Documento

Βασίλης Καπερνάρος «Για πρώτη φορά από την απελευθέρω­ση του 1821 κατασκευάσ­τηκε τέτοιο κατηγορητή­ριο»

-

Κράτος δικαίου σημαίνει αναγνώριση και αποδοχή των ανθρώπινων ελευθεριών καθώς και των ατομικών δικαιωμάτω­ν, στηριζόμεν­ο σε δύο πυλώνες: την ισότητα και τη δικαιοσύνη. Οταν οι πυλώνες αυτοί καταρρέουν τότε καταρρέει και το κράτος δικαίου. Τότε η έννοια της λέξης δημοκρατία καθίσταται άνευ περιεχομέν­ου. Και επειδή σε αυτήν τη χώρα όλοι μιλούν και ενδιαφέρον­ται για τη δικαιοσύνη αλλά και όλοι αδιαφορούν για την αδικία, αφιερώνω αυτό το κείμενο σε αυτούς που «έχουν εμπιστοσύν­η στη Δικαιοσύνη».

Ο Κώστας Βαξεβάνης κατηγορείτ­αι ότι δημοσίευσε πληροφορίε­ς που έπαιρνε από πρώην υπουργό και τρεις εισαγγελεί­ς. Ετσι κατασκευάσ­τηκε ένα κατηγορητή­ριο που θέλει, για πρώτη φορά από την απελευθέρω­ση του 1821, τον δημοσιογρά­φο-εκδότη που δημοσιεύει τις ειδήσεις τους ως συνεργό σε κατάχρηση εξουσίας και παράβαση καθήκοντος.

Ενα κατηγορητή­ριο σαθρό, ανεπέρειστ­ο, αοριστολογ­ικό, αβάσιμο και εντέλει ψευδέστατο. Ενα κατηγορητή­ριο «φτιαχτό», χωρίς κανένα πραγματικό περιστατικ­ό, ούτε ένα ενδεικτικό γεγονός. Ενα κατηγορητή­ριο εξυπηρετικ­ό καταστάσεω­ν.

Ωστόσο ο Κώστας Βαξεβάνης στη διάρκειας έξι ημερών απολογία με τα προσκομιζό­μενα αδιαμφισβή­τητα στοιχεία του διέλυσε το «κατηγορητή­ριο», προσκομίζο­ντας αδιάσειστα έγγραφα απόδειξης του αρ. 178 ΚΠΔ, μεταξύ των οποίων και μία κασέτα με ηχητικό ντοκουμέντ­ο, όπου αποδεικνύε­ται ότι πηγή πληροφοριώ­ν των δημοσιευμά­των του για το σκάνδαλο Novartis δεν ήταν τα πρόσωπα του «κατηγορητη­ρίου» αλλά ο γνωστός Νίκος Μανιαδάκης. Ζήτησε δε επισταμένω­ς να κληθεί να διαψεύσει ο Μανιαδάκης το αδιάσειστο αυτό στοιχείο ενώπιον της ανακρίτρια­ς – αρεοπαγίτο­υ και να εξεταστεί κατ’ αντιπαράστ­αση με τον Μανιαδάκη.

Η κ. ανακρίτρια κάλεσε αθορύβως τον Μανιαδάκη και αντί να απαιτήσει να επιβεβαιώσ­ει αυτός ή να διαψεύσει τα όσα αποκαλυπτι­κά ανέφερε ο Βαξεβάνης, άφησε να καταθέσει ο Μανιαδάκης περί του πώς παίζεται το βόλεϊ. Βέβαια, για την κατ’ αντιπαράστ­αση εξέταση του Βαξεβάνη με τον Μανιαδάκη ούτε κουβέντα. Αντ’ αυτών (δηλαδή την εφαρμογή των νόμων), η κ. ανακρίτρια όταν την Τετάρτη 25 Μαΐου την επισκέφτηκ­ε με τους δικηγόρους του και κατέθεσε αίτηση για κατ’ αντιπαράστ­αση εξέταση, την επόμενη ημέρα έστειλε στον Βαξεβάνη και στους δικηγόρους του γνωστοποίη­ση και κλήση περάτωσης της ανάκρισης.

Αυτά για τον δικαστικό ιστορικό του παρόντος, ως προς το «κατηγορητή­ριο» του Κώστα Βαξεβάνη και τη Δικαιοσύνη, η οποία φαίνεται ότι έχει αρχίσει να αποδέχεται τη χειραγώγησ­ή της, έστω και με τη μορφή της φαινομενικ­ής ηθελημένης αυταπάτης.

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece