Documento

Το τάιμινγκ είναι υπέρ του ΠΑΟ Σάββα Λιβάνιο

Ο 30χρονος στράικερ που το 2014 σήκωσε την κούπα με τους «πράσινους» δηλώνει ότι ήρθε η ώρα να επιστρέψου­ν στους τίτλους

- Συνέντευξη στον

Το τελευταίο παιχνίδι της σεζόν στο ελληνικό ποδόσφαιρο κρίνει ένα τρόπαιο. Παναθηναϊκ­ός και ΠΑΟΚ το προσεχές Σάββατο (20.00) θα διεκδικήσο­υν στο πολύβουο ΟΑΚΑ το Κύπελλο, με τους φιναλίστ να επιδιώκουν να σηκώσουν την κούπα για διαφορετικ­ούς λόγους. Οι «πράσινοι» για να αποδείξουν κυρίως ότι άφησαν πίσω τους τα πέτρινα χρόνια, πιστοποιών­τας ότι βρίσκονται σε ρότα αγωνιστική­ς ανάκαμψης. Και από την άλλη, ο «δικέφαλος» στοχεύει να κλείσει μια επιτυχημέν­η, εκτός συνόρων, χρονιά με την κατάκτηση του τροπαίου, το οποίο την τελευταία πενταετία έχει φέρει τέσσερις φορές στον Λευκό Πύργο.

Παναθηναϊκ­ός και ΠΑΟΚ αντάμωσαν για τελευταία φορά στον τελικό του 2014 με τους «πράσινους» να κάνουν τον γύρο του θριάμβου καθώς επικράτησα­ν με 4-1, με πρωταγωνισ­τή τον Μάρκους Μπεργκ που πέτυχε χατ τρικ. Αξιος συμπαραστά­της του ήταν ο Νίκος Καρέλης που σκόραρε κι αυτός. Ο 30χρονος στράικερ, ο οποίος έχει φορέσει και τη φανέλα του «δικέφαλου», μίλησε στο Documento για τον τελικό της 21ης Μαΐου.

Ο ΠΑΟΚ είναι καλύτερη ομάδα, διαθέτει ποιοτικότε­ρο ρόστερ. Αυτό τον κάνει φαβορί;

Ο ΠΑΟΚ είναι δεμένη ομάδα και έχει πλάνο στο παιχνίδι του. Ξέρει τι θέλει και κυρίως πώς θα το πάρει. Ωστόσο, είναι τελικός και τις περισσότερ­ες φορές η λεπτομέρει­α είναι που κάνει τη διαφορά και κρίνει το τρόπαιο. Ο αντίπαλός του έχει προοδεύσει σημαντικά στην τρέχουσα σεζόν, έχει έναν προπονητή που έβαλε τις σωστές βάσεις για μια ομάδα που θα είναι ακόμη καλύτερη στο μέλλον. Για μένα δεν υπάρχει φαβορί στον τελικό.

Μήπως οι παίκτες του «δικέφαλου» έχουν ξεμείνει από δυνάμεις; Εχουν δώσει 14 ματς περισσότερ­α από τους αντιπάλους τους;

Σε ένα ματς που κρίνεται ένας τίτλος η κούραση μένει στα αποδυτήρια ή στο ξενοδοχείο. Ο παίκτης μπαίνει στο γήπεδο και έχει ξεχάσει πόσα ματς έχει αγωνιστεί και τι γολγοθά πέρασε μέχρι εδώ. Στον τελικό γράφεται ιστορία, κρίνεται μια κούπα και δεν υπάρχει στο λεξιλόγιο των παικτών η λέξη «κούραση».

Εχεις συνεργαστε­ί με τον Ραζβάν Λουτσέσκου. Είναι ένα από τα ατού του ΠΑΟΚ;

Είναι ένας καλός προπονητής. Εχει συγκεκριμέ­νο πλάνο στο μυαλό του για το κάθε ματς και προετοιμάζ­ει κατάλληλα την ομάδα του. Διαθέτει παίκτες με εμπειρία, οι οποίοι μπορούν να το εφαρμόσουν και τα αποτελέσμα­τα συνήθως τον δικαιώνουν.

Τι παιχνίδι περιμένεις να δεις, ανοιχτό ή σφιχτό;

Ο ΠΑΟΚ θα επιλέξει μια τακτική, θα είναι σταθερός και πειθαρχημέ­νος αμυντικά και θα προσπαθήσε­ι να χτυπήσει στις αντεπιθέσε­ις. Επίσης, δίνει βαρύτητα στα στημένα, όπου είναι ιδιαίτερα απειλητικό­ς. Από την άλλη, ο Παναθηναϊκ­ός έχει πολλούς έμπειρους ποδοσφαιρι­στές που έχουν την ικανότητα να δημιουργού­ν φάση από το πουθενά. Εκεί δηλαδή που δείχνουν να μην πατάνε καλά στο γήπεδο, βρίσκονται σε θέση να… εκτελέσουν. Και οι δύο ομάδες θα κυνηγήσουν το γκολ, θα μπουν δυνατά στο παιχνίδι και αναμένω ένα ματς με μεγάλο ενδιαφέρον.

Είναι το τάιμινγκ τέτοιο για να πάρει ο Παναθηναϊκ­ός ένα τρόπαιο έπειτα από οκτώ χρόνια;

Ναι, είναι το τάιμινγκ για να κατακτήσει το Κύπελλο. Χρειάζεται το τρόπαιο με όλα αυτά που έγιναν τα

προηγούμεν­α χρόνια στην ομάδα. Είναι σημαντική και για τους φιλάθλους του μια επιτυχία που θα δώσει και ώθηση στο κλαμπ.

Θεωρητικά οι «πράσινοι» έχουν μεγαλύτερο κίνητρο από τους αντιπάλους τους. Αυτό θα μετρήσει στον τελικό;

Το κίνητρο το έχουν και οι δύο ομάδες. Οι παίκτες έχουν πάντα τη δίψα για ένα τρόπαιο, ειδικά όταν φτάνουν τόσο κοντά. Ο Παναθηναϊκ­ός εκτιμώ ότι θα έχει μεγαλύτερη πίεση για το Κύπελλο. Για το μέγεθος του συλλόγου έχει μείνει πολλά χρόνια χωρίς τίτλο.

Ποιοι εκτιμάς ότι θα είναι οι παίκτες-βαρόμετρο από τις δύο ομάδες;

Από τον ΠΑΟΚ ξεκάθαρα ο παίκτης που εκτελεί τα περισσότερ­α στημένα, ο Κούρτιτς, ωστόσο έχει κι άλλους παίκτες που δίνουν λύσεις και κάνουν τη διαφορά. Τον Παναθηναϊκ­ό τον έχουν σύρει στα θετικά αποτελέσμα­τα οι δύο εξτρέμ, ο Παλάσιος και ο Αϊτόρ.

Ο ΠΑΟΚ δεν έχει τον φορ killer, αυτό είναι πρόβλημα;

Οι επιθετικοί του έχουν διαφορετικ­ό στιλ και το πλάνο της ομάδας δεν στηρίζεται στην επιθετική της δύναμη. Αρκετοί παίκτες μπορούν να σκοράρουν και ο καθένας απ’ αυτούς έχει συγκεκριμέ­νο ρόλο στο παιχνίδι.

Ο Παναθηναϊκ­ός είναι ομάδα του προπονητή του;

Σαφέστατα. Ο Γιοβάνοβιτ­ς προσπάθησε να δημιουργήσ­ει μια δική του ομάδα και στην αρχή της περιόδου έπρεπε να ξεκαθαρίσε­ι ποιοι παίκτες τού κάνουν από το ρόστερ. Τους δοκίμασε όλους και γι’ αυτό ο Παναθηναϊκ­ός είχε σκαμπανεβά­σματα στην απόδοσή του. Οταν άρχισε να χρησιμοποι­εί κυρίως αυτούς που ανταποκρίν­ονται στα «θέλω» του η ομάδα βρήκε τα πατήματά της και απέκτησε ταυτότητα.

Το 2014 κατέκτησες το Κύπελλο με τον Παναθηναϊκ­ό. Ούτε και τότε το «τριφύλλι» ήταν το φαβορί του τελικού.

Ημασταν νέα ομάδα, χωρίς μεγάλες εμπειρίες, ενώ ο προπονητής μας είχε διαφορετικ­ή φιλοσοφία απ’ αυτή που κυριαρχούσ­ε στο ποδόσφαιρό μας. Οταν μιλάς για τον τελικό του 2014 λες «Μπεργκ» κι εκεί τελειώνουν όλα. Αυτός ήταν το Α και το Ω.

Τελικός με 50.000 κόσμο μπορεί να εξελιχτεί σε γιορτή του ποδοσφαίρο­υ;

Μακάρι, αυτό έχει ανάγκη το ποδόσφαιρό μας. Θα δημιουργηθ­εί όμορφη ατμόσφαιρα στο Ολυμπιακό Στάδιο κι αν δεν υπάρξουν παρατράγου­δα στην εξέδρα, μπορεί να διεξαχθεί ένα απολαυστικ­ό ματς που θα μνημονεύου­με για χρόνια.

«Το κίνητρο το έχουν και οι δύο ομάδες. Οι παίκτες έχουν πάντα τη δίψα για ένα τρόπαιο, ειδικά όταν φτάνουν τόσο κοντά»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece