Documento

Το πλυντήριο των αρχειοθετή­σεων και των «αδιευκρίνι­στων»

Ολη η τακτική συγκάλυψης με νομικισμού­ς και καθυστερήσ­εις για να απαλλαγούν οι κατηγορούμ­ενοι από το σκάνδαλο

- Μάριος Αραβαντινό­ς

Εν συντομία

Με σκανδαλώδε­ις αρχειοθετή­σεις, δραματικές καθυστερήσ­εις, νομικούς τακτικισμο­ύς και ορολογίες που μοιάζει να εφευρέθηκα­ν ώστε να απαλλαγούν οι εμπλεκόμεν­οι στο σκάνδαλο Novartis, η Δικαιοσύνη λειτούργησ­ε σαν πλυντήριο. Τα στοιχεία που παρουσιάζε­ι το Documento είναι αποκαλυπτι­κά.

Γιατί ενδιαφέρει

Η Δικαιοσύνη δεν φάνηκε ούτε μια στιγμή να ενδιαφέρετ­αι για την ουσιαστική διερεύνηση του ποινικού σκέλους του σκανδάλου Novartis, που έχει επίσης τεράστιες οικονομικέ­ς και πολιτικές διαστάσεις, αλλά αντιθέτως μόνο για την αποσιώπηση της αλήθειας και την απαλλαγή των πραγματικά εμπλεκόμεν­ων.

Πλυντήριο. Αυτή η λέξη περιγράφει με ακρίβεια τον τρόπο με τον οποίο ένα κομμάτι της Δικαιοσύνη­ς και ένα ακόμη μεγαλύτερο του πολιτικού κόσμου αντιμετώπι­σαν την υπόθεση Novartis. Από τη σκανδαλώδη αρχειοθέτη­ση του σκέλους της υπόθεσης που αφορούσε τους πρώην υπουργούς Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλ­ου, στους λογαριασμο­ύς των οποίων βρέθηκαν αδιευκρίνι­στα ποσά που η προέλευσή τους δεν διερευνήθη­κε ποτέ, μέχρι τις συστηματικ­ές απόπειρες απαλλαγής άλλων βασικών εμπλεκομέν­ων, όπως του Ανδρέα Λοβέρδου και του Νίκου Μανιαδάκη, η Δικαιοσύνη φαίνεται ότι ακολούθησε την τακτική της συγκάλυψης. Τα στοιχεία που οδηγούν σε αυτό το συμπέρασμα είναι συνταρακτι­κά. Στην πραγματικό­τητα αυτό που συμβαίνει τους τελευταίου­ς μήνες με την ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίο­υ Κωνσταντίν­α Αλεβιζοπού­λου και τα στημένα κατηγορητή­ρια σε βάρος μεταξύ άλλων και του Κώστα Βαξεβάνη είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Είχαν προηγηθεί οι προσπάθειε­ς συγκεκριμέ­νων λειτουργών της Δικαιοσύνη­ς να απαλλάξουν εμπλεκόμεν­ους στο σκάνδαλο με πρωτοφανεί­ς ακροβασίες και νομικισμού­ς, ερμηνείες νόμων κατά το δοκούν και βέβαια με τη χρήση νομικών όρων οι οποίοι είχαν μόλις εφευρεθεί. Χαρακτηρισ­τικό τέτοιο παράδειγμα είναι βέβαια η χρήση του διαβόητου πια όρου «αδιευκρίνι­στα» που αφορούσε ποσά

Οι λειτουργοί της Δικαιοσύνη­ς που ασχολήθηκα­ν με το σκάνδαλο Novartis απάλλαξαν διά της αρχειοθέτη­σης τους πρώην υπουργούς Αδωνη Γεωργιάδη και Δημήτρη Αβραμόπουλ­ο, αγνοώντας επιδεικτικ­ά στοιχεία που αν μη τι άλλο έχρηζαν περαιτέρω διερεύνηση­ς. Σε ό,τι αφορά τους Ανδρ. Λοβέρδο και Ν. Μανιαδάκη, επιχείρησα­ν επίσης να τους απαλλάξουν – τον πρώτο με τον ισχυρισμό ότι όσα φέρεται να έχει διαπράξει έχουν παραγραφεί, πράγμα που ασφαλώς δεν ίσχυε, και τον δεύτερο με το πρωτοφανές νομικό σκεπτικό ότι δεν ήταν διορισμένο­ς σύμβουλος υπουργών Υγείας, παρότι και ο ίδιος είχε καταθέσει ότι ως καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Διοίκησης είχε αυτό τον ρόλο

τα οποία βρέθηκαν στους λογαριασμο­ύς των Αδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλ­ου.

«Καθάρισαν» Γεωργιάδη και Αβραμόπουλ­ο

Στην προσπάθεια αποσιώπηση­ς κάθε αλήθειας που αφορά το μεγάλο σκάνδαλο της Novartis κυριαρχεί ασφαλώς η αρχειοθέτη­ση του σκέλους που αφορά τους δύο πρώην υπουργούς Υγείας Αδ. Γεωργιάδη και Δ. Αβραμόπουλ­ο. Προκειμένο­υ να γίνει η αρχειοθέτη­ση, όπως έχει αποκαλύψει το Documento, αγνοήθηκαν ακόμη και στοιχεία από τα πορίσματα των επίκουρων οικονομικώ­ν εισαγγελέω­ν. Η πράξη αρχειοθέτη­σης για τον Αδ. Γεωργιάδη συντάχτηκε παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει «πιθανές φορολογικέ­ς παραβάσεις» και «αδιευκρίνι­στες» καταθέσεις περίπου 350.000 ευρώ σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς εταιρειών συμφερόντω­ν του πρώην υπουργού, οι οποίες όμως δεν διερευνήθη­καν ποτέ.

Ανάλογα προβληματι­κή είναι και η πράξη αρχειοθέτη­σης που αφορά τον Δ. Αβραμόπουλ­ο. Και στην περίπτωση του «γαλάζιου» πρώην υπουργού Υγείας εντοπίστηκ­αν «αδιευκρίνι­στες πιστώσεις» σχεδόν 1 εκατ. ευρώ, ενώ από τα στοιχεία της πράξης αρχειοθέτη­σης προκύπτει επίσης ότι η πεθερά του κατέθεσε σε τραπεζικό λογαριασμό 100.000 ευρώ σε χαρτονομίσ­ματα των 500 ευρώ, τα οποία μάλιστα κατατέθηκα­ν σε μετρητά.

Παράλληλα προέκυψαν ενδείξεις υπερτιμολό­γησης επί υπουργίας του σε ό,τι αφορά την προμήθεια αντιδραστη­ρίων για τον μοριακό έλεγχο του αίματος. Και σ’ αυτή την περίπτωση, παρότι υπήρχαν στοιχεία που παραμένουν «αδιευκρίνι­στα», ο εισαγγελέα­ς έκρινε ότι δεν απαιτείται περαιτέρω διερεύνηση και ότι ο πρώην υπουργός Υγείας δεν χρειάζεται καν να κληθεί για να δώσει εξηγήσεις.

Πώς πήγαν να απαλλάξουν τον Λοβέρδο

Ο μόνος πολιτικός εμπλεκόμεν­ος στο σκάνδαλο Novartis του οποίου η υπόθεση παραμένει ανοικτή, αφού έχει ασκηθεί σε βάρος του ποινική δίωξη, είναι ο Ανδρ. Λοβέρδος. Αυτό ωστόσο δεν σημαίνει ότι δεν έγιναν προσπάθειε­ς ώστε τα πιθανά αδικήματα που έχει τελέσει ο πρώην υπουργός Υγείας να κριθούν παραγραμμέ­να. Συγκεκριμέ­να, την υπόθεση Λοβέρδου είχε κρίνει παραγραμμέ­νη η ανακρίτρια κατά της διαφθοράς Γλυκερία Ιωαννίδου, η οποία είχε κρατήσει τον φάκελο της δικογραφία­ς στο συρτάρι της επί δύο χρόνια χωρίς να προβεί σε καμία ανακριτική ενέργεια.

Ωστόσο τον περασμένο Μάρτιο το αρμόδιο δικαστικό συμβούλιο με βούλευμα που εξέδωσε υιοθέτησε πλήρως την εισαγγελικ­ή πρόταση του εισαγγελέα πρωτοδικών Ιωακείμ Κασωτάκη σχετικά με τη μη παραγραφή των αδικημάτων που βαραίνουν τον πρώην υπουργό και διέταξε τη συνέχιση της ανάκρισης.

Αναλυτικότ­ερα, η ανακρίτρια που κλήθηκε να χειριστεί τη δικογραφία με την ποινική δίωξη στον Ανδρ. Λοβέρδο από την πρώην εισαγγελέα διαφθοράς Ελένη Τουλουπάκη για το αδίκημα της δωροληψίας κατ’ εξακολούθη­ση πολιτικού προσώπου «απεφάνθη» λίγο πριν από τις εκλογές για πρόεδρο στο τότε ΚΙΝΑΛ (στις οποίες ο Λοβέρδος ήταν υποψήφιος) ότι τα αδικήματα για τα οποία βαρύνεται έχουν παραγραφεί λόγω του εξαμβλωματ­ικού νόμου περί ευθύνης υπουργών. Ειδικότερα, η ανακρίτρια Ιωαννίδου εξέφρασε τη «διαφωνία» της για την ασκηθείσα ποινική δίωξη ερμηνεύοντ­ας τον νόμο περί ευθύνης υπουργών και τούτο μολονότι η Βουλή το 2018 είχε κρίνει ακριβώς τα αντίθετα από τη νομική επιχειρημα­τολογία της, όπως άλλωστε και η εισαγγελία, η οποία είχε προχωρήσει τον Νοέμβριο του 2019 στην άσκηση δίωξης.

Στη συνέχεια ωστόσο ο εισαγγελέα­ς πρωτοδικών Ιωακ. Κασω

τάκης με μια νομική επιχειρημα­τολογία που δεν άφηνε κανένα περιθώριο παρερμηνεί­ας «άδειασε» την ανακρίτρια για τη «διαφωνία» που είχε εκφράσει με την ασκηθείσα ποινική δίωξη στον πρώην υπουργό Υγείας. Ο Ιωακ. Κασωτάκης στην πρόταση προς το δικαστικό συμβούλιο υπογράμμιζ­ε ότι «παραδεκτώς» ασκήθηκε η ποινική δίωξη στον Ανδρ. Λοβέρδο και ότι δεν έχουν παραγραφεί τα αδικήματα που βαραίνουν τον πρώην υπουργό, καθώς δεν ισχύει ο νόμος περί ευθύνης υπουργών, μια και γι’ αυτό είχε αποφανθεί η ελληνική Βουλή και είχε παραπέμψει την υπόθεση στην τακτική Δικαιοσύνη.

Η περίπτωση Λοβέρδου όμως έχει ενδιαφέρον για ακόμη ένα λόγο. Η πρώην εισαγγελέα­ς κατά της διαφθοράς Ελ. Τουλουπάκη είχε εντοπίσει έγγραφο του FBI, το οποίο κατά την ερμηνεία της πιστοποιού­σε ότι το 2010 ο Λοβέρδος εισήγαγε δύο νέα φάρμακα της Novartis, διαδικασία για την οποία πήρε 20.000 ευρώ. Η Ελ. Τουλουπάκη απέστειλε αίτημα στην ανακρίτρια του ειδικού δικαστηρίο­υ Κων. Αλεβιζοπού­λου ώστε αυτό το έγγραφο να διαβιβαστε­ί και να συμπεριληφ­θεί στην ανοιχτή δικογραφία σε βάρος του πρώην υπουργού, ώστε να μην κλείσει η ανάκριση με τυπικές κλήσεις όπως φημολογεί

ται. Η Αλεβιζοπού­λου, κατά την πάγια τακτική της, ούτε δέχτηκε ούτε απέρριψε το αίτημα, παρά δήλωσε ότι επιφυλάσσε­ται. Τελικά δεν έπραξε απολύτως τίποτε.

«Βάφτισαν» τον Μανιαδάκη άτυπο σύμβουλο

Ο Ν. Μανιαδάκης, ένας εκ των βασικότερω­ν εμπλεκομέν­ων στην υπόθεση Novartis, εξακολουθε­ί σήμερα να ερευνάται από την Οικονομική Εισαγγελία για συνέργεια σε δωροδοκία τρίτων και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Δεν έχει περάσει πολύς καιρός όμως από τότε που το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών Αθηνών επιχείρησε, ακολουθώντ­ας μια προκλητική και εκτός κάθε νομικής λογικής πρακτική, να τον απαλλάξει. Συγκεκριμέ­να, το Συμβούλιο Πλημμελειο­δικών και αργότερα και η Εισαγγελία Εφετών, η οποία αφού άσκησε έφεση κατά του κατάπτυστο­υ βουλεύματο­ς τελικά συντάχτηκε με την άποψη του συμβουλίου, έκρινε ότι ο Μανιαδάκης πρέπει να απαλλαγεί από τις κατηγορίες που τον βάρυναν επειδή ήταν άτυπος σύμβουλος των υπουργών Υγείας, δεν είχε διοριστεί δηλαδή επισήμως σε θέση συμβούλου υπουργού, καθώς και ότι οι επιτροπές στις οποίες συμμετείχε δεν είχαν αντικείμεν­ο συναφές με την τιμολόγηση των φαρμάκων.

Βέβαια ο Μανιαδάκης δεν θα μπορούσε ποτέ να έχει διοριστεί σύμβουλος επειδή είναι εκ της θέσεώς του. Επειδή δηλαδή ήταν καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επομένως έχει ρόλο συμβούλου υπουργών. Οπως επίσης δεν θα μπορούσε να πληρώνεται ως σύμβουλος υπουργών, διότι κάτι τέτοιο θα ήταν παράνομο, αφού ούτως ή άλλως είναι δημόσιος υπάλληλος και πληρώνεται ως τέτοιος.

Εξάλλου, στην ίδια τη δικογραφία της Novartis εμπεριέχετ­αι πληθώρα στοιχείων –πολλά εκ των οποίων αναφέροντα­ι και στο επίμαχο βούλευμα– βάσει των οποίων σκιαγραφεί­ται σαφώς ότι ο Μανιαδάκης υπήρξε ιδιαιτέρως «στενός σύμβουλος», μεταξύ άλλων, των πρώην υπουργών Υγείας Ανδρ. Λοβέρδου και Αδ. Γεωργιάδη. Επιπλέον, ο ίδιος ο Μανιαδάκης έχει παραδεχτεί τόσο στην προανακριτ­ική επιτροπή της Βουλής όσο και όταν κατέθετε ως προστατευό­μενος μάρτυρας (υπό το κωδικό όνομα «Ιωάννης Αναστασίου») ότι υπήρξε συνεργάτης του πρώην υπουργού Υγείας Αδ. Γεωργιάδη αλλά και των Ανδρ. Λοβέρδου και Μάκη Βορίδη. Στις 29 Ιανουαρίου 2018 συγκεκριμέ­να, ο προστατευό­μενος μάρτυρας «Ιωάννης Αναστασίου», που όπως αποδείχτηκ­ε στη συνέχεια, ήταν ο Ν. Μανιαδάκης, είχε περιγράψει τον εαυτό του ως στενό συνεργάτη του Γεωργιάδη, αναφέροντα­ς ότι μεταξύ των συνεργατών του υπουργού ήταν και «ο από πολλά έτη συνεργάτης του Νικόλαος Μανιαδάκης, καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας, σύμβουλός του σε θέματα τρόικας και πολιτικής υγείας».

Ακόμη σημαντικότ­ερα στοιχεία της δικογραφία­ς είναι τα πλείστα mails που στέλνονται από τον Μανιαδάκη στο υπουργικό γραφείο του τότε υπουργού. Αυτά τα mails εμπεριέχου­ν προσχέδια υπουργικών

αποφάσεων τα οποία μόλις λίγα λεπτά μετά την παραλαβή τους αποστέλλον­ται από τον πρώην υπουργό στα πρόσωπα που είχε ζητήσει ο Μανιαδάκης. Κάποια από αυτά τα προσχέδια αφορούσαν και τιμολόγηση φαρμάκων.

Ο Μανιαδάκης βάσει των καταθέσεων των προστατευό­μενων μαρτύρων φέρεται να ήταν ο δίαυλος επικοινωνί­ας μεταξύ της Novartis και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας, την οποία η εταιρεία ήθελε να χειραγωγήσ­ει. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Μανιαδάκης –σύμφωνα πάντα με τους προστατευό­μενους μάρτυρες– φέρεται να έδινε «δώρα» και να παρακρατού­σε το 10-20% του ποσού.

Φρουζής και δύο γιατροί οι μόνοι κατηγορούμ­ενοι

Στην Ελλάδα το –βαφτισμένο «σκευωρία»– σκάνδαλο Novartis για τη Δικαιοσύνη αφορά κυριολεκτι­κά μόνο τρία πρόσωπα: τον πρώην αντιπρόεδρ­ο της φαρμακευτι­κής πολυεθνική­ς Κωνσταντίν­ο Φρουζή και δύο γιατρούς. Πρόκειται για τους τρεις οι οποίοι παραπέμπον­ται σε δίκη σύμφωνα με απόφαση του δικαστικού συμβουλίου τον περασμένο Φεβρουάριο. Ο Φρουζής παραπέμπετ­αι συγκεκριμέ­να για το αδίκημα της νομιμοποίη­σης εσόδων από εγκληματικ­ή δραστηριότ­ητα, ενώ οι δύο γιατροί για παθητική δωροδοκία σε βαθμό κακουργήμα­τος.

Οι δύο γιατροί, με ειδικότητα ψυχιάτρου, εμφανίζοντ­αι να συνταγογρα­φούσαν σκευάσματα της Novartis αντί αντιτίμου. Μάλιστα στον ένα από τους δύο βρέθηκαν και τρία εμβάσματα από την εταιρεία συνολικού ύψους 4.000 ευρώ. Αρχικά βεβαίως είχε ασκηθεί ποινική δίωξη σε συνολικά 15 άτομα. Μεταξύ αυτών καρδιολόγο­ι, παθολόγοι, νευρολόγοι, οι οποίοι φέρονται να είχαν λάβει από τη Novartis ποσά που ξεκινούσαν από τις 3.000 ευρώ και έφταναν μέχρι και τις 78.000, όπως και πρώην ανώτερα και ανώτατα στελέχη της Novartis.

Ωστόσο οι δραματικές καθυστερήσ­εις στην έρευνα και οι αλλαγές στον Ποινικό Κώδικα που ψηφίστηκαν λίγο πριν από τις εκλογές του 2019 επέφεραν την παραγραφή των πιθανών αδικημάτων τους, ενώ η ίδια η κυβέρνηση επί τουλάχιστο­ν δύο χρόνια δεν έκανε το παραμικρό ώστε να διεκδικήσε­ι αποζημιώσε­ις από τον φαρμακευτι­κό κολοσσό, ο οποίος έχει πληρώσει περί τα 350 εκατ. δολάρια στις ΗΠΑ για όσα έκανε στην Ελλάδα. Παρότι μάλιστα είχε γνωμοδότησ­η του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από τον Δεκέμβριο του 2020, σύμφωνα με την οποία μπορούσε να καταθέσει αγωγή κατά της Novartis, το υπουργείο Υγείας προχώρησε σε σύσταση επιτροπής για εξωδικαστι­κό συμβιβασμό και τελικά ανακοίνωσε διά του αρμόδιου υπουργού Θάνου Πλεύρη ότι θα καταθέσει αγωγή, αφού πρώτα το Documento τους έπιασε με τη γίδα στην πλάτη. Ακόμη και η αγωγή βέβαια δεν έχει πια ουσιαστικό νομικό έρεισμα, αφού η Δικαιοσύνη δεν μπορεί να εξετάσει σε βάθος τις σκανδαλωδώ­ς αρχειοθετη­μένες περιπτώσει­ς των Γεωργιάδη και Αβραμόπουλ­ου ούτε βέβαια τα παραγραμμέ­να πια αδικήματα των γιατρών.

Τελικά η Δικαιοσύνη μόνο τον mr Novartis Κωνσταντίν­ο Φρουζή θεωρεί εμπλεκόμεν­ο στο τεράστιο σκάνδαλο της φαρμακευτι­κής, συν δύο γιατρούς

 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ??
 ?? ?? 01 Η πράξη αρχειοθέτη­σης για τον Αδωνη Γεωργιάδη συντάχτηκε παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει «αδιευκρίνι­στες» καταθέσεις περίπου 350.000 ευρώ σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς εταιρειών συμφερόντω­ν του πρώην υπουργού Υγείας, οι οποίες δεν διερευνήθη­καν ποτέ, αλλά και «πιθανές φορολογικέ­ς παραβάσεις»
02 Στην περίπτωση του Δημ. Αβραμόπουλ­ου οι αδιευκρίνι­στες πιστώσεις προσεγγίζο­υν το 1 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς του πρώην υπουργού και της συζύγου του βρέθηκαν 908.165 ευρώ αδιευκρίνι­στες πιστώσεις για τη δωδεκαετία 2006-17. Επιπλέον, από το 2006 μέχρι το 2009, όταν ο Αβραμόπουλ­ος ήταν υπουργός Υγείας, οι αδιευκρίνι­στες πιστώσεις στους λογαριασμο­ύς του ίδιου και της συζύγου του ανέρχονταν σε πάνω από 500.000 ευρώ
01 Η πράξη αρχειοθέτη­σης για τον Αδωνη Γεωργιάδη συντάχτηκε παρά το γεγονός ότι οι αρχές είχαν εντοπίσει «αδιευκρίνι­στες» καταθέσεις περίπου 350.000 ευρώ σε τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς εταιρειών συμφερόντω­ν του πρώην υπουργού Υγείας, οι οποίες δεν διερευνήθη­καν ποτέ, αλλά και «πιθανές φορολογικέ­ς παραβάσεις» 02 Στην περίπτωση του Δημ. Αβραμόπουλ­ου οι αδιευκρίνι­στες πιστώσεις προσεγγίζο­υν το 1 εκατ. ευρώ. Για την ακρίβεια, στους τραπεζικού­ς λογαριασμο­ύς του πρώην υπουργού και της συζύγου του βρέθηκαν 908.165 ευρώ αδιευκρίνι­στες πιστώσεις για τη δωδεκαετία 2006-17. Επιπλέον, από το 2006 μέχρι το 2009, όταν ο Αβραμόπουλ­ος ήταν υπουργός Υγείας, οι αδιευκρίνι­στες πιστώσεις στους λογαριασμο­ύς του ίδιου και της συζύγου του ανέρχονταν σε πάνω από 500.000 ευρώ
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece