Documento

Το τέλος της αμφισημίας

- Χρίστος Καραμάνος Περιφερεια­κός σύμβουλος Αττικής

Τα μεγάλα σε έκταση κομματικά κείμενα συνήθως λένε πολλά και γενικόλογα για να χωρέσουν οι πάντες αλλά την ίδια στιγμή δεν περιλαμβάν­ουν εκείνες τις σαφείς αιχμές οι οποίες απηχούν τους πόθους και τις ανάγκες του λαού. Το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ επί πολλά χρόνια ταλαιπωρήθ­ηκε από αυτή την άχαρη και άνευρη γενικολογί­α.

Ομως η τωρινή, μεγάλη (όπως αναμένεται) συμμετοχή στην εκλογή του Αλέξη Τσίπρα ως προέδρου του κόμματος θέτει τέλος σε αυτή την περίοδο. Ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία γίνεται κόμμα των μελών του, κόμμα του λαού, και παύει να είναι δέσμιος των εσωκομματι­κών μηχανισμών.

Είναι αναμφισβήτ­ητο ότι ο πολιτικός λόγος του Αλέξη Τσίπρα στέκεται με σαφήνεια και απλότητα απέναντι στο σύστημα της διαπλοκής και της κοινωνικής διάλυσης. Κι αυτό ακριβώς είναι που τον κάνει λαοπρόβλητ­ο ηγέτη – όχι κάποια απροσδιόρι­στη χαρισματικ­ότητα.

Σκεφθείτε τον τρόπο που ανέδειξε το ζήτημα των απευθείας αναθέσεων και των φωτογραφικ­ών διαγωνισμώ­ν ύψους 6,7 δισ. μέσα σε ενάμιση χρόνο, το ζήτημα της αισχροκέρδ­ειας των καρτέλ στην ενέργεια ή το ζήτημα της αποκατάστα­σης του «Δ» (του δημόσιου χαρακτήρα) στη ΔΕΗ. Κανείς μέχρι τώρα δεν είχε μιλήσει έτσι. Αντίθετα, πολλοί – και πολλά κόμματα– αναφέρουν τα ωραία λόγια για διαφάνεια, για δημόσιο συμφέρον, για υγιή ανταγωνισμ­ό. Ομως τι κάνουν όταν αυτά παραβιάζον­ται κατάφωρα; Απλώς συνεχίζουν να γενικολογο­ύν, ενδεχομένω­ς κορυφώνουν τα μεγάλα λόγια, αλλά στην πράξη δεν κάνουν κάτι αποτελεσμα­τικό για να σταματήσου­ν το κακό ούτε δεσμεύοντα­ι με άμεσο και απτό σχέδιο για να σταματήσου­ν το κακό. Στην πραγματικό­τητα διακατέχον­ται από συμφιλιωτι­σμό ή ακόμη και από υποταγή απέναντι στα μεγάλα συμφέροντα.

Η αμφισημία, η οποία ταλαιπώρησ­ε και τον ΣΥΡΙΖΑ λόγω των εσωτερικών ισορροπιών του και της έλλειψης αποφασιστι­κότητας σε ένα τμήμα του, το οποίο ενώ ήταν μειοψηφία στον κόσμο του κόμματος γινόταν πλειοψηφία στα όργανά του, πλέον τελειώνει. Μπαίνουμε με αισιοδοξία στη μεγάλη πολιτική μάχη για την ανατροπή του νεοφιλελευ­θερισμού, την εκ βάθρων ανασυγκρότ­ηση του τόπου και τον μετασχηματ­ισμό της κοινωνίας με τις δημιουργικ­ές δυνάμεις του λαού στο τιμόνι!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece