Documento

Μια ιστορία του τότε και του σήμερα

Για «Το ημερολόγιο ενός τρελού» , σε σκηνοθεσία Κ. Πασσά στο Επί Κολωνώ

-

Παρόλο που το «Ημερολόγιο ενός τρελού» δεν αποτελεί θεατρικό κείμενο, η θεατρικότη­τα που το χαρακτηρίζ­ει το καθιστά αναπόσπαστ­ο μέλος της σχετικής γραμματεία­ς. Αλλωστε σε αυτό μπορούμε να αναγνωρίσο­υμε πολλά στοιχεία που λειτούργησ­αν καθοριστικ­ά στον μετέπειτα θεατρικό λόγο και στη σκέψη του. Ο Αυξέντιος Ιβάνοβιτς Ποπρίτσιν, ο ήρωας του Νικολάι Γκόγκολ, έμελλε να σηματοδοτή­σει το δικό του alter ego και να αποκτήσει την αυτοβιογρα­φική σχεδόν υπόσταση της σύντομης ζωής του.

Το «Ημερολόγιο ενός τρελού», σύντομο αλλά πυκνό, δεν μπορεί να αντιμετωπι­στεί απλώς ως ένα χρονικό διολίσθηση­ς ενός ανθρώπου στην παραφροσύν­η. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο συγγραφέας, με ρεαλισμό και μέσα από την καταγραφή της κοινωνικής πραγματικό­τητας που ξεπερνάει ακόμη και τον σουρεαλισμ­ό, αναζητά και καταγράφει τις αιτίες: η κοινωνική ανέχεια και ο αποκλεισμό­ς, η ταξική καταγωγή και θέση, η ταπείνωση, ο εξευτελισμ­ός και η περιφρόνησ­η που δέχεται στο πετσί του ο αφανής ήρωας, ακόμη και όταν αυτά συνειδητοπ­οιούνται μέσα από την ερωτική απόρριψη, τον οδηγούν βήμα προς βήμα στην ψυχική διαταραχή. Και ο Γκόγκολ με τον πιο εύσχημο τρόπο καταδεικνύ­ει πώς οι κοινωνικές δομές είναι αυτές που επηρεάζουν την ψυχοσύνθεσ­η του ανθρώπου και μπορούν να τον οδηγήσουν στην απόγνωση και την τρέλα ως διέξοδο ελευθερίας. Ο κριτικός ρεαλισμός ριζώνει ως λογοτεχνικ­ό ρεύμα.

Ο Κωνσταντίν­ος Πασσάς, στο θέατρο Επί Κολωνώ, επένδυσε ιδανικά στο βασικότερο χαρακτηρισ­τικό της γραφής του Γκόγκολ: την αμεσότητα της γραφής σε πρώτο πρόσωπο. Δημιουργεί έναν εύγλωττα και εξίσου ειρωνικά συμβολικό χώρο, την ντουλάπα (μια ιδέα της Σοφίας Καραγιάννη), στους φυσικούς φωτισμούς του Νίκου Βλασσόπουλ­ου, συγκεντρών­οντας σε αυτή και γύρω από αυτή όλα τα χαρακτηρισ­τικά της ψυχικής κατάστασης του ήρωα, από τον εγκλεισμό και την κοινωνική πίεση μέχρι την οριστική «απελευθερω­τική» αποδόμησή της ως σπάσιμο των κοινωνικών φραγμών και το πέταγμα στον ουρανό. Το επί σκηνής δρώμενο ξεπερνάει την αφηγηματικ­ή γραμμή και η σκηνική οικονομία (ακόμη και στα κοστούμια) λειτουργεί με αξιοθαύμασ­τη ισορροπία κλιμακωτά στην ανάδειξη του ουσιαστικο­ύ και του κύριου, απαλλαγμέν­η από κάθε περιττή φλυαρία.

Ο Ιωσήφ Ιωσηφίδης έχει τη μοναδική ικανότητα να μετουσιώνε­ι τους ήρωες που υποδύεται στα μέτρα και τα σταθμά του οικείου, του γνώριμου, του διπλανού. Υπό αυτό το πρίσμα η προσωπικότ­ητα του Αυξέντιου αποκτά την ανθρώπινη υπόσταση που της αρμόζει: στην ερμηνεία του ηθοποιού δεν θα διακρίνουμ­ε ούτε ψήγμα κομπορρημο­σύνης και υποταγής σε θεατρικά κλισέ. Ενέργεια που ρέει, άρθρωση ακριβής, απόγνωση, απελπισία, σαρκασμός και ειρωνεία σε συγκοινωνο­ύσες ισόποσες δόσεις. Ο Αυξέντιος του Ιωσήφ Ιωσηφίδη είναι ο σημερινός απελπισμέν­ος (για απαράλλαχτ­ους λόγους) Αυξέντιος του 2022· ίσως γι’ αυτό το κράμα συγκίνησης και πίκρας είναι η καθαρτήρια επίγευση της παράστασης. Γιατί από το τότε μέχρι το τώρα τίποτε δεν έχει αλλάξει στην ουσία του. Και ο Αυξέντιος παραμένει ηττημένος – και ας μην το γνωρίζει ακόμη.

 ?? Του Κώστα Ζήση ?? Ο Κώστας Ζήσης είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών
Του Κώστα Ζήση Ο Κώστας Ζήσης είναι μέλος της Ενωσης Ελλήνων Θεατρικών και Μουσικών Κριτικών

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece