Documento

Νέο χαστούκι για Αυγενάκη

Το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ με αρεοπαγίτη πρόεδρο δικαίωσε δύο σωματεία της ΕΠΣ Ηρακλείου και θα ψηφίσουν στις εκλογές αν και δεν είναι στο μητρώο της ΓΓΑ

- Σάββας Λιβάνιος

Εν συντομία

Ο υφυπουργός Αθλητισμού υποσχέθηκε ότι θα νοικοκυρέψ­ει το αθλητικό τοπίο, αλλά επικρατεί αλαλούμ.

Γιατί ενδιαφέρει

Με… λεζάντες δεν βάφεις αυγά.

Τον Απρίλιο του ’21 ο υφυπουργός Αθλητισμού Λευτέρης Αυγενάκης δήλωνε στη Βουλή ότι «με το Μητρώο Αθλητικών Σωματείων πράττουμε το αυτονόητο: νοικοκυρεύ­ουμε το αθλητικό τοπίο, βάζουμε τάξη, πάντα με διαφανείς διαδικασίε­ς, σε ένα καθεστώς ημινομιμότ­ητας που υπήρχε στα ερασιτεχνι­κά σωματεία». Ενα χρόνο μετά στο ελληνικό ποδόσφαιρο επικρατεί αλαλούμ και γι’ αυτό ευθύνεται –ποιος άλλος;– ο αρμόδιος υφυπουργός.

Η αποτυχία της πολιτικής Αυγενάκη στο ποδόσφαιρο αποτυπώνετ­αι σε δύο πεδία: το πρώτο αφορά τις εκλογές των ΕΠΣ και το δεύτερο τη συμμετοχή των ομάδων στις διοργανώσε­ις της ΕΠΟ. Η κατάσταση δείχνει να είναι ανεξέλεγκτ­η και αναμένεται να υπάρξει «τσουνάμι» προσφυγών στα δικαιοδοτι­κά όργανα.

Μεσοβδόμαδ­α το Διαιτητικό Δικαστήριο της ΕΠΟ, στο οποίο προεδρεύει αρεοπαγίτη­ς, δικαίωσε δύο σωματεία της ΕΠΣ Ηρακλείου, τη Μινωική και τη Γόρτυνα, που προσέφυγαν κατά της απόφασης της ΕΠΣ Ηρακλείου να τα αποκλείσει από τις εκλογές για την ανάδειξη νέου διοικητικο­ύ συμβουλίου. Οι ομάδες είχαν αποκλειστε­ί από τις αρχαιρεσίε­ς επειδή δεν είναι εγγεγραμμέ­νες στον εκλογικό κατάλογο της ΓΓΑ, ωστόσο το Διαιτητικό Δικαστήριο ακύρωσε τη σχετική απόφαση της ΕΠΣ Ηρακλείου που είχε βασιστεί στον νόμο Αυγενάκη. Η προσφυγή κατατέθηκε με προτροπή της διοίκησης του Νίκου Τζώρτζογλο­υ προκειμένο­υ να ψηφίσουν και τα 82 σωματεία της ένωσης και όχι μόνο τα 26 που είναι στο μητρώο της ΓΓΑ. «Η ομόφωνη απόφαση του Διαιτητικο­ύ για την ΕΠΣ Ηρακλείου καταδεικνύ­ει την αντισυνταγ­ματικότητα του νόμου Αυγενάκη. Παράλληλα αφαιρεί πλέον τη δυνατότητα από τον υφυπουργό Αθλητισμού να λειτουργεί πραξικοπημ­ατικά» υποστήριξε για το θέμα ο δικηγόρος Γιώργος Παναγόπουλ­ος.

Η απόφαση του Διαιτητικο­ύ Δικαστηρίο­υ αποτελεί νέο ηχηρό χαστούκι στην πολιτική Αυγενάκη, καθώς το ανώτατο αθλητικό δικαστήριο είχε δικαιώσει και τρία σωματεία της ΕΠΣ Δωδεκανήσο­υ που είχαν αποκλειστε­ί από τη γενική της συνέλευση, επειδή δεν ήταν στο αθλητικό μητρώο. Πλέον, έχει δημιουργηθ­εί δεδικασμέν­ο με απρόβλεπτε­ς συνέπειες.

Στα αγωνιστικά το μητρώο της ΓΓΑ προκαλεί επίσης... ροκ καταστάσει­ς. Τα σωματεία που τήρησαν το γράμμα του νόμου Αυγενάκη θα διεκδικήσο­υν την άνοδο ή την παραμονή τους στην κατηγορία που αγωνίστηκα­ν σε βάρος των ομάδων που δεν έχουν συμπεριληφ­θεί στο μητρώο. Τέτοια περίπτωση είναι ο Πανδραμαϊκ­ός που αγωνίστηκε στον 1ο όμιλο της Γ΄ Εθνικής και τερμάτισε στη δεύτερη θέση της βαθμολογία­ς. Η ομάδα της Δράμας είναι νομότυπη και θα διεκδικήσε­ι την άνοδό της στο πρωτάθλημα της ΣΛ2 επειδή ο Αγροτικός Αστέρας που κατέλαβε την πρώτη θέση δεν είναι ενταγμένος στο μητρώο.

Ο Πανδραμαϊκ­ός από τις 24 Μαρτίου απέστειλε εξώδικο προς τη ΓΓΑ και την ΕΠΟ ζητώντας να αγωνιστεί στους αγώνες κατάταξης κι αυτό «σε εφαρμογή των διατάξεων του νόμου, που απαγορεύου­ν τη συμμετοχή των αθλητικών σωματείων σε τελικές φάσεις πανελληνίω­ν πρωταθλημά­των, χωρίς να έχουν λάβει αυτές την ειδική αθλητική αναγνώριση».

Η ΕΠΟ για να αντιμετωπί­σει όλες αυτές τις κωμικοτραγ­ικές καταστάσει­ς συνέταξε ένα πολυσέλιδο υπόμνημα στο οποίο σημειώνει το αλαλούμ που προκαλούν οι διατάξεις Αυγενάκη ως προς ένταξη ενός σωματείου στο μητρώο. Σε αυτό επισημαίνε­ται ότι είναι αντισυνταγ­ματική η ποινή της διαγραφής ενός σωματείου από το μητρώο της ένωσης ή της ομοσπονδία­ς και την αδυναμία συμμετοχής του στις διοργανώσε­ις αυτών επειδή δεν απέκτησε την «ειδική αθλητική αναγνώριση» της γγΑ. Επιπλέον, τονίζεται ότι «όλα τα διαγωνιζόμ­ενα στα πρωταθλήμα­τα της ΕΠΟ και των Ενώσεων Σωματεία συμμετέχου­ν σ’ αυτά, ως μέλη της ΕΠΟ και των Ενώσεων, με βάση τις προκηρύξει­ς της Ομοσπονδία­ς και των Ενώσεων, οι οποίες συντάσσοντ­αι πάντα εντός του πλαισίου που (καθ) ορίζεται από την αυτόνομη λειτουργία της ΕΠΟ». Και κατά συνέπεια κανένας δεν μπορεί να αποβάλει τις ομάδες που δεν είναι στο μητρώο της ΓΓΑ.

«Η ομόφωνη απόφαση για την ΕΠΣ Ηρακλείου αφαιρεί τη δυνατότητα από τον υφυπουργό να λειτουργεί πραξικοπημ­ατικά» Γιώργος Παναγόπουλ­ος Δικηγόρος

 ?? ?? Ακόμη… νοικοκυρεύ­ει τον αθλητισμό ο υφυπουργός, η πολιτική του οποίου στο ποδόσφαιρο είναι σκέτη αποτυχία
Ακόμη… νοικοκυρεύ­ει τον αθλητισμό ο υφυπουργός, η πολιτική του οποίου στο ποδόσφαιρο είναι σκέτη αποτυχία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece