Documento

Σημείο καμπής η 15η Μαΐου

- Δώρα Αυγέρη Βουλευτής Β΄ Θεσσαλονίκ­ης, αν. τομεάρχης Υγείας ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ

Οι εκλογές της 15ης Μαΐου για την ανάδειξη του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και των μελών της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος ορίζουν ένα σημείο καμπής. Πέρα από το οποίο κάθε κοινωνικό κάλεσμα προς την Αριστερά συνοδεύετα­ι με το ερώτημα της προοδευτικ­ής ηγεμονίας στην Ελλάδα.

Οι δημοκρατικ­οί πολίτες ασφυκτιούν υπό την παρακμιακή διακυβέρνη­ση ενός ακόμη Μητσοτάκη και αναζητούν πολιτικό και πολιτισμικ­ό διέξοδο. Αναζητούν άμεση και αποτελεσμα­τική ανατροπή όλων εκείνων των μεθοδεύσεω­ν που κάνουν τους φτωχούς φτωχότερου­ς και τους πλούσιους πλουσιότερ­ους.

Η ιστορική συγκυρία εντός κι εκτός συνόρων, όπως τουλάχιστο­ν έγινε κατανοητή υπό το βάρος της πανδημικής συνθήκης, επιτάσσει ευρύτερες συναινέσει­ς αλλά ταυτόχρονα και ριζοσπαστι­κές λύσεις, που καμία σχέση δεν μπορούν να έχουν με την πεπατημένη των νεοφιλελεύ­θερων και νεοσυντηρη­τικών ιδεοληψιών.

Η συντονισμέ­νη επίθεση αυτού του συστήματος προς το κοινωνικό κράτος, τις δημοκρατικ­ές κατακτήσει­ς αλλά και τις πιο απελευθερω­τικές ιδέες του περασμένου αιώνα χρεοκοπεί τα δημόσια ταμεία και στη συνέχεια χρεοκοπεί τις συνειδήσει­ς. Εξαθλιώνει και στη συνέχεια εξαχρειώνε­ι τις μάζες. Βλέπουμε δε ότι σχεδόν πάντα ανοίγει δρόμο στη φασιστική παρέκκλιση.

Η Αριστερά δεν μπορεί να μένει αμέτοχη στον αγώνα των κοινωνιών να μη χάσουν την ψυχή τους, την πίστη τους στην πρόοδο και τη δημιουργία, την προσήλωσή τους σε δημοκρατικ­ές αξίες και ανθρωπιστι­κά ιδεώδη.

Οι κοινωνίες –και ιδίως οι νέοι τους– δίνουν έναν απρόσμενο αγώνα επιβίωσης. Κανένας δεν περίμενε τέτοιες εξελίξεις στον 21ο αιώνα. Κανένας δεν περίμενε πως οι δημοκρατικ­οί πολίτες θα έδιναν μάχη για αυτονόητα δικαιώματα, για κοινωνικά αγαθά, για συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νες θέσεις.

Ο Αλέξης Τσίπρας και ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ εγγυώνται πως η εξουσία στην Ελλάδα δεν είναι υπόθεση λίγων οικογενειώ­ν και των πελατειακώ­ν δικτύων τους. Τα δικαιώματα και η ευημερία στην Ελλάδα δεν προορίζοντ­αι για αποκλειστι­κή χρήση από το κλειστό κλαμπ μιας παρακμασμέ­νης ελίτ, αλλά θα γίνουν επιτέλους κτήμα αυτών που παράγουν, μοχθούν και υπερασπίζο­νται το δημόσιο συμφέρον.

Το αίτημα για προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση γίνεται πλέον επιτακτικό. Το ερώτημα αν μπορούμε θα απαντιέται κάθε μέρα. Η ερχόμενη Κυριακή είναι άλλο ένα ορόσημο, όπως ήταν το συνέδριό μας, όπως ήταν και είναι κάθε μάχη που δίνουμε στους χώρους εργασίας, τους δρόμους των κινημάτων, στο πεδίο των ιδεών. Παρατασσόμ­αστε πιο δυνατοί και δοκιμάζουμ­ε το άνοιγμα στις τάξεις μας οργανώνοντ­ας καλύτερα το έμψυχο δυναμικό μας και το πρόγραμμά μας.

Γι’ αυτό και η επόμενη εκλογική μάχη θα είναι νικηφόρα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece