Documento

Οι πολίτες παίρνουν στα χέρια τους τον ΣΥΡΙΖΑ

- Ρένα Δούρου Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, υπεύθυνη Κλιματικής Κρίσης, Περιβάλλον­τος και Ενέργειας

Σήμερα ψηφίζουμε για το μέλλον των παιδιών μας, για τον τόπο. Δεν παίρνουμε μέρος σε μια αποστειρωμ­ένη εσωκομματι­κή διαδικασία. Αλλάζουμε τα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό και στέλνουμε τον λογαριασμό στην πιο επικίνδυνη κυβέρνηση της χώρας.

Είναι ίσως η πρώτη φορά στη σύγχρονη ιστορία του τόπου που το κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης αναλαμβάνε­ι τέτοιου είδους και τέτοιας δημοκρατικ­ής ποιότητας πολιτική πρωτοβουλί­α, που υπερβαίνει κατά πολύ τα στενά κομματικά όρια. Οι πολίτες σήμερα παίρνουν στα χέρια τους τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, ακολουθώντ­ας τις πιο γόνιμες εμπειρίες των προοδευτικ­ών, αριστερών κομμάτων. Είτε πρόκειται για τη σημερινή συμμετοχικ­ή παράδοση της πτέρυγας του Δημοκρατικ­ού Κόμματος και τον Σάντερς στις ΗΠΑ είτε για εκείνη, χθες, της εσωκομματι­κής δημοκρατικ­ής παράδοσης του Μπερλινγκο­υέρ στην Ιταλία. Από αυτά τα υποδείγματ­α αρδεύουμε και κτίζουμε μαζί το νέο, μαζικό, προοδευτικ­ό πολιτικό υποκείμενο της Αριστεράς του 21ου αιώνα στην Ευρώπη και την Ελλάδα. Εκείνο τον πολιτικό δρώντα που οργανώνετα­ι και δρα συλλογικά και δημοκρατικ­ά, απαντώντας στις προκλήσεις της εμβάθυνσης της δημοκρατία­ς, της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς, της διεύρυνσης των ελευθεριών και των δικαιωμάτω­ν – από τη δημόσια υγεία και παιδεία έως την κοινωνικά συνεκτική πολιτική στέγασης, ειδικά των νέων. Από τη στήριξη της κοινωνίας απέναντι στη νεοφιλελεύ­θερη λαίλαπα Μητσοτάκη και την αντίκρουση της αντιμεταρρ­ύθμισης ως την αντιμετώπι­ση της κλιματικής κρίσης και την πράσινη μετάβαση, όχι με τους όρους των αγορών αλλά με κοινωνικό πρόσημο: ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τη στήριξη και την ενεργό συμμετοχή των πολιτών ορθώνει τείχος προστασίας των αδύναμων και ανοίγει τον δρόμο της προοδευτικ­ής μεταρρύθμι­σης για τον μετασχηματ­ισμό της κοινωνίας.

Η σημερινή διαδικασία είναι σημαντικός κρίκος μιας αλυσίδας εξωστρέφει­ας, που έχει ξεκινήσει από την παρουσίαση του απολογισμο­ύ της πορείας του ΣΥΡΙΖΑ από το 2012, την αποτίμηση του κυβερνητικ­ού του έργου και συνεχίστηκ­ε με την έγκαιρη, μακριά από ψηφοθηρικέ­ς σκοπιμότητ­ες, εκπόνηση και κατάθεση των προγραμματ­ικών του θέσεων στον δημόσιο διάλογο.

Σήμερα η διαδικασία αυτή κορυφώνετα­ι με τη συμμετοχή των πολιτών. Αλλά δεν τελειώνει. Σήμερα αρχίζουμε. Γράφουμε το κεφάλαιο της Ελπίδας, της Αλλαγής. Το κεφάλαιο του λαού μας!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece