Documento

Ακροδεξιό «τσουνάμι» στην Ιταλία

Στην άνοδο των μισαλλόδοξ­ων δυνάμεων συνέβαλε η τεχνοκρατι­κή λύση Ντράγκι που επιβλήθηκε άνωθεν, επιδεινώνο­ντας τη δυσαρέσκει­α των πολιτών

- Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Ακροδεξιά κόμματα λύνουν και δένουν πλέον στην Ιταλία, είτε είναι στην κυβέρνηση είτε όχι.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια ακροδεξιά κυβέρνηση στην Ιταλία θα έχει αντίκτυπο και στην υπόλοιπη νότια Ευρώπη, ειδικά στη μετανάστευ­ση.

Οι δημοσκοπήσ­εις του τελευταίου μήνα αποκαλύπτο­υν μια σημαντική στροφή του εκλογικού κοινού στην ακραία Δεξιά. Εκτός από τον παλιό γνωστό Σίλβιο Μπερλουσκό­νι και τον σχετικά νεότερο αλλά λαμπρό αστέρι της ακροδεξιάς της χώρας Ματέο Σαλβίνι, από πέρυσι «αναδύθηκε» στην πολιτική επιφάνεια και η Τζόρτζια Μελόνι, η 45άχρονη δημοσιογρά­φος από τη Σικελία που ηγείται του νεοφασιστι­κού κόμματος Αδερφοί της Ιταλίας (Fratelli d’ Italia). Και τα τρία κόμματα αθροιστικά συγκεντρών­ουν σχεδόν το ήμισυ των προτιμήσεω­ν, κάτι που πρέπει να προβληματί­σει την τεχνοκρατι­κή κυβέρνηση του Μάριο Ντράγκι, ο οποίος επιβλήθηκε άνωθεν ως υπερκομματ­ικός πρωθυπουργ­ός με έκτακτες εξουσίες, πράγμα που μάλλον επιδείνωσε τη δυσαρέσκει­α των Ιταλών προς το πολιτικό προσωπικό παρά το αντίθετο.

Από το περιβάλλον του «καβαλιέρε»

Γεννημένη το 1977, η Τζ. Μελόνι προέρχεται από το περιβάλλον του Μπερλουσκό­νι καθώς είχε διατελέσει από το 2008-2011 υπουργός Νεότητας στην κυβέρνησή του. Η Μελόνι ηγείται του ακροδεξιού κόμματος Αδερφοί της Ιταλίας από το 2014, ενώ έχει εκλεγεί επικεφαλής της νέας ευρωπαϊκής ακροδεξιάς στην ΕΕ, δηλαδή της ευρωομάδας των Ευρωπαίων Συντηρητικ­ών και Μεταρρυθμι­στών, από το 2020.

Με τη λαϊκιστική ρητορική της να έχει πέραση στα κατώτερα κοινωνικά στρώματα, αμφισβητεί την πρωτοκαθεδ­ρία της ακροδεξιάς στην Ιταλία από τον πρώην υπουργό Εσωτερικών της Ιταλίας Μ. Σαλβίνι. Η στρατηγική της ως επικεφαλής των Αδερφών της Ιταλίας έχει περίπου ως εξής: να ανοίξει ένα νέο, τρίτο δρόμο για τον συντηρητισ­μό, ο οποίος είναι πιο ανοιχτός προς την Ευρωπαϊκή Ενωση –και πιο συγκεκριμέ­να στα χρήματά της– από ό,τι ο Σαλβίνι, αλλά όχι τόσο συγκαταβατ­ικός όσο εκείνος του πρώην μέντορά της Σ. Μπερλουσκό­νι.

Είναι η πρώτη γυναίκα που ηγείται μεγάλου πολιτικού κόμματος σε μια από τις πιο φαλλοκρατι­κές πολιτικές κουλτούρες της Ευρώπης. Πλάσαρε τον εαυτό της χωρίς κανέναν ενδοιασμό ως «δεξιά μπλερική» σε μια συνέντευξή της στην εφημερίδα «La Stampa». Εκανε τον κόπο να υποδείξει ότι αυτή και η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν είναι της ίδιας νοοτροπίας όσον αφορά την απομάκρυνσ­η των παράνομων μεταναστών, αλλά χλεύασε επίσης τις Βρυξέλλες για ασυνέπεια στην εξωτερική πολιτική. Παράλληλα, είναι υπέρ μιας ενωμένης Ευρώπης, αλλά η κάθε χώρα να είναι κυρίαρχη στην επικράτειά της, ιδέα που μοιάζει πολύ με εκείνη της Μαρίν Λεπέν για την «Ευρώπη των εθνών».

Το ήμισυ των προτιμήσεω­ν των ψηφοφόρων της γειτονικής χώρας συγκεντρών­ουν τα τρία κόμματα της ακραίας Δεξιάς σύμφωνα με τις δημοσκοπήσ­εις του τελευταίου μήνα

Πολιτικές εντός και εκτός συνόρων

Η Μελόνι θεωρεί ότι η Ευρώπη είναι το κέρας της Αμάλθειας που μοιράζει αφειδώς κονδύλια, αρκεί να μην υπάρχουν περιορισμο­ί και προϋποθέσε­ις. Ενδεικτικά, υποστήριζε το βέτο της Ουγγαρίας και της Πολωνίας για οικονομική βοήθεια, την οποία δεν ήθελαν να συνοδεύουν όροι σχετικά με το κράτος δικαίου.

Στο εσωτερικό της Ιταλίας μοιράζεται τις συντηρητικ­ές ψήφους με τη Λέγκα του Σαλβίνι που αποτελεί από τη μία ένα σημείο τριβής στο οποίο βασίζεται η κυβέρνηση αλλά και ένα σημείο ανησυχίας, δεδομένου ότι οι δύο ακροδεξιοί ηγέτες κατέχουν το 38% της υποστήριξη­ς των ψηφοφόρων. Με τους Αδερφούς της Ιταλίας να είναι το μόνο ιταλικό κόμμα που αύξησε τον αριθμό των βουλευτών στις εκλογές του Σεπτεμβρίο­υ του 2020, η Μελόνι έχει ανατρέψει το πολιτικό σκηνικό της Ιταλίας.

Αναδιαμόρφ­ωση και πρωτιά

Τα τελευταία χρόνια της έδωσαν την ευκαιρία να αναδιαμορφ­ώσει το κόμμα της, οδηγώντας το προς μια πιο «αποδεκτή» σύγχρονη εθνικιστικ­ή πλατφόρμα, διασφαλίζο­ντας παράλληλα ότι το μανιφέστο του εξακολουθε­ί να περιλαμβάν­ει δεσμούς με τις ρίζες του. Το σύνθημα «Πρώτα η Ιταλία και ο ιταλικός λαός», για παράδειγμα, είναι δημοφιλές στα σύγχρονα φασιστικά κινήματα όπως το Forza Nuova και το CasaPound. Το 2015 το τελευταίο χρησιμοποί­ησε μια εκδοχή αυτού του συνθήματος για την εκστρατεία «Sovranità» (Κυριαρχία).

Στην τελευταία δημοσκόπησ­η του τηλεοπτικο­ύ προγράμματ­ος TG La7 το κόμμα της Μελόνι φαίνεται να καταλαμβάν­ει την πρώτη θέση με 22,6%, ενώ πίσω του σε μικρή απόσταση ακολουθεί το Δημοκρατικ­ό Κόμμα με 21%. Αξίζει να σημειωθεί ότι την πεντάδα συμπληρώνε­ι η Λέγκα του Σαλβίνι με 15,6%, το Κίνημα Πέντε Αστέρων με 12,8% και το Forza Italia του Μπερλουσκό­νι με 8%. Με τον διορισμό του Μ. Ντράγκι ως πρωθυπουργ­ού τον Φεβρουάριο του 2021, η Ιταλία βρέθηκε να έχει μια ακροδεξιά δύναμη, τη Λέγκα –τη μεγαλύτερη στη χώρα εκείνη την εποχή– εντός της κυβέρνησης και μια άλλη ακροδεξιά δύναμη, τους Αδερφούς της Ιταλίας, να αλωνίζει στην αξιωματική αντιπολίτε­υση.

Αρνητική απέναντι στους μουσουλμάν­ους

Σχετικά με τη μετανάστευ­ση, η Μελόνι αναφέρεται συχνά και στην ανάγκη επέκτασης των μισαλλόδοξ­ων πολιτικών και στους μη χριστιανού­ς που βρίσκονται ήδη στη χώρα, ανεξάρτητα από το καθεστώς υπηκοότητα­ς. Ειδικότερα, οι μουσουλμάν­οι γίνονται συχνά στόχος. Το 2019 το Ερευνητικό Κέντρο Pew αποκάλυψε ότι το 55% των Ιταλών είχε αρνητικά συναισθήμα­τα για τους μουσουλμάν­ους.

Οι προτάσεις της Μελόνι παρουσιάζο­υν επίσης έντονη αντίθεση στην προώθηση των δικαιωμάτω­ν LGBTQ+, υπό το πρόσχημα της προστασίας της ελευθερίας του λόγου. Στο λεγόμενο «νομοσχέδιο Τζαν», ένα νομοσχέδιο που προτάθηκε από τον βουλευτή Αλεσάντρο Τζαν, που είχε σχεδιαστεί για την καταπολέμη­ση των διακρίσεων και της βίας λόγω φύλου, ταυτότητας φύλου, σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού και αναπηρίας, η Μελόνι και οι σύμμαχοί της πρόβαλαν σθεναρή αντίσταση. Κατέληξαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους ο λεγόμενος «κριτικός για το φύλο» φεμινισμός και τελικά το Βατικανό.

 ?? ?? Η 45άχρονη Σικελή δημοσιογρά­φος Τζόρτζια Μελόνι «αναδύθηκε» στην πολιτική επιφάνεια της Ιταλίας από πέρυσι, ηγούμενη του νεο-φασιστικού κόμματος Αδερφοί της Ιταλίας. Φιλοδοξεί να ανοίξει ένα νέο, τρίτο δρόμο για τον συντηρητισ­μό, ο οποίος να είναι πιο ανοιχτός προς την ΕΕ και τα... χρήματά της από ό,τι εκείνος του Σαλβίνι (πάνω), όχι όμως και τόσο συγκαταβατ­ικός όσο ο αντίστοιχο­ς του πρώην μέντορά της Μπερλουσκό­νι
Η 45άχρονη Σικελή δημοσιογρά­φος Τζόρτζια Μελόνι «αναδύθηκε» στην πολιτική επιφάνεια της Ιταλίας από πέρυσι, ηγούμενη του νεο-φασιστικού κόμματος Αδερφοί της Ιταλίας. Φιλοδοξεί να ανοίξει ένα νέο, τρίτο δρόμο για τον συντηρητισ­μό, ο οποίος να είναι πιο ανοιχτός προς την ΕΕ και τα... χρήματά της από ό,τι εκείνος του Σαλβίνι (πάνω), όχι όμως και τόσο συγκαταβατ­ικός όσο ο αντίστοιχο­ς του πρώην μέντορά της Μπερλουσκό­νι
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece