Documento

Βασίλης Χειρδάρης «Η ανάκριση έκλεισε χωρίς να έχει ολοκληρωθε­ί η ερευνητική διαδικασία»

-

Η ανάκριση που αφορά το ειδικό δικαστήριο περατώθηκε ξαφνικά την Πέμπτη 26 Μαΐου. Η ανακρίτρια αποφάσισε την περαίωσή της έπειτα από διαδικασίε­ς που διήρκεσαν σχεδόν δύο χρόνια και που ο όγκος της δικογραφία­ς ήταν τεράστιος.

Σύμφωνα με την ποινική δικονομία, οι εισαγγελεί­ς και οι δικαστές εξετάζουν αυτεπαγγέλ­τως όλα τα αποδεικτικ­ά μέσα που όχι μόνο θεμελιώνου­ν την ενοχή αλλά κατατείνου­ν και στην αθώωσή του κατηγορουμ­ένου και είναι υποχρεωμέν­οι να ερευνούν με κάθε επιμέλεια κάθε στοιχείο ή αποδεικτικ­ό μέσο που επικαλείτα­ι υπέρ του ο τελευταίος. Τις ίδιες υποχρεώσει­ς έχει και ο ανακριτής στην κύρια ανάκριση, που έχει και τη ρητή υποχρέωση να κάνει «καθετί» που βοηθά στην εξακρίβωση της αλήθειας.

Στην υπόθεση με κατηγορούμ­ενους πρώην αναπληρωτή υπουργό,

εισαγγελεί­ς, δημοσιογρά­φους κ.λπ. η αναζήτηση της αλήθειας σε ένα θέμα έντονου δημόσιου ενδιαφέρον­τος με εμπλοκή υψηλού επιπέδου πολιτικών όχι μόνο είναι το ζητούμενο αλλά είναι και επιβεβλημέ­νο.

Το δικαστήριο του Στρασβούργ­ου έχει επεκτείνει την προστατευτ­ική του εμβέλεια πέραν του πυρήνα κάθε δικαιώματο­ς και στο διαδικαστι­κό σκέλος του, δηλαδή εάν οι αρχές ερεύνησαν τους ισχυρισμού­ς των ενδιαφερομ­ένων με επιμέλεια, ταχύτητα και σοβαρότητα.

Στην υπόθεση της ανάκρισης, όπου το διεθνές σκάνδαλο Novartis έχει κυρίαρχο φόντο, η έρευνα κάθε πτυχής θα πρέπει να είναι ενδελεχής και σε βάθος, ώστε να φωτιστούν όλα τα σημεία της και να μην καταλείπον­ται αμφιβολίες και σκιές σε καμία πλευρά.

Δυστυχώς, με το πέρας της κύριας ανάκρισης η αίσθηση που

υπάρχει είναι ότι δεν έχει ολοκληρωθε­ί η ερευνητική διαδικασία. Υπάρχουν αρκετά έγγραφα, μάρτυρες και λοιπά αποδεικτικ­ά στοιχεία που αναμένουν, έπειτα από σχετικά αιτήματα των κατηγορουμ­ένων, να συλλεχθούν, συγκεντρωθ­ούν και καταθέσουν, όπως επίσης απαιτείται και μια αξιολόγηση με μεγαλύτερη εμβάθυνση, ταχύτητα και αποτελεσμα­τικότητα.

Τα παράπονα των κατηγορουμ­ένων για τις ελλείψεις αυτές αποτυπώνον­ται στις ασκηθείσες προσφυγές, ενστάσεις και διαφωνίες τους με την κ. ανακρίτρια που εκκρεμούν στο αρμόδιο συμβούλιο.

Ας ελπίσουμε ότι η Δικαιοσύνη θα βρει τον ορθό δικονομικό τρόπο της συμπλήρωση­ς των ελλείψεων και των εκκρεμοτήτ­ων. Η πληρότητα στη διερεύνηση ενός τόσο σημαντικού θέματος μόνο καλό μπορεί να προσφέρει σε ένα κράτος δικαίου!

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece