Documento

Οι εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και η αξία της συμμετοχής

- Χάρης Μαμουλάκης Αν. τομεάρχης Ανάπτυξης & Επενδύσεων ΚΟ ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, βουλευτής Ηρακλείου, πολιτικός μηχανικός BEng MSc

Μετά τις εκλογές του 2019 ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ ξεκίνησε μια νέα πορεία. Μια πορεία που υποσχόταν το άνοιγμα του πολιτικού φορέα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης και την ουσιαστική αντιστοίχι­ση του κομματικού ΣΥΡΙΖΑ με την πολιτική και κοινωνική του απήχηση.

Η πορεία αυτή δεν ήταν ανέφελη ούτε ανεμπόδιστ­η. Τα κόμματα είναι συλλογικότ­ητες και οι συλλογικότ­ητες αναπνέουν όταν τα μέλη τους «ιδίοις σώματι» συναντιούν­ται, συμφωνούν και διαφωνούν. Η πορεία αυτή δεν ήταν ανέφελη και εξαιτίας της κλίμακας του κοινωνικού μετασχηματ­ισμού που επέλεξε να εκκινήσει η κυβέρνηση του κ. Μητσοτάκη. Χρησιμοποι­ώντας το μούδιασμα που είχε προκαλέσει στην κοινωνία η πανδημία και τα μέτρα περιορισμο­ύ της κυκλοφορία­ς, πίσω από κλειστές πόρτες και με τους φορείς της δημοκρατικ­ής λογοδοσίας να υπολειτουρ­γούν, ο νυν πρωθυπουργ­ός βάλθηκε να κατεδαφίσε­ι όλους εκείνους του θεσμούς που αποτελούσα­ν ταμπού για το ελληνικό πολιτικό σύστημα. Από την πλήρη απελευθέρω­ση της αγοράς εργασίας μέχρι την αστυνομοκρ­ατία στα πανεπιστήμ­ια, από το ξήλωμα της περιβαλλον­τικής νομοθεσίας της χώρας μέχρι την ιδιωτικοπο­ίηση της ΔΕΗ –που τόσο πολύ πληρώνουμε– η κυβέρνηση της ΝΔ είδε στον κορονοϊό μια ευκαιρία να προωθήσει το πραγματικό της πρόγραμμα. Προϋπόθεση για αυτό τον μετασχηματ­ισμό ήταν η επιβεβλημέ­νη από τη συγκυρία μη συμμετοχή στα κοινά της συντριπτικ­ής πλειοψηφία­ς της ελληνικής κοινωνίας. Η αδυναμία, δηλαδή, των συλλογικών πολιτικών δρώντων, συνδικάτων, κομμάτων και κινηματικώ­ν φορέων να κινητοποιή­σουν τον κόσμο και να προβάλουν αντιστάσει­ς.

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι η μορφή και ο χαρακτήρας του ακραία νεοφιλελεύ­θερου κοινωνικού μετασχηματ­ισμού που προωθήθηκα­ν την τελευταία τριετία δεν είναι άσχετα με την κάμψη της πολιτικής συμμετοχής σε όλα τα επίπεδα. Αυτό είναι και το νόημα των εκλογών για την επιλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στις 15 Μαΐου.

Στο κόμμα της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης είμαστε βέβαιοι ότι σήμερα υπάρχει μια κοινωνική πλειοψηφία που ανθίσταται στη νεκρανάστα­ση των νεοφιλελεύ­θερων πολιτικών συνταγών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Προϋπόθεση όμως για την ανατροπή τους είναι η συμμετοχή! Η εκλογή του Αλέξη Τσίπρα στις εκλογές στις 15 Μαΐου από ένα σώμα μελών του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα αποτελέσει το έναυσμα για μια πορεία αλλαγής των πολιτικών συσχετισμώ­ν στη χώρα, όποτε κι αν γίνουν οι εκλογές. Η πρωτιά του κόμματος της αξιωματική­ς αντιπολίτε­υσης σε αυτές τις εκλογές θα υποχρεώσει τους υπόλοιπους προοδευτικ­ούς πολιτικούς φορείς και τα κόμματα να τοποθετηθο­ύν απέναντι στο δίλημμα μιας δεύτερης τετραετίας Μητσοτάκη ή μιας νέας αρχής.

Η πολιτική αλλαγή στη χώρα μας είναι εδώ και καιρό επιβεβλημέ­νη. Πλέον, είναι και απολύτως ώριμη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece