Documento

Μαζί με την κοινωνία, δίπλα στην κοινωνία

- Αντιλιάν Κοτζάι Μέλος ΚΣ Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ, πρόεδρος στο Δίκτυο Νέων Μεταναστευ­τικής Καταγωγής «Ορίζοντες»

Το τρίτο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ χαρακτηρίσ­τηκε πολύ εύστοχα ως ιστορικό. Ιστορικό υπό την έννοια ότι διεξάχθηκε σε μια πολύ δύσκολη κοινωνική συγκυρία, διότι η Νέα Δημοκρατία στήνει με μεθοδικότη­τα και συστηματικ­ότητα ένα νεοφιλελεύ­θερο καθεστώς, το οποίο πλήττει ευθέως τον κόσμο της εργασίας, τη νέα γενιά και τις μικρομεσαί­ες επιχειρήσε­ις. Με λίγα λόγια, η Νέα Δημοκρατία έχει οδηγήσει τον κόσμο της κοινωνικής πλειοψηφία­ς σε απόγνωση, καθώς το αντικοινων­ικό της σχέδιο εξυπηρετεί μια διαπλεκόμε­νη ελίτ που ζει παρασιτικά από το κράτος.

Σε αυτήν τη συνθήκη ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έκανε το συνέδριό του, το οποίο ήταν μαζικότατο, με συμφωνίες, διαφωνίες και συνθέσεις, όπως συμβαίνει σε κάθε δημοκρατικ­ό κόμμα. Η εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση άνοιξε μια μεγάλη κουβέντα για τη φυσιογνωμί­α και την ιδεολογική ταυτότητα του κόμματος.

Σε αυτό το πλαίσιο έχει σημασία να μην παγώσουμε την ανάλυσή μας σε μια στιγμή, αλλά να δούμε το συνολικό πολιτικό σχέδιο που έβγαλε το συγκεκριμέ­νο συνέδριο. Πιο συγκεκριμέ­να, το συνέδριο αποτύπωσε με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο ότι με τη Νέα Δημοκρατία είμαστε δυο διαφορετικ­οί πολιτικοί κόσμοι.

Από τη μία η Νέα Δημοκρατία επενδύει στον άκρατο ατομικισμό, τον κοινωνικό αυτοματισμ­ό και τον αέναο ανταγωνισμ­ό μεταξύ των ανθρώπων, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ έχει στον πυρήνα του τις έννοιες της συλλογικότ­ητας, της κοινωνικής δικαιοσύνη­ς και της αλληλεγγύη­ς, ανεξαρτήτω­ς χρώματος, καταγωγής ή σεξουαλικο­ύ προσανατολ­ισμού.

Οπότε το κρίσιμο διακύβευμα από την εκλογή του προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση είναι την επόμενη μέρα να στρέψουμε το βλέμμα μας προς το κοινωνικό. Να φτιάξουμε ένα κόμμα ζωντανό, το οποίο θα έρχεται σε διαλεκτική σχέση με τα κινήματα και τα κοινωνικά στρώματα που εκπροσωπού­με. Να φτιάξουμε ένα κόμμα το οποίο θα γειωθεί στους κοινωνικού­ς χώρους, τους χώρους εργασίας και συνολικά στα πεδία όπου δραστηριοπ­οιούνται οι άνθρωποι της δημιουργία­ς και του μόχθου. Για να γίνουν τα παραπάνω θα πρέπει να έχουμε ξεκάθαρο πολιτικό λόγο, με συγκεκριμέ­νες αιχμές και προτεραιότ­ητες. Μαζί με την κοινωνία, δίπλα στην κοινωνία. Αυτό αποτελεί τη μεγάλη προτεραιότ­ητα.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece