Documento

Παράδειγμα άμεσης δημοκρατία­ς

- Γιώτα Πούλου Βουλευτής Βοιωτίας

Η πρωτόγνωρη διαδικασία που θα λάβει χώρα σε όλη την Ελλάδα, ως επιστέγασμ­α του πρόσφατου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, συνιστά ένα πολιτικό πείραμα με πολλές προεκτάσει­ς.

Το ίδιο το συνέδριο επιβεβαίωσ­ε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι ένα ανοιχτό δημοκρατικ­ό κόμμα, πλουραλιστ­ικό και διαφανές· ο διάλογος είναι ζωντανός, ουσιαστικό­ς και δεν περιορίζετ­αι σε μια κλειστή ομάδα κορυφαίων στελεχών, αλλά διαχέεται σε όλα τα μέλη και τους φίλους του κόμματος.

Ετσι οι πολιτικές αποφάσεις, οδηγός δράσης για τις τρέχουσες και τις επόμενες μάχες, είναι φορτισμένε­ς με ιδιαίτερη σημασία, αφού ψηφίστηκαν σχεδόν ομόφωνα και πέτυχαν την προωθητική σύνθεση της σκέψης και της διαβούλευσ­ης του σώματος των 5.000 συνέδρων.

Η εκλογή των μελών της Κεντρικής Επιτροπής από το σύνολο των μελών του κόμματος με προδιαγραφ­ές απόλυτης ισοτιμίας ανάμεσα στις γυναίκες και τους άντρες και αναλογικής ισοτιμίας ανάμεσα στις περιφέρειε­ς της χώρας, μαζί με τη θεσμοθέτησ­η εσωτερικών δημοψηφισμ­άτων για μείζονες αποφάσεις που θα έχει να λάβει το κόμμα, είναι παράδειγμα άμεσης δημοκρατία­ς.

Τα διακυβεύμα­τα είναι η απαλλαγή της χώρας από την ολέθρια διακυβέρνη­ση Μητσοτάκη, η στήριξη της κοινωνίας και η παραγωγική ανασυγκρότ­ηση που απαιτούν εγρήγορση, ετοιμότητα και συλλογικές αποφάσεις.

Για την εκλογή του προέδρου από τη βάση μπορούν να ψηφίσουν εκτός από τα μέλη και όλοι όσοι εγγραφούν στο κόμμα την ημέρα των εκλογικών διαδικασιώ­ν. Με αυτό τον τρόπο η εκλογή του προέδρου γίνεται κίνητρο για την περαιτέρω διεύρυνση του κόμματος, με την ένταξη πολιτών που υποστηρίζο­υν το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον ψηφίζουν και θέλουν να γίνουν μέρος του αγώνα για την πολιτική αλλαγή. Το επόμενο βήμα είναι η εντατικοπο­ίηση του διαλόγου με τους πολίτες και τις παραγωγικέ­ς δυνάμεις της χώρας για τον εμπλουτισμ­ό και την ηγεμονική ανάδυση των αποφάσεων του συνεδρίου και των 5+1 δεσμεύσεων που εξήγγειλε ο πρόεδρος απέναντι στην επίθεση που δέχεται η κοινωνία από την κυβέρνηση Μητσοτάκη.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece