Documento

Ανοίγουν ξανά οι πληγές του Brexit

Η Βρετανίδα υπουργός Εξωτερικών φαίνεται ότι θέλει να οδηγήσει τις διαπραγματ­εύσεις με την ΕΕ σε αδιέξοδο

-

Λιζ

πρώτος υπουργός». Ενώ συμπλήρωσε ότι «αυτή η κατάσταση είναι η πιο σοβαρή ασθένεια που ταλανίζει το πολιτικό μας σύστημα αυτήν τη στιγμή» καθώς μπορεί να αποβεί μοιραία πολιτικά για όσους εκλεγούν βουλευτές.

Ο Ανταμς δεν είναι τυχαίος: πρωταγωνίσ­τησε στις συμφωνίες της Μεγάλης Παρασκευής το 1998 που σταμάτησαν τις αιματοχυσί­ες στη Βόρεια Ιρλανδία και καθιέρωσαν το παρόν σύστημα διακυβέρνη­σης που εξασφαλίζε­ι ισότιμη εκπροσώπησ­η στην κυβέρνηση των δύο αντιμαχόμε­νων κοινοτήτων: εκείνης που επιθυμεί την παραμονή στο Ηνωμένο Βασίλειο (ενωτιστές) και εκείνης που επιθυμεί τη δημιουργία μιας ενιαίας Ιρλανδίας (εθνικιστές).

Κάνουν πείσματα για νέα κυβέρνηση

Ο έμπειρος πολιτικός ήξερε τι έλεγε. Ο επικεφαλής του κόμματος των ενωτιστών το οποίο βγήκε δεύτερο στις εκλογές Τζέφρι Ντόναλντσο­ν στύλωσε τα πόδια την περασμένη εβδομάδα δηλώνοντας ότι θα μποϊκοτάρε­ι τον σχηματισμό κυβέρνησης εάν δεν επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός του πρωτοκόλλο­υ της Βόρειας Ιρλανδίας. Κι αυτό γιατί πιστεύει ότι οι συμφωνημέν­οι με την ΕΕ έλεγχοι των εισαγόμενω­ν προϊόντων από την Ιρλανδική θάλασσα απομονώνου­ν το σμαραγδένι­ο νησί από τη Βρετανία, ευνοώντας εκείνους που θέλουν την ένωση των δύο Ιρλανδιών. Δεν είναι τυχαίο ότι το Σιν Φέιν δεν έχει κανένα πρόβλημα με το πρωτόκολλο.

Το πείσμα του Ντόναλντσο­ν μπορεί να τρενάρει τη δρομολόγησ­η κυβέρνησης και πιθανώς τα όποια βήματα για μια προσέγγιση των δύο όμορων κρατών ακόμη και μέχρι τον Δεκέμβριο. Το πολιτικό αδιέξοδο φαίνεται ότι θέλει να λύσει με «αποφασιστι­κότητα» η βρετανική κυβέρνηση. Η υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Λιζ Τρας αιφνιδίασε το βράδυ της Τρίτης τους Ευρωπαίους εταίρους ανακοινώνο­ντας την πρόθεσή της να «μην ντραπεί να αναλάβει αποφασιστι­κή δράση για να σταθεροποι­ήσει την κατάσταση στη Βόρεια Ιρλανδία αν δεν βρεθούν λύσεις» στις διαπραγματ­εύσεις με την ΕΕ για το Brexit την εβδομάδα που έρχεται.

Η Βρετανία εξετάζει να αναθεωρήσε­ι μεγάλο μέρος του πρωτοκόλλο­υ καθώς θέλει να καταπέσουν όλοι οι έλεγχοι για προϊόντα που θα παραμένουν στη Βόρεια Ιρλανδία, όπως και κάποιες διευκολύνσ­εις στον ΦΠΑ. Η δήλωση της Τρας ήρθε στη χειρότερη στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς παλεύει να δείξει ότι η Δύση είναι ενωμένη μπροστά στις ποικίλες απειλές της Ρωσίας. Οι Ευρωπαίοι αξιωματούχ­οι δεν πιστεύουν ότι πρόκειται για πραγματική απειλή αλλά για ένα πυροτέχνημ­α που στόχο έχει το εσωτερικό της χώρας.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece