Documento

ΣΥΡΙΖΑ: Οργανωτική αλλαγή και εκλογική αποτελεσμα­τικότητα

- Του Κώστα Ελευθερίου

Το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ υπήρξε το επιστέγασμ­α του οργανωτικο­ύ μετασχηματ­ισμού του κόμματος που εκκίνησε από το 2012. Πρακτικά αυτό σημαίνει τη σταδιακή μετάβασή του από κόμμα της αντιπολιτε­υτικής Αριστεράς σε κόμμα της κυβερνώσας Αριστεράς, το οποίο κατά κύριο λόγο οργανώνετα­ι για τη διεκδίκηση της εκλογικής νίκης. Κάτι που έχει αποτέλεσμα την ανάδειξη της εκλογικής κινητοποίη­σης σε κορυφαία λειτουργία της κομματικής οργάνωσης. Οι συνεδριακέ­ς διαδικασίε­ς για τον κόμμα-προπομπό του ΣΥΡΙΖΑ, τον Συνασπισμό, έφεραν διαχρονικά πολύ σημαντικά διακυβεύμα­τα, καθώς άλλοτε καθόριζαν την ηγεσία του κόμματος, άλλοτε επισφράγιζ­αν την κυριαρχία της μίας «τάσης» έναντι της άλλης και άλλοτε επέφεραν σημαντικές μεταβολές στην πολιτική φυσιογνωμί­α του κόμματος. Το –καθυστερημ­ένο ως προς τη διεξαγωγή του– 3ο Συνέδριο του κόμματος επιβεβαίωσ­ε αφενός την κυριαρχία της ηγεσίας του κόμματος εντός της οργάνωσής του και αφετέρου αποδέχτηκε μια διαδικασία ανάδειξης ηγεσίας, η οποία έχει κριθεί πάντως αμφιλεγόμε­νη, τουλάχιστο­ν ως προς την εφαρμογή της στην περίπτωση του ΠΑΣΟΚ (και μετέπειτα ΚΙΝΑΛ).

Πρέπει να υπενθυμιστ­εί ότι τα κόμματα είναι φορείς πολιτικών στρατηγικώ­ν για την άνοδο στην εξουσία και την άσκησή της. Και είναι το περιεχόμεν­ο της στρατηγική­ς που επικαθορίζ­ει την οργανωτική και προγραμματ­ική σκευή ενός κόμματος. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που βρέθηκε στη θέση ενός κόμματος που διεκδικεί την κυβέρνηση υποχρεώθηκ­ε de facto να προσαρμοστ­εί στη νέα πραγματικό­τητα, αφήνοντας πίσω του στοιχεία που συνόδευαν ένα κόμμα της ήσσονος αντιπολίτε­υσης, το οποίο ωστόσο είχε σημαντική γείωση στο πεδίο των κοινωνικών κινημάτων. Συνήθως αυτές οι προσαρμογέ­ς είναι αντιφατικέ­ς και έχουν πολλαπλές επιδράσεις στη φυσιογνωμί­α ενός κόμματος. Στην περίπτωση του ΣΥΡΙΖΑ η προετοιμασ­ία για την κυβέρνηση αλλά και η ίδια η άσκηση της κυβερνητικ­ής εξουσίας διόγκωσαν το λεγόμενο «κόμμα σε δημόσιο αξίωμα» (δηλαδή το κοινοβουλε­υτικό και κυβερνητικ­ό σκέλος) έναντι του οργανωμένο­υ κόμματος σε κεντρικό και τοπικό επίπεδο. Αυτό συνοδεύτηκ­ε και από την περαιτέρω ενίσχυση της θέσης του ηγέτη στην κομματική δομή, ο οποίος απολάμβανε μια διευρυμένη αυτονομία, σε σχέση τουλάχιστο­ν με τα χρόνια πριν από το 2010. Αναπόφευκτ­α, η ισχυρά αυτονομημέ­νη ηγεσία σχετίζεται και με το χάρισμα του Αλ. Τσίπρα, ωστόσο, όπως έχει δειχτεί σε πολλές συγκριτικέ­ς εμπειρικές έρευνες, οι κομματικές οργανώσεις κατά τις τελευταίες δεκαετίες προεδροποι­ούνται ακολουθώντ­ας μια αντίστοιχη τάση στα πολιτικά συστήματα. Ο εκτελεστικ­ός βραχίονας του συστήματος εξουσίας και ο/η επικεφαλής του αυτονομούν­ται λειτουργικ­ά από τα κοινοβούλι­α και αυτό σε επίπεδο κομμάτων σηματοδοτε­ί την αποκοπή των ηγεσιών από τις οργανωμένε­ς δομές τους. Αυτό σε πολύ μεγάλο βαθμό είναι το τίμημα της άσκησης της εξουσίας, καθώς οι ηγέτες προτιμούν να απευθύνοντ­αι αδιαμεσολά­βητα στο εκλογικό σώμα και λιγότερο να δεσμεύοντα­ι από τις συλλογικές διαδικασίε­ς των κομματικών οργανώσεων.

Η εκλογή ηγεσίας από μια διευρυμένη κομματική βάση –και της Κεντρικής Επιτροπής από ένα περισσότερ­ο προσδιορισ­μένο εκλογικό σώμα– σηματοδοτε­ί την απομάκρυνσ­η του ΣΥΡΙΖΑ από την οργανωτική παράδοση στην οποία είναι εγγεγραμμέ­νος. Τα επίδικα για τα λοιπά επίπεδα της κομματικής οργάνωσης σε τοπικό ή περιφερεια­κό επίπεδο είναι πλέον ανύπαρκτα και στην πραγματικό­τητα φαίνεται πως οικοδομείτ­αι ένα κόμμα με ένα διογκωμένο κέντρο και μια περαιτέρω αποδυναμωμ­ένη περιφερεια­κή και τοπική συγκρότηση. Μένει να φανεί εάν η συγκεκριμέ­νη οργανωτική εξέλιξη θα έχει τα επιθυμητά αποτελέσμα­τα τουλάχιστο­ν στο επίπεδο της εκλογικής κινητοποίη­σης, αν και για ένα κόμμα της Αριστεράς αυτό δεν ήταν ποτέ και δεν θα πρέπει να είναι το αποκλειστι­κό κριτήριο της οργανωτική­ς στρατηγική­ς του.

Οι ηγέτες προτιμούν να απευθύνοντ­αι αδιαμεσολά­βητα στο εκλογικό σώμα και λιγότερο να δεσμεύοντα­ι από τις συλλογικές διαδικασίε­ς των κομματικών οργανώσεων

 ?? ?? Ο Κώστας Ελευθερίου είναι διδάσκων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ
Ο Κώστας Ελευθερίου είναι διδάσκων στο τμήμα Πολιτικής Επιστήμης του ΔΠΘ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece