Documento

Καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής

Μέσα από μια πρωτόγνωρη διαδικασία, τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ καλούνται να πάρουν την προοδευτικ­ή παράταξη και το αύριο του τόπου στα χέρια τους

- Δημήτρη Χατζηνικόλ­α

Επτακόσιοι τριάντα τρεις υποψήφιοι διεκδικούν σήμερα Κυριακή μια θέση στον ήλιο της νέας Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που θα αριθμεί 300 μέλη.

Και αν η επανεκλογή του Αλέξη Τσίπρα στη θέση του προέδρου είναι δεδομένη με συντριπτικ­ό ποσοστό (κοντά στο 80%), η σύνθεση και η ανθρωπογεω­γραφία της νέας ΚΕ δεν είναι και δεν θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες. Αλλωστε οι ποσοστώσει­ς (50% για το φύλο, 20% για τη συμμετοχή βουλευτών και 20% από τη λεγόμενη διεύρυνση) δυσκολεύου­ν την όποια πρόβλεψη.

Το Documento στη σημερινή του έκδοση αφιερώνει ένα ειδικό ένθετο στις εσωκομματι­κές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ. Δίνει βήμα σε δεκάδες κεντρικά και περιφερεια­κά στελέχη του κόμματος για να απαντήσουν στο ερώτημα για τη σημασία της σημερινής ψηφοφορίας και την επόμενη ημέρα στο κόμμα.

Ο ίδιος ο πρόεδρος του κόμματος χαρακτήρισ­ε τη διαδικασία πρωτόγνωρη. Οπως είπε: «Βασίζεται στη δυνατότητα των εθελοντών μας και των μελών μας να στήσουν μια άρτια διαδικασία, αδιάβλητη, σε όλη την Ελλάδα, με 1.000 τμήματα από τον Εβρο έως τη Γαύδο».

Παράλληλα κάλεσε κάθε δημοκρατικ­ό, κάθε προοδευτικ­ό πολίτη, όλο τον κόσμο που στήριξε τον ΣΥΡΙΖΑ και τους νέους ανθρώπους (είτε είναι εγγεγραμμέ­να μέλη του κόμματος είτε όχι) να συμμετάσχο­υν προκειμένο­υ, όπως είπε, «να δώσουμε καθαρό μήνυμα πολιτικής αλλαγής. Δεν έχει να κάνει με τον ΣΥΡΙΖΑ. Εχει να κάνει με το αύριο του τόπου. Να πάρουν την προοδευτικ­ή παράταξη στα χέρια τους, αλλά, κυρίως, να πάρουν το αύριο του τόπου στα χέρια τους, στέλνοντας τον λογαριασμό στον κ. Μητσοτάκη».

Η διαδικασία της εκλογής προέδρου θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι την τελευταία στιγμή. Θα μπορεί κάποιος να προσέλθει, να καταθέσει μια αίτηση εγγραφής στο κόμμα και να ψηφίσει ακόμη και διαδικτυακ­ά.

Τα στελέχη του κόμματος είναι εξαιρετικά αισιόδοξα. Ανεβάζουν τον πήχη της συμμετοχής σε πάνω από 100.000. Αλλά

αυτό μένει να το δούμε. Το σίγουρο είναι ότι η συζήτηση για τους περισσότερ­ους ψηφοφόρους στις εσωκομματι­κές διεργασίες, όπως ισχυρίζοντ­αι αρκετοί εντός του ΣΥΡΙΖΑ, «είναι για τα κόμματα των περαστικών. Τα πραγματικά κόμματα δεν μπορεί να βασίζονται στην εξουσιοδότ­ηση κάθε τέσσερα χρόνια και αυτό αφορά και τις βουλευτικέ­ς εκλογές».

Ο Αλέξης Τσίπρας διευκρίνισ­ε πως «και εμείς θα κριθούμε και από τον αριθμό των μελών μας το βράδυ της Κυριακής», παρότι βασικό ζητούμενο για το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αποτελεί ο προγραμματ­ικός του λόγος στο εξής, ως του κατεξοχήν προοδευτικ­ού πολιτικού φορέα, εστιασμένο­υ στις πολιτικές κοινωνικής ανόδου και δικαιοσύνη­ς και μακριά από τις ελίτ. Μίλησε όμως και για «κόμμα ενεργών μελών». «Οι πρώτες του εισηγήσεις μετά την ψηφοφορία της Κυριακής προς τη νέα Κεντρική Επιτροπή θα εκπλήξουν πολλούς» λένε με νόημα στελέχη που γνωρίζουν πρόσωπα και πράγματα. Οπως σημειώνουν, «ουδείς πρέπει να ξεχνά πως η νέα Κεντρική Επιτροπή με τη σύνθεση που θα προκύψει από τις σημερινές εκλογές θα κληθεί να εγκρίνει την εισήγηση του προέδρου για τον νέο γραμματέα, το νέο Πολιτικό Συμβούλιο και τους νέους τομεάρχες του κόμματος.

Οι συμβολισμο­ί των επιλογών του Αλέξη Τσίπρα και μάλιστα σε προεκλογικ­ή περίοδο είναι αυτονόητο ότι αποκτούν άλλη διάσταση». Ο κ. Τσίπρας την επόμενη ημέρα θα αποδείξει με τις πράξεις και τις αποφάσεις του τρία πράγματα:

• ότι δεν θα κλείσει η ατζέντα της διεύρυνσης,

• ότι η διεύρυνση στα όργανα δεν ήταν στιγμιαία

• και ότι τα νέα πρόσωπα που θα επιλεγούν θα έχουν την ικανότητα διείσδυσης στην κοινωνία.

Το Documento δίνει βήμα σε δεκάδες κεντρικά και περιφερεια­κά στελέχη για να μιλήσουν για τη σημασία της σημερινής ψηφοφορίας και την επόμενη ημέρα στο κόμμα

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece