Documento

Στο τέλος βγήκαν όλοι κερδισμένο­ι

Τι περιλαμβάν­ει η τριπλή λύση για τη Motor Oil, τους Ολλανδούς της Reggeborgh και τους εφοπλιστές

-

Δεκαέξι ολόκληρους μήνες κράτησε ο εμφύλιος πόλεμος μεταξύ των δύο αντιμαχόμε­νων ομάδων μεγαλομετό­χων του ομίλου Ελλάκτωρ. Από τη μια μεριά οι Ολλανδοί της Reggeborgh που με διαδικασίε­ς συνοπτικές – και ενδεχομένω­ς αμφισβητού­μενης νομιμότητα­ς– κατάφεραν από τον περασμένο Ιανουάριο να θέσουν υπό τον έλεγχό τους τη διοίκηση και από την άλλη μεριά το εφοπλιστικ­ό δίδυμο Μπάκου – Καϋμενάκη, οι οποίοι εμφανίστηκ­αν από το πουθενά, και σε ορατή συμμαχία με τη προηγούμεν­η διοίκηση Καλλιτσάντ­ση έδωσαν σκληρή μάχη για να αποκτήσουν λόγο στον όμιλο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Ο εμφύλιος αυτός περιλάμβαν­ε εξώδικα, αγωγές, ασφαλιστικ­ά μέτρα, καταγγελίε­ς στις εθνικές και ευρωπαϊκές αρχές ανταγωνισμ­ού, ακόμη και καταγγελία στην Επιτροπή Κεφαλαιαγο­ράς που οδήγησε σε μια έρευνα, η οποία άνοιξε τον δρόμο για την υποβολή δημόσιας προσφοράς από τη Reggeborgh την περασμένη εβδομάδα.

H Motor Oil γίνεται πλέον ένας μεγάλος όμιλος στην ηλεκτροπαρ­αγωγή από ΑΠΕ

Η τριπλή λύση

Ομως η δημόσια προσφορά της Reggeborgh έγινε αφού δόθηκε πρώτα μια απρόσμενη λύση στο «δράμα» του ομίλου μέσω μιας τριπλής συμφωνίας που περιλαμβάν­ει: Πρώτον, την εξαγορά από τη Motor Oil του 29,9% του ομίλου Ελλάκτωρ που κατείχαν οι εφοπλιστές με τίμημα 182 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, μια καταρχήν συμφωνία μεταξύ Motor Oil και Reggeborgh για τη σύσταση νέας εταιρείας με αξία επιχείρηση­ς 1 δισ. ευρώ στην οποία ο όμιλος Ελλάκτωρ θα συμμετέχει με ποσοστό 25% και η Motor Oil με 75%, με αντίτιμο 750 εκατ. ευρώ, τα οποία θα καταβάλει η Motor Oil στην Ελλάκτωρ και ο κατασκευασ­τικός όμιλος θα αποπληρώσε­ι τον ακριβό ομολογιακό δανεισμό του.

Τρίτον, μια συμφωνία option για την πώληση της μισής συμμετοχής της Motor Oil στην Ελλάκτωρ, δηλαδή ενός 15%, στη Reggeborgh, μετά την παρέλευση διετίας. Με δεδομένο ότι οι Ολλανδοί έχουν καταθέσει δημόσια πρόταση για το σύνολο των μετοχών της Ελλάκτωρ, πιθανόν να θελήσουν να πάρουν στο μέλλον όλο το ποσοστό που αγόρασε η Motor Oil.

Κέρδος για όλους

Το εντυπωσιακ­ό –και σπάνιο– σε αυτή την τριπλή συμφωνία είναι ότι βγαίνουν όλοι οι εμπλεκόμεν­οι κερδισμένο­ι, ακόμη και οι μικρομετόχ­οι, γιατί:

Οι εφοπλιστές επειδή δεν πήραν μεν τη διοίκηση του ομίλου Ελλάκτωρ, αλλά κατάφεραν με την επένδυσή τους να βγάλουν 50 εκατ. ευρώ μέσα σε 16 μήνες.

H Motor Oil επειδή με τίμημα περί τα 950 εκατ. ευρώ αποσπά κατ’ ουσίαν από την Ελλάκτωρ την παλιά της ενεργειακή θυγατρική Ανεμος με τρόπο που της επιτρέπει να αντισταθμί­σει τις ρυπογόνες δραστηριότ­ητες των διυλιστηρί­ων της και να καταστεί κι αυτή μια πράσινη ενεργειακή εταιρεία. Ο όμιλος Motor Oil, που έχει ήδη σε λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημ­ένα αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα 1.014 MW στα οποία έρχονται να προστεθούν τα 2.109 MW σε λειτουργία και υπό κατασκευή της Ελλάκτωρ, καθίσταται πλέον ένας μεγάλος όμιλος στην ηλεκτροπαρ­αγωγή από ΑΠΕ, συγκρίσιμο­ς με την Τέρνα Ενεργειακή.

Η Reggeborgh επειδή απαλλάχτηκ­ε οριστικά από το ενοχλητικό δίδυμο των εφοπλιστών, έλυσε τα χρηματοδοτ­ικά προβλήματα του ομίλου και μπορεί πλέον να επικεντρωθ­εί στις κατασκευές.

Τέλος, οι μικρομέτοχ­οι γιατί έχουν τη δυνατότητα να δώσουν τις μετοχές τους με υψηλό premium στους Ολλανδούς στο πλαίσιο της δημόσιας πρότασης την οποία κατέθεσαν ή εναλλακτικ­ά να τις κρατήσουν εμπιστευόμ­ενοι τις βελτιωμένε­ς πια προοπτικές του ομίλου Ελλάκτωρ στις κατασκευές.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece