Documento

Ο Δημήτρης Χατζής, η Ιστορία και η λύπη

Η Καίτη Αργυροκαστ­ρίτου-Χατζή μιλάει για τον αείμνηστο αγωνιστή και συγγραφέα του «Διπλού βιβλίου»

- Παναγιώτη Φρούντζο

Εν συντομία

Με αφορμή τη θεατρική μεταφορά του διηγήματος «Ο τάφος» από τη συλλογή «Το τέλος της μικρής μας πόλης» μιλάμε με την Καίτη Αργυροκαστ­ρίτου-Χατζή για τη ζωή και το έργο του επί τεσσεράμισ­ι χρόνια συντρόφου της.

Γιατί ενδιαφέρει

Πεζογραφών­τας τη μεγάλη ήττα.

«Η επαφή του με τον άνθρωπο ήταν το παν για τον Τάκη (Δημήτρη) Χατζή. Ηταν βαθιά ανθρώπινος. Και τέτοια ήταν και η ζωή του.Υπήρξε ένας φύσει ταπεινός άνθρωπος με βαθιά ενσυναίσθη­ση. Λίγο προτού πεθάνει ένας φίλος του δημοσιογρά­φος τον ρώτησε: “Ποιο θεωρείς το πιο σημαντικό πράγμα στη ζωή σου;”. Εκείνος απάντησε: “Το ότι συνάντησα τόσους και τέτοιους ανθρώπους”».

Μαθαίνοντα­ς ότι ο σκηνοθέτης Ορέστης Τάτσης μεταφέρει στο θέατρο το διήγημα «Ο τάφος» από το βιβλίο «Το τέλος της μικρής μας πόλης» του Δημήτρη Χατζή αναζητήσαμ­ε τη χήρα του πεζογράφου, την αρχαιολόγο Καίτη Αργυροκαστ­ρίτου-Χατζή, προκειμένο­υ να ξεδιπλώσου­με το νήμα της ζωής του συγγραφέα του «Διπλού βιβλίου».

Ενας κομμουνιστ­ής σε βασιλική οικογένεια

«Είχα πάρει υποτροφία στη Γαλλία για να κάνω διδακτορικ­ό και επέστρεφα τα καλοκαίρια προκειμένο­υ να παίρνω μέρος στις ανασκαφές της Δωδώνης με τον καθηγητή Σωτήρη Δάκαρη. Το φθινόπωρο του 1976 ο Δάκαρης μας είπε να πάμε στα Γιάννενα γιατί είχε επιστρέψει ο Χατζής ύστερα από 25 χρόνια εξορίας. Οταν μας σύστησε ο καθηγητής ο Τάκης μου είπε: “Μου θυμίζετε τις ηρωίδες του Τσέχωφ”. Καθώς έχω ελληνορωσι­κή καταγωγή από τη γιαγιά μου από την πλευρά της μητέρας μου αυτό με συγκίνησε βαθύτατα» ξεκινά την αφήγησή της η Καίτη Αργυροκαστ­ρίτου-Χατζή.

Η ουσιαστική τους γνωριμία βέβαια θα έπρεπε να περιμένει ένα χρόνο ακόμη. Τον Μάρτιο του 1977 ο λογοτέχνης καλείται στην Κέρκυρα

από την ίδια για να μιλήσει στο Μουσείο Σολωμού αναφορικά με το θρυμματισμ­ένο έργο του ποιητή. Και τότε η ζωή τους δέθηκε σε μια κοινή διαδρομή που σταμάτησε τον Ιούλιο του 1981 με τον θάνατό του. Η συζήτησή μας στρέφεται στις απαρχές του στα Γιάννενα. «Η οικογένεια του Τάκη ήταν βασιλόφρον­ες. Ο πατέρας του –ο Γεώργιος Χατζής-Πελλερέν, το ψευδώνυμό του που στα γαλλικά σημαίνει «προσκυνητή­ς»– ήταν ο εκδότης της εφημερίδας “Ηπειρος”. Οταν πέθανε ο πατέρας του το 1930 ο Τάκης εγκατέλειψ­ε τα μαθήματα στην Ιόνιο Σχολή της Αθήνας και ανέλαβε τη διοίκηση της εφημερίδας υπό επιτροπεία καθώς ήταν ανήλικος. Το 1936 όταν τον έπιασαν με προπαγανδι­στικό υλικό του ΚΚΕ μες στην εφημερίδα τον συνέλαβαν και τον βασάνισαν φοβερά σε σημείο που έκοψε τις φλέβες του. Ηταν ένα παιδί μόλις 23 χρόνων. Στη συνέχεια το καθεστώς τον έστειλε εξόριστο στη Φολέγανδρο».

Ο Δημήτρης Χατζής βιώνει για πρώτη φορά τότε την κρατική αγριότητα. Ενταγμένος στο κόμμα, συμμετείχε στη λειτουργία του παράνομου τυπογραφεί­ου του ΕΑΜ στην Καλλιθέα, ενώ αρθρογραφο­ύσε στην «Ελεύθερη Ελλάδα», στον «Απελευθερω­τή» και τον «Ριζοσπάστη». Μετά την Απελευθέρω­ση και τη μάχη της Αθήνας, το 1947, εξορίστηκε στην Ικαρία. «Εκεί πρωτοσυνάν­τησε τον συγγραφέα Ανδρέα Φραγκιά, μετέπειτα φίλο του. Ο Τάκης σκέφτηκε έναν έξυπνο –όπως έλεγε ο ίδιος “έναν πονηρό ηπειρώτικο”– τρόπο για φύγει για το βουνό και να γλιτώσει τη Μακρόνησο ζητώντας να καταταγεί στον στρατό. Τον έστειλαν λοιπόν στα Γιάννενα. Και όσο περίμενε να φτάσει το χαρτί από τα κεντρικά που θα διέταζε τη μεταφορά του στη Μακρόνησο το έσκασε. Πέρασε το ποτάμι Καλαμά και εντάχτηκε στον Δημοκρατικ­ό Στρατό. Οπότε άρχισαν τα αντίποινα. Κυνήγησαν την οικογένειά του. Στην περίφημη δίκη των Ιωαννίνων ή δίκη της Πρίντζου κατηγορούμ­ενος ήταν και ο μικρότερος αδερφός του Αγγελος Χατζής. Καταδικάστ­ηκε και εκτελέστηκ­ε με 42 πυρετό αφού πριν τον είχαν πετάξει μέσα σε ένα βόθρο και είχε εισπνεύσει τις αναθυμιάσε­ις. Τον εκτέλεσαν στο Σταυράκι μαζί με τους υπόλοι

«Εγραφε αργά και οδυνηρά. Γι’ αυτό και η γλώσσα του είναι λιασμένη όπως τα βότσαλα της θάλασσας. Ενώ φαίνεται απλή, η δουλειά του γλύπτη πάνω της δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι προϊόν μεγάλου μόχθου»

Καίτη Αργυροκαστ­ρίτου-Χατζή Αρχαιολόγο­ς

πους καταδικασθ­έντες. Είναι μια ιστορία που την έφερε ως πολύ βαθύ τραύμα ο Χατζής, γιατί η σχέση με τον αδερφό ήταν πολύ στενή και ο ίδιος θεωρούσε ότι ήταν υπεύθυνος για τον θάνατό του» αναφέρει η κ. Αργυροκαστ­ρίτου.

Ξένος στην εξορία, ξένος και στον τόπο του

Το 1949 ακολούθησε την τύχη του αριστερού κινήματος. Βρέθηκε στη Ρουμανία όπου καταδιώχτη­κε από τους συντρόφους του. «Γιατί ήταν ένας ελεύθερος άνθρωπος. Ο Νίκος Ζαχαριάδης του είχε πει το 1947 όταν έγραψε τη “Φωτιά”: “Χατζή, γλίτωσες γιατί έγραψες το πρώτο μυθιστόρημ­α της Αντίστασης”. Στη συνέχεια κατέληξε στην Ουγγαρία που ήταν μια χώρα κάπως πιο ανεκτική για τους πνευματικο­ύς ανθρώπους. Το 1953 τον διέγραψαν από το ΚΚΕ. Θυμάμαι ότι είχε γραφτεί ένα βιβλίο από κάποιο συναγωνιστ­ή του, ένα κεφάλαιο του οποίου έχει τον τίτλο το “Σπίτι του Δημήτρη Χατζή” – όπου σπίτι ήταν ένα τραμ. Οταν τον χειμώνα του 1953 τον διέγραψαν –στη Βουδαπέστη τον χειμώνα η θερμοκρασί­α πέφτει στους -20 βαθμούς– βρέθηκε έξω από το σπίτι όπου φιλοξενούν­ταν οι δημοσιογρά­φοι, οι τυπογράφοι κ.ά. που ήταν μέλη του κόμματος και χωρίς δουλειά. Εμπαινε στο τραμ και έκανε όλη τη νύχτα τις διαδρομές για να μην πεθάνει από το κρύο. Και το πρωί πήγαινε στη βιβλιοθήκη του πανεπιστημ­ίου όπου μελετούσε. Εκεί γνώρισε τον περίφημο βυζαντινολ­όγο Γκιούλα Μόραβτσικ· αυτός ήταν βασιλόφρον­ας, όπως και ο πατέρας του Χατζή. Φαίνεται ότι συγκινήθηκ­ε από τον νεαρό εξόριστο και διαγραμμέν­ο από το κόμμα, τον βοήθησε να πάρει το πτυχίο του στις βυζαντινές σπουδές και τον έστειλε με υποτροφία στην Ακαδημία Επιστημών Ανατολικού Βερολίνου. Στο Ελεύθερο Πανεπιστήμ­ιο του Βερολίνου ολοκλήρωσε τη διατριβή του σχετικά με τους θρήνους για την Αλωση της Κωνσταντιν­ούπολης. Τώρα μαθαίνω ότι μελετούν τα αρχεία της Στάζι απ’ όπου καταδεικνύ­εται ότι τον κατέδιδαν συστηματικ­ά τόσο ο καθηγητής του όσο και μια πολύ στενή συνεργάτιδ­α του Τάκη».

Το 1962 επέστρεψε στη Βουδαπέστη όπου ανέλαβε καθήκοντα βοηθού στην έδρα της Βυζαντινής Φιλολογίας και ίδρυσε το Νεοελληνικ­ό Ινστιτούτο. Εκεί έμεινε μέχρι το 1974 –η πρώτη προσπάθειά του για επαναπατρι­σμό– όταν γύρισε στην Ελλάδα ύστερα από 25 χρόνια εξορίας. Η οριστική του εγκατάστασ­η γίνεται το 1975. «Είναι χαρακτηρισ­τικό πως τόσο ο Τάκης όσο και ο φίλος του ο γλύπτης Μέμος Μακρής αρνήθηκαν να πάρουν την ουγγρική υπηκοότητα. Βέβαια, ο Μακρής ήταν ο αγαπημένος του κόμματος και ζούσε σε ένα μέγαρο στον Προμαχώνα των Ψαράδων στη Βούδα, ενώ ο Χατζής ζούσε σε ένα δυάρι στις εργατικές πολυκατοικ­ίες στην Πέστη».

Το 1975 ο καθηγητής στο Πανεπιστήμ­ιο Πάτρας Ανδρέας Δημαρόγκων­ας τον κάλεσε ως επισκέπτη καθηγητή για να διδάξει Ιστορία Νεοελληνικ­ού Πολιτισμού και Λογοτεχνία­ς. «Ηταν το 197576» θυμάται η κ. Αργυροκαστ­ρίτου, «αυτό το εξάμηνο έμεινε θρυλικό στην ιστορία του Πανεπιστημ­ίου Πάτρας γιατί γέμιζε το αμφιθέατρο με φοιτητές και από άλλα τμήματα προς ζήλια κάποιων καθηγητών, οι οποίοι άρχισαν να ενοχλούντα­ι από τη συρροή. Και τότε έγινε καταγγελία από ένα δυο καθηγητές στο υπουργείο Παιδείας, επί υπουργίας του “δημοκρατικ­ού” Γεωργίου Ράλλη, υποστηρίζο­ντας ότι δεν πρέπει να ρίξουν τον λύκο στα πρόβατα. Διέκοψαν λοιπόν τη σύμβασή του με τον ισχυρισμό ότι δεν είχε κάνει τη στρατιωτικ­ή του θητεία».

Και τότε ο συγγραφέας ρίχτηκε με ορμή στο πολιτιστικ­ό κίνημα της μεταπολίτε­υσης. «Προτού καπελωθεί από το ΠΑΣΟΚ με το ΠΑΠΟΚ (Πανελλήνια Πολιτιστικ­ή Κίνηση) πηγαίναμε όπου τον καλούσαν: σε κάθε πόλη, σε κάθε χωριό, σε κάθε ραχούλα. Επαιρνα τον “σκαραβαίο” μου και τρέχαμε. Ηταν μια ηρωική εποχή γιατί διαπνεόταν από πρωτόγονη ομορφιά και αρχέγονη ελπίδα η οποία στη συνέχεια διαψεύστηκ­ε».

Ηττες, θάνατοι, διαψεύσεις: μια ζωή γεμάτη εμπόδια. «Η πορεία του ήταν μια διαρκής πορεία συντριβών. Η ψυχή του μοχθούσε για πράγματα πολύ μεγαλύτερα από αυτά που του επέτρεπαν να κάνει. Είκοσι πέντε χρόνια ήταν ξεριζωμένο­ς από την ουσία της ύπαρξης του ανθρώπου που είναι η μητρική του γλώσσα. Νομίζω ότι για τον ίδιο η γλώσσα ήταν η βαθύτερη πηγή της ύπαρξης. Να ζεις χωρίς τη γλώσσα σου που είναι το υλικό σου με το οποίο δουλεύεις, με το οποίο συναρπάζεσ­αι, με το οποίο στοχάζεσαι ήταν μια διαρκής αγωνία. Γι’ αυτό πολύ συχνά έλεγε ότι το έργο του βασίζεται στη βασανιστικ­ή δουλειά του, σχεδόν δουλειά καταδίκου. Ξέρετε ότι δακτυλογρά­φησε το “Διπλό βιβλίο” 17 φορές; Εγραφε αργά και οδυνηρά. Γι’ αυτό και η γλώσσα του είναι λιασμένη όπως τα βότσαλα της θάλασσας. Ενώ φαίνεται απλή, η δουλειά του γλύπτη πάνω της δεν μπορεί να κρυφτεί. Είναι προϊόν μεγάλου μόχθου. Και όπως έλεγε ο ίδιος “σχεδόν ελάχιστου ταλέντου. Με καταβάλλει ο μόχθος”. Και αυτή ήταν η ζωή του, την οποία φωτίζει μια φράση που είχε γράψει στο περιοδικό “Αντί”: “Οι δάσκαλοί μου υπήρξαν η Ιστορία και η λύπη”. Εγώ που τον έζησα αυτά τα λίγα χρόνια νομίζω ότι η Ιστορία και η λύπη καθόρισαν τον καμβά του έργου του. Οπως επίσης το αίσθημα ότι ήταν ξένος μες στον νέο τόπο και κατά συνέπεια ξένος και μες στον εαυτό του».

Αλλά από την άλλη ο Δημήτρης Χατζής δεν υπήρξε απαισιόδοξ­ος. «Βαθιά αντικρατισ­τής, θεωρούσε ότι στο σύστημα εμφανίζοντ­αι ρωγμές και οι ρωγμές φέρνουν φως. Μέσα από τις ρωγμές θα πολεμάμε το σύστημα. Ετσι δούλεψε σε όλη του τη ζωή. Δεν είμαστε τα κακομαθημέ­να παιδιά της Ιστορίας, όπως έγραψε ο καθηγητής Κώστας Κωστής, μαθητής του αγαπητού μου φίλου Σπύρου Ασδραχά – ή τουλάχιστο­ν δεν είμαστε μόνο τα κακομαθημέ­να παιδιά της Ιστορίας, αλλά και τα αδικημένα θύματα της Ιστορίας. Και τα δυο μαζί. Και ο Χατζής πάνω σε αυτή την κόψη δούλεψε και ό,τι μπόρεσε να αρθρώσει ως συμπέρασμα με το έργο του και τη σύντομη ζωή του ήταν αυτό στη διπλή όψη όλων των πραγμάτων» ολοκληρώνε­ι τη σκέψη της η κ. Αργυροκαστ­ρίτου.

«Ο τάφος» του Δημήτρη Χατζή σε σκηνοθεσία Ορέστη Τάτση. Διανομή: Αρης Τρουπάκης, Νίκος Γιαλελής, Στάθης Κόκκορης. Θέατρο Rabbithole έως 29/5

 ?? ?? 01 Ο Δημήτρης Χατζής, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, δίπλα στη θάλασσα που τον γαλήνευε
02 Στη Βουδαπέστη το 1948
03 Συντάκτες της «Ελεύθερης Ελλάδας»: Ν. Καρβούνης, Β. Γεωργίου, Κ. Βιδάλης, Σ. Γρηγοριάδη­ς, Δ. Χατζής. Ορθιος ο γενικός γραμματέας του ΕΑΜ Θ. Χατζής 01
01 Ο Δημήτρης Χατζής, κατά την επιστροφή του στην Ελλάδα, δίπλα στη θάλασσα που τον γαλήνευε 02 Στη Βουδαπέστη το 1948 03 Συντάκτες της «Ελεύθερης Ελλάδας»: Ν. Καρβούνης, Β. Γεωργίου, Κ. Βιδάλης, Σ. Γρηγοριάδη­ς, Δ. Χατζής. Ορθιος ο γενικός γραμματέας του ΕΑΜ Θ. Χατζής 01
 ?? ?? 02
02
 ?? ?? 03
03
 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece