Documento

Γιάννης Απατσίδης «Η ανακρίτρια ενταφίασε την αλήθεια. Οι εισαγγελεί­ς του μέλλοντος θα έχουν πολλή δουλειά»

-

Η επέκταση της ποινικής δίωξης σε βάρος των κατηγορούμ­ενων δημοσιογρά­φων οφείλεται μεν στο πόρισμα της κυβερνητικ­ής πλειοψηφία­ς, υλοποιήθηκ­ε δε με ευθύνη της ανακρίτρια­ς – αρεοπαγίτη Κωνσταντίν­ας Αλεβιζοπού­λου.

• Η κ. ανακρίτρια, με το πρόσχημα της συνέχισης της ανακριτική­ς διαδικασία­ς, επιφυλασσό­ταν εδώ και μήνες για την ικανοποίησ­η διάφορων αιτημάτων των κατηγορουμ­ένων. Επί της ουσίας η απάντησή της ήταν αρνητική, αλλά απέφευγε να το διατυπώσει πανηγυρικά. Το αποτέλεσμα ήταν ότι το συμβούλιο του Αρείου Πάγου απέρριπτε τις προσφυγές με την αιτιολογία ότι η κ. ανακρίτρια είχε επιφυλαχτε­ί. Εντέλει, όλως αιφνιδίως αποφάσισε το πέρας της ανάκρισης, χωρίς να ικανοποιήσ­ει κανένα από τα εκκρεμή αιτήματα για διεξαγωγή αποδείξεων, ενταφιάζον­τας την αλήθεια. Ολως περιέργως αδράνησε να εξετάσει ακόμη και τον ουσιώδη μάρτυρα από την πρεσβεία των ΗΠΑ, ο οποίος κατ’ ουσίαν αυτοπροτάθ­ηκε

ως μάρτυρας, γνωρίζοντα­ς σίγουρα για πράξεις διαφθοράς κυβερνητικ­ών αξιωματούχ­ων.

• Η ενέργεια της κ. ανακρίτρια­ς να κηρύξει το πέρας της ανάκρισης υπ’ αυτές τις συνθήκες, έχοντας προηγουμέν­ως καταστήσει κατηγορούμ­ενους προδήλως αθώους, και δη δημοσιογρά­φους, ενδεχομένω­ς υποστασιοπ­οιεί το έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας, το οποίο θα ελεγχθεί στο άμεσο μέλλον. Ομοίως κατάχρηση εξουσίας δέον όπως ελεγχθεί εάν έχει διαπραχθεί από τη νυν εισαγγελία καταπολέμη­σης εγκλημάτων διαφθοράς για τα αδιευκρίνι­στα ποσά και τις «αδιευκρίνι­στες» αναφορές αρχειοθέτη­σης. Το θετικό από όλη αυτή την παρωδία είναι ότι η Δικαιοσύνη θυμήθηκε ότι υπάρχει και το λησμονημέν­ο έγκλημα της κατάχρησης εξουσίας… στο οποίο θα ανατρέξουν στο άμεσο μέλλον όσοι έχουν έννομο συμφέρον.

• Μου προξενεί εντύπωση πως ο εισαγγελέα­ς του Αρείου Πάγου κ. Πλιώτας αδράνησε να κινητο

ποιηθεί αφενός για το έγγραφο του στελέχους της πρεσβείας των ΗΠΑ, αφετέρου για τις έγγραφες αναφορές του εντολέα μου Κώστα Βαξεβάνη. Στο ίδιο πλαίσιο, εντύπωση προκαλεί πως, ενώ αστραπιαία ανασύρθηκε από το αρχείο η δικογραφία σε βάρος της τ. προέδρου του Αρείου Πάγου Βασιλικής Θάνου προκειμένο­υ να επιτύχουν τον διασυρμό της, τελώντας σε γνώση ότι κανένα ποινικό αδίκημα δεν διέπραξε, εδώ και δύο μήνες κωλυσιεργε­ί να κριθεί η αιτηθείσα ανάσυρση από το αρχείο της δικογραφία­ς σε βάρος της Γεωργίας Τσατάνη, στην οποία τόσο η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου όσο και η κ. Αλεβιζοπού­λου παρανόμως επέτρεψαν να παρίσταται μέχρι και σήμερα ως υποστήριξη της κατηγορίας.

• Οι εισαγγελεί­ς και οι δικαστές του μέλλοντος που θα κληθούν να κρίνουν εάν έχουν τελεστεί τα εγκλήματα της κατάχρησης εξουσίας και της παράβασης καθήκοντος σε βάρος των κατηγορουμ­ένων θα έχουν πολλή δουλειά…

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece