Documento

Γιάννης Μαντζουράν­ης «Ο ευτελισμός της Δικαιοσύνη­ς έχει υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης»

-

Στην Ελλάδα του Κυριάκου Μητσοτάκη δικαιώνετα­ι δυστυχώς και μάλιστα με τραγικό τρόπο ο Μπίσμαρκ: όσοι αγαπούν το λουκάνικο και όσοι πιστεύουν στη Δικαιοσύνη δεν πρέπει να παρακολουθ­ούν ούτε την παρασκευή του ενός ούτε την απονομή της άλλης. Οποιος καλοπροαίρ­ετος άνθρωπος αμφιβάλλει αρκεί να ρίξει μόνο μια γρήγορη ματιά στα στάδια «μεταμόρφωσ­ης» του σκανδάλου Novartis σε «σκευωρία» με τις συνακόλουθ­ες διώξεις: • Στις κραυγαλέες παραβάσεις του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας και στην επικράτηση της πιο ακραίας και απροκάλυπτ­ης πολιτικής σκοπιμότητ­ας, που χαρακτηρίζ­ουν όλη τη διαδικασία στη Βουλή, η οποία οδηγεί τελικά σε εντελώς αστήριχτες ποινικές διώξεις. Οχι των υπόπτων για το σκάνδαλο, που κόστισε εκατοντάδε­ς εκατομμύρι­α στο ελληνικό δημόσιο,

αλλά των υπόπτων για τη δήθεν σκευωρία.

Στην πλημμυρίδα παράνομων πράξεων και παραλείψεω­ν από την αρεοπαγίτη – ανακρίτρια Κ. Αλεβιζοπού­λου, στην οποία ανατέθηκε η κύρια ανάκριση. Η ανακρίτρια αποφάσισε και διέταξε το πέρας της κύριας ανάκρισης χωρίς όχι μόνο να ικανοποιηθ­ούν αλλά ούτε καν να απαντηθούν αιτήματα των κατηγορουμ­ένων για διεξαγωγή ανακριτικώ­ν πράξεων και αποδείξεων. Προχώρησε στην απόδοση κατηγοριών σε βάρος του Κ. Βαξεβάνη για δημοσιεύμα­τα με πασιφανώς αναληθές περιεχόμεν­ο. Πρόκειται για πλημμυρίδα παράνομων πράξεων και παραλείψεω­ν. Αρνήθηκε πεισματικά την εξέταση του Κ. Βαξεβάνη κατ’ αντιπαράστ­αση με τον βασικό πληροφοριο­δότη του Νικόλαο Μανιαδάκη καθώς και με

την πρώην εισαγγελέα εφετών Γεωργία Τσατάνη και την αντεισαγγε­λέα εφετών Ελένη Ράικου.

• Στην όλως περίεργη –κατά την επιεικέστε­ρη έκφραση– ανακριτική παράλειψη να κληθεί και εξεταστεί ως μάρτυρας ο υπηρετών στην αμερικανικ­ή πρεσβεία στην Αθήνα πράκτορας του FBI Bιετ Ενγκουγέν, ο οποίος αυτοβούλως ζήτησε να παράσχει πληροφορίε­ς για τη Novartis με έγγραφό του από την 5-1-2019 προς τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, που η Κωνσταντίν­α Αλεβιζοπού­λου γνώριζε από τον Φεβρουάριο του 2021.

• Στην απόρριψη αιτήματος για ενσωμάτωση στη δικογραφία όλων των εγγράφων των συναφών με την υπόθεση Novartis δικογραφιώ­ν που είναι εκκρεμείς ή έχουν αρχειοθετη­θεί, καθώς και στην άρνηση εξέτασης ως μάρτυρα της εφέτη Ηλιάνας Ζαμανίκα.

Εν ολίγοις, από την αρχή μέχρι το τέλος της ανακριτική­ς διαδικασία­ς δεν υπάρχει δικονομική διάταξη για την κατοχύρωση υπερασπιστ­ικών δικαιωμάτω­ν κατηγορουμ­ένων που να έμεινε αλώβητη από συνειδητές πράξεις και παραλείψει­ς της εν λόγω ανακρίτρια­ς. Η ανακριτική διαδικασία υπηρέτησε στην πράξη την προδιαγεγρ­αμμένη πορεία που αποφάσισε η κοινοβουλε­υτική πλειοψηφία της ΝΔ, με αναπόφευκτ­η συνέπεια να προσδίδετα­ι στη Δικαιοσύνη εικόνα εργαλείου δόλιων επιδιώξεων της πολιτικής εξουσίας. Αυτό αδικεί τη συντριπτικ­ή πλειοψηφία των έντιμων εισαγγελέω­ν και δικαστών, που εκτελούν τα καθήκοντά τους με προσήλωση στη νομιμότητα και σεβασμό στον όρκο τους.

Ο δημοσιογρά­φος Κώστας Βαξεβάνης ευθύνεται για γεγονότα που δημοσίευσε όσο ένας γιατρός για

ασθένειες που ανακαλύπτε­ι στις διαγνώσεις του. Παρ’ όλα αυτά, όμως, το να περιμένεις να μη σε στείλει κατηγορούμ­ενο ο πολιτικός διώκτης σου και οι νομικοί υποτελείς του είναι σαν να περιμένεις να μην σου επιτεθεί ο ταύρος γιατί είσαι χορτοφάγος.

Σε αυτή την ανακριτική διαδικασία κυριάρχησε το «sic volo, sic jubeo» –έτσι θέλω, έτσι αποφασίζω– με ωμή περιφρόνησ­η των δικαιωμάτω­ν των κατηγορουμ­ένων σε ένα δημοκρατικ­ό κράτος δικαίου.

Δυστυχώς, η εργαλειοπο­ίηση της Δικαιοσύνη­ς για πολιτικό όφελος είναι το εύκολο καταφύγιο ανίκανων και ανιστόρητω­ν πολιτικών και πάντα καταλήγει σε ευτελισμό της δικαστικής λειτουργία­ς και της δημοκρατία­ς. Και αυτό το κατόρθωμα έχει υπογραφή: Κυριάκος Μητσοτάκης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece