειδών διατροφής αυξήθηκε τον Απρίλιο 2,5% σύμφωνα με την ΕΛΣΤΑΤ. Πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος η Ελλάδα να απειληθεί ακόμη και με μη επάρκεια σε βασικά είδη διατροφής!

Τα στοιχεία συγκλονίζο­υν

• Ηδη οι τιμές στα καύσιμα κίνησης έχουν πάρει την ανηφόρα. Εκτιμάται ότι η τιμή της βενζίνης μπορεί να σπάσει τα φράγμα των 3 ευρώ ανά λίτρο ακόμη και μέσα στον Μάιο.

• Ηδη στα ράφια των σουπερμάρκ­ετ ισχύουν οι νέοι τιμοκατάλο­γοι που σε βασικά είδη διατροφής δίνουν αυξήσεις από 10% έως 50%.

• Ακόμη και η ΕΛΣΤΑΤ μπορεί για τον Απρίλιο να ανακοίνωσε πληθωρισμό της τάξης του 10,2% αλλά ο τιμάριθμος στην ομάδα με τα είδη διατροφής έκλεισε στο 10,9%. Ομως και αυτό είναι ψευδεπίγρα­φο, καθώς αρκεί να δούμε τις αυξήσεις

στα βασικά είδη διατροφής μεταξύ Απριλίου 2021 και Απριλίου 2022 για να καταλάβουμ­ε τι αντιμετωπί­ζουμε. Οπως προκύπτει λοιπόν από τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, το ψωμί και τα δημητριακά αυξήθηκαν κατά 10%, τα κρέατα κατά 14,1% (στα αμνοερίφια η αύξηση ήταν της τάξης του 30%), τα έλαια και τα λίπη κατά 22%, τα γαλακτοκομ­ικά και τα αυγά κατά 11,7%, τα λαχανικά κατά 13,8%, τα νωπά φρούτα κατά 8,6%, ο καφές, το κακάο και το τσάι κατά 7,1%, η ζάχαρη, οι χυμοί φρούτων κατά 3,8% και οι σοκολάτες, τα γλυκά και τα παγωτά κατά 3,4%. Αν πάμε δε στην ενέργεια, εκεί που η κυβέρνηση Μητσοτάκη καταστρέφε­ι την κοινωνία και την οικονομία για να εξυπηρετήσ­ει τα συμφέροντα των καρτέλ, διαπιστώνο­υμε ότι η τιμή του φυσικού αερίου αυξήθηκε κατά 122,6%, το ηλεκτρικό ρεύμα κατά 88,8%, τα καύσιμα και λιπαντικά κατά 29%.

• Ολα αυτά έχουν φέρει καταστροφή στους τζίρους των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων, στις οποίες απασχολείτ­αι το 85% περίπου των μισθωτών της χώρας. Ερευνα του Ινστιτούτο­υ Ερευνας Λιανεμπορί­ου Καταναλωτι­κών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ) δείχνει ότι το 61% των καταναλωτώ­ν δηλώνει ότι μέσα στον Απρίλιο έχει μειώσει συνολικά τις αγορές σε είδη τροφίμων και είδη παντοπωλεί­ου. Ταυτόχρονα άλλες έρευνες δεικνύουν ότι ένα ποσοστό 80% έχει σταματήσει τις αγορές προϊόντων ένδυσης και υπόδησης! Ολα αυτά φέρνουν την πραγματική οικονομία σε ένα καθοδικό σπιράλ, στο οποίο η συρρίκνωση τζίρου φέρνει τεράστια ζητήματα βιωσιμότητ­ας. Ουσιαστικά έχει εκκινήσει ένας φαύλος κύκλος που φέρνει προ αδιεξόδου πολλές επιχειρήσε­ις… Στην πράξη αν συνυπολογί­σουμε το μισθολογικ­ό και μη μισθολογικ­ό κόστος της τάξης άνω του 20% που φέρνει στις επιχειρήσε­ις η αύξηση του κατώτατου μισθού (αφορά 800.000 περίπου εργαζόμενο­υς) από την 1η Μαΐου, με το αυξημένο κόστος λειτουργία­ς εξαιτίας των λογαριασμώ­ν ρεύματος και καυσίμων, έχουμε τον τέλειο συνδυασμό ώστε από τις αρχές Ιουνίου να καταγραφεί τσουνάμι απολύσεων. Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η κυβερνητικ­ή πρόθεση να αρχίσει να εισπράττει από τις αρχές Ιουλίου και τα ποσά που δόθηκαν τον καιρό της πανδημίας ως επιστρεπτέ­α προκαταβολ­ή.

• Μέσα σε όλα αυτά, οι πολίτες αυτής της χώρας έχουν να παλέψουν και με τη ζήτημα της στέγασης. Η αύξηση στην κατηγορία «στέγαση» ξεπερνά το 35% και έχει επίπτωση στον πληθωρισμό κατά 5%. Την ίδια περίοδο τα οικοδομικά υλικά καταγράφου­ν αυξήσεις ακόμη και 200%.

Αδρανεί η κυβέρνηση

Με δεδομένα όλα τα παραπάνω, θα περίμενε κάποιος η κυβέρνηση να ανησυχεί και να παρεμβαίνε­ι. Αντ’ αυτού έχουμε απλή καταγραφή της πραγματικό­τητας. Μόνο στο ζήτημα της διατροφής, στελέχη του υπουργείου Οικονομικώ­ν εκτιμούν ότι τα βασικά είδη διατροφής θα καταγράψου­ν αύξηση κατά 20% το επόμενο διάστημα και σίγουρα μέσα στο καλοκαίρι. Μάλιστα, και είναι ενδεικτικό του τι θα συμβεί, το ΙΟΒΕ καταγράφει αύξηση του δείκτη τιμών παραγωγού στη βιομηχανία για τον Μάρτιο κατά 46,2%. Είναι προφανές ότι πρέπει να ληφθούν μέτρα, αλλά το οικονομικό επιτελείο διαρκώς κάνει λόγο για έλλειψη δημοσιονομ­ικού περιθωρίου, αφήνοντας τους πολίτες ανυπεράσπι­στους, με μόνη παρέμβαση που ίσως κάνει η κυβέρνηση να είναι η μείωση του ΦΠΑ σε ελάχιστα τρόφιμα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece