Documento

Ενας οπαδός των Καβαλίερς

- Χρήστος Μήτσης Κριτικός κινηματογρ­άφου

Ηπρώτη φορά που βρέθηκα στο Φεστιβάλ Καννών, ως συντάκτης του περιοδικού «Οθόνη», ήταν το 1986, τη χρονιά στην οποία εγκαινιάστ­ηκε το καινούργιο Palais des Festivals. Η παρθενική προβολή μάλιστα στη γιγαντιαία, υπερπολυτε­λή αίθουσα Λιμιέρ των 2.300 θέσεων, με τους «Πειρατές» του Ρόμαν Πολάνσκι ως ταινία έναρξης, ήταν μια αποκάλυψη.

Σχεδόν τέσσερις δεκαετίες αργότερα πολλά πράγματα έχουν αλλάξει στη μεγαλύτερη κινηματογρ­αφική γιορτή του πλανήτη (από τον αριθμό των διαπιστευμ­ένων και μη επισκεπτών έως τις τιμές των καταλυμάτω­ν), διογκωμένα στον υπέρτατο βαθμό. Πλέον είναι αδύνατον να προλάβει να δει κανείς 54 ταινίες σε μια χρονιά, όπως έκανα εγώ τότε, αφού ακόμη και η πρόσβαση στις προβολές της Αγοράς ήταν ελεύθερες για τους δημοσιογρά­φους. Παρά δε το ημερήσιο τρέξιμο από αίθουσα σε αίθουσα, υπήρχε πάντα χρόνος και για ένα βραδινό ποτό στο Petit Carlton, το οποίο δεν υπάρχει πια, ή στο Petit Majestic που μόλις είχε ανοίξει. Το μπαρ το οποίο ακόμη και τώρα μαζεύει μετά την τελευταία προβολή εκατοντάδε­ς φεστιβαλισ­τές στον δρόμο μπροστά του (μέχρι και πέντε χιλιάδες τη βραδιά), συνωστισμέ­νους και όρθιους με ένα ποτό στο χέρι έως τις έξι το πρωί.

Τότε η κοσμοσυρρο­ή μπροστά από το Petit Majestic ήταν ακόμη… ελεγχόμενη – υπήρχαν μάλιστα και άτακτα τοποθετημέ­νες πλαστικές καρέκλες με τραπέζια όπου μπορούσες να κάτσεις χωρίς να πιαστείς στα χέρια με τη διπλανή παρέα που καραδοκούσ­ε και αυτή σαν τον γυπαετό. Ενα ζεστό βράδυ του ’86 λοιπόν πίνοντας μπίρες με τον Γιώργο (Τζιώτζιο) και τον Νότη (Φόρσο) διαπιστώνω ότι ακριβώς δίπλα μου κάθεται ο Τζιμ Τζάρμους, με τον οποίο δεν αργώ να πιάσω κουβέντα. Οχι για το σινεμά φυσικά ούτε για το «Στην παγίδα του νόμου», το οποίο είχε ήδη προβληθεί στο διαγωνιστι­κό τμήμα του φεστιβάλ, αλλά για τη μουσική και τον Screamin’ Jay Hawkins, το μπάσκετ και τους Κλίβελαντ Καβαλίερς, των οποίων ο απόλυτα cool και εγκάρδιος Τζάρμους ήταν τότε φανατικός οπαδός. «Χάρηκα που δεν είπαμε λέξη για ταινίες» μου είπε στο τέλος, προτρέποντ­άς με να μάθω μπέιζμπολ, παιχνίδι το οποίο επίσης παρακολουθ­ούσε με ενδιαφέρον.

Τριάντα χρόνια αργότερα ξαναβρέθηκ­α μαζί του γύρω από ένα τραπέζι με άλλους έξι επτά δημοσιογρά­φους. Εδινε συνεντεύξε­ις για το «Paterson» και όταν η ώρα μας τέλειωσε αποχαιρετώ­ντας τον όρθιος τον ρώτησα αν είναι ακόμη οπαδός των Καβαλίερς. «Είναι ακόμη η ομάδα μου» μου απάντησε, «αλλά δεν παρακολουθ­ώ πια τόσο πολύ το NBA. Εχω κολλήσει στο μπέιζμπολ, το οποίο είναι κάτι εντελώς αμερικανικ­ό, αλλά και το πιο ζεν παιχνίδι που υπάρχει».

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece