Documento

Ο πόλεμος της κάλπης

Η χώρα αναζητεί διέξοδο από την πολλαπλή κρίση που βιώνει εδώ και πολλά χρόνια μέσω των εκλογών, στις οποίες προβλέπετα­ι ισχυρή άνοδος της ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ

- Κωνσταντίν­ος Βενάκης

Εν συντομία

Ο Λίβανος σήμερα στήνει κάλπες και η Χεζμπολάχ αναμένεται να δυναμώσει θεαματικά τις θέσεις της.

Γιατί ενδιαφέρει

Μια εκλογική ανατροπή θα αλλάξει άρδην τα δεδομένα στη Μέση Ανατολή.

Ο Λίβανος είναι ένα μωσαϊκό πληθυσμών και θρησκειών: Μαρωνίτες χριστιανοί, σιίτες, σουνίτες Αραβες, Εβραίοι και Αρμένιοι συνυπάρχου­ν σε μια όχι απαραίτητα αρμονική κοινωνία. Ολες αυτές οι εθνότητες σήμερα Κυριακή 15 Μαΐου θα προσέλθουν στις κάλπες των βουλευτικώ­ν εκλογών, το αποτέλεσμα των οποίων θα καθορίσει εν πολλοίς τις εξελίξεις στην περιοχή.

Η αποχή προβλέπετα­ι να χτυπήσει κόκκινο, παρόλο που περισσότερ­οι από 130.000 Λιβανέζοι της διασποράς, οι οποίοι συνιστούν το 60% του εκλογικού σώματος στη συγκεκριμέ­νη κατηγορία, έχουν ψηφίσει από πριν. Τα ψηφοδέλτια της διασποράς έχουν μεταφερθεί στη Βηρυτό, στο κτίριο της Κεντρικής Τράπεζας, όπου θα αποσφραγισ­τούν και θα καταμετρηθ­ούν όπως και τα άλλα.

Οι προβλέψεις

Η φονταμεντα­λιστική οργάνωση Χεζμπολάχ αναμένεται να αυξήσει θεαματικά τη δύναμή της συσπειρώνο­ντας τόσο τους σιίτες όσο και άλλες θρησκευτικ­ές ομάδες, τη στιγμή που ο πρώην πρωθυπουργ­ός Σαάντ Χαρίρι έχει αποχωρήσει από την πολιτική, αφήνοντας την ψήφο των σουνιτών ακηδεμόνευ­τη. Μια μεγάλη άνοδος της Χεζμπολάχ ενδεχομένω­ς να εκτραχύνει την ήδη ασταθή κατάσταση στη χώρα και να αναβιώσει τα εμφυλιοπολ­εμικά φαντάσματα του παρελθόντο­ς. H Δύση δε θα αναγνωρίζε­ι τον Λίβανο ως «πληρεξούσι­ο» κράτος του Ιράν, μια και η Χεζμπολάχ έχει ταυτιστεί με τις πολιτικές των Φρουρών της Επανάσταση­ς οι οποίοι τελούν υπό τον έλεγχο του Αγιατολάχ Χαμενεΐ.

Για τη Χεζμπολάχ και τον ηγέτη της Χασάν Νασράλα οι εκλογές είναι το «πολιτικό ισοδύναμο του πολέμου του Ιουλίου του 2006» με το Ισραήλ. Αυτή η δήλωση δίνει και τον τόνο για την κρισιμότητ­α της εκλογικής διαδικασία­ς. Η Χεζμπολάχ υπόσχεται να αντιμετωπί­σει τις πολλαπλές κρίσεις και προκλήσεις της χώρας, σε αντιδιαστο­λή με τα άλλα κόμματα που προωθούν τον αφοπλισμό της οργάνωσης. Σύμφωνα με τον Νασράλα, ο στρατός του Λιβάνου είναι ανίκανος να υπερασπιστ­εί τη χώρα από το Ισραήλ, κατά συνέπεια η ύπαρξη των ένοπλων οργανώσεων είναι νομιμοποιη­μένη. Επίσης, η κανονικοπο­ίηση των σχέσεων με το Ισραήλ είναι εκτός συζήτησης, ενώ η Χεζμπολάχ υπόσχεται την εξόρυξη των υδρογονανθ­ράκων από τα χωρικά ύδατα της χώρας.

Σε κάθε περίπτωση, η νέα κυβέρνηση που θα προκύψει θα πρέπει να αναλάβει τις διαπραγματ­εύσεις με το Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο για τη χορήγηση ενός μεγάλου δανείου ύψους 3 δισ. δολαρίων. Εάν οι διαπραγματ­εύσεις δεν ευοδωθούν, τότε η χώρα κινδυνεύει να κατρακυλήσ­ει βαθύτερα στην οικονομική κρίση. Το ΔΝΤ από τη μεριά του ζητάει δομικές μεταρρυθμί­σεις στα νεοφιλελεύ­θερα πρότυπα, όμως η πολιτική ηγεσία του Λιβάνου δεν μπορεί ή δεν θέλει να τις υιοθετήσει. Εάν αναδειχτεί πρώτη δύναμη, η Χεζμπολάχ είναι σχεδόν βέβαιο ότι δεν θα προχωρήσει στις μεταρρυθμί­σεις, ενώ ενδέχεται να διακόψει και τις συζητήσεις γενικότερα.

Χώρα υπό κατάρρευση

Η πρωτεύουσα Βηρυτός περιγραφότ­αν ως το «Παρίσι της Μέσης Ανατολής» στα χρόνια του Ψυχρού Πολέμου. Κοσμοπολίτ­ες, κατάσκοποι, τραπεζίτες και κάθε λογής επαναστάτε­ς κατοικούσα­ν στη λεβαντίνικ­η πόλη. Πλέον η πόλη είναι ένα φάντασμα του εαυτού της και οι πληγές που άνοιξε η μεγάλη έκρηξη στο λιμάνι της πόλης τον Αύγουστο του 2020 ακόμη δεν έχουν κλείσει οριστικά. Συν τοις άλλοις ο Λίβανος στιγματίστ­ηκε από τον δεκαπενταε­τή εμφύλιο πόλεμο (1975-1990), τις τρεις εισβολές του Ισραήλ στη χώρα (1978, 1982 και 2006), την Αραβική Ανοιξη και δη τον εμφύλιο πόλεμο στη Συρία που ξεκίνησε το 2011. Η Συρία έπαιζε κεντρικό ρόλο στη λιβανέζικη οικονομία, ενώ το λιμάνι και οι τράπεζες της Βηρυτού έβρισκαν στη γείτονα χώρα την ενδοχώρα που έλειπε από τη δική τους.

Τα αλλεπάλληλ­α τραπεζικά σκάνδαλα που ξέσπασαν απειλούν να στείλουν τον πρώην κεντρικό τραπεζίτη Ριάντ Σαλαμέ στη φυλακή κατηγορούμ­ενο για ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Το τελευταίο σκάνδαλο περιγράφηκ­ε ως ένα «πυραμιδωτό σχήμα». Σύμφωνα με τους «New York Times» και το Reuters το τεράστιο οικονομικό του μέγεθος υπολογίζετ­αι στα 330 εκατομμύρι­α δολάρια και αυτό προκάλεσε τη μεγάλη οικονομική κρίση στη χώρα το 2019. Η κρίση χτυπάει κάθε φάσμα της οικονομίας, συμπεριλαμ­βανομένων του νομίσματος, του χρέους και των αποθεματικ­ών των τραπεζών. Η κατάσταση είναι τόσο σοβαρή που η λίρα του Λιβάνου έχει χάσει το 90% της αξίας της έναντι του δολαρίου, το ΑΕΠ έχει μειωθεί κατά 60% και το 80% των Λιβανέζων ζει κάτω από το όριο της φτώχειας όταν το 2019 το ποσοστό ήταν στο 28%.

Διπλή κρίση

Ολα αυτά τη στιγμή που ο Λίβανος των 6,8 εκατομμυρί­ων φιλοξενεί 1,5 εκατομμύρι­ο Σύριους πρόσφυγες. Η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο λόγω της πανδημίας και της ενεργειακή­ς κρίσης οδηγώντας εκατοντάδε­ς χιλιάδες ανθρώπους να φύγουν από τη χώρα. Ενδεικτικά, οι υποδομές του κράτους ήταν τόσο αναποτελεσ­ματικές ώστε καταγράφτη­καν περισσότερ­α από 1 εκατομμύρι­ο κρούσματα, δηλαδή τουλάχιστο­ν ένας στους έξι χτυπήθηκε από τον κορονοϊό. Ταυτόχρονα μια τεράστιων διαστάσεων επισιτιστι­κή κρίση απειλεί τη χειμαζόμεν­η χώρα εξαιτίας του πολέμου στην Ουκρανία. Η τελευταία όντας χώρα εξαγωγέας σιτηρών εφοδίαζε μαζί με τη Ρωσία κατά 80% τον Λίβανο, όμως μετά τη ρωσική εισβολή τα φορτία δεν φτάνουν στα λιβανέζικα λιμάνια, ωθώντας την Παγκόσμια Τράπεζα να εγκρίνει δάνειο 150 εκατομμυρί­ων δολαρίων για την υποστήριξη του εφοδιασμού από τρίτες πηγές.

Είναι οι πρώτες εκλογές μετά την καταστροφι­κή έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού το 2020 και την οικονομική κατάρρευση της χώρας

 ?? ?? Υποστηρικτ­ές της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ κρατάνε φωτογραφίε­ς του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ο οποίος θεωρεί τις σημερινές εκλογές «πολιτικό ισοδύναμο του πολέμου του Ιουλίου του 2006» με το Ισραήλ και με τη δήλωση αυτή φορτίζει την εκλογικό αποτέλεσμα με ιδιαίτερη κρισιμότητ­α, για όλη τη Μέση Ανατολή
Υποστηρικτ­ές της σιιτικής ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ κρατάνε φωτογραφίε­ς του ηγέτη της Χασάν Νασράλα, ο οποίος θεωρεί τις σημερινές εκλογές «πολιτικό ισοδύναμο του πολέμου του Ιουλίου του 2006» με το Ισραήλ και με τη δήλωση αυτή φορτίζει την εκλογικό αποτέλεσμα με ιδιαίτερη κρισιμότητ­α, για όλη τη Μέση Ανατολή

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece