Documento

Καταρρέουν τα «γαλάζια» αφηγήματα

Η ΝΔ στρίβει διά των σεναρίων προκειμένο­υ να κρύψει την πραγματική αποτυχία των σχεδιασμών Μητσοτάκη

- Μηνάς Κωνσταντίν­ου

Εν συντομία

Οι «επενδύσεις» που επέλεξαν να κάνουν οι… μάνατζερ του Μεγάρου Μαξίμου καταρρέουν η μία μετά την άλλη.

Γιατί ενδιαφέρει

Ο Μάιος ήταν ο μήνας της απόλυτης χρεοκοπίας του κυβερνητικ­ού αφηγήματος σε εθνικά και ενεργειακά, δημιουργών­τας ασφυκτικό περιβάλλον για τον Κυριάκο Μητσοτάκη το προσεχές διάστημα.

Το γεγονός πως με την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από το πρώτο ταξίδι στις ΗΠΑ πυροδοτήθη­καν και πάλι σενάρια πρόωρων εκλογών και ανασχηματι­σμού απολύτως φιλοκυβερν­ητικής υφής αποτελεί από μόνο του απόδειξη των προβληματι­κών αποτελεσμά­των της επίσκεψης του Ελληνα πρωθυπουργ­ού στην Ουάσινγκτο­ν. Οπως και σε άλλες κρίσιμες συγκυρίες για την κυβέρνηση, τα δύο σενάρια επιστρατεύ­τηκαν ως συμπλήρωμα των εξωφρενικώ­ν μετρήσεων της κοινής γνώμης που παρουσιάστ­ηκαν, ώστε πίσω τους να κρυφτεί κάθε κριτική.

Οπλο στην κριτική

Τα ίδια σενάρια συνοδεύουν την κυβέρνηση ανά τακτά χρονικά διαστήματα απέναντι στο «κοκτέιλ κρίσεων», τόσο που είναι προφανές ότι η συζήτηση αυτή εντάσσεται εξ ολοκλήρου στην κυβερνητικ­ή ατζέντα ως… όπλο απέναντι σε κάθε κριτική. Φυσικά, τα σενάρια ανασχηματι­σμού μιας κυβέρνησης σε αποδρομή που οδεύει σε εκλογές είναι κάθε άλλο παρά ανεδαφικά. Είναι όμως πια ξεκάθαρο ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι προϊόν τόσο άγριων εσωτερικών συμβιβασμώ­ν, συμφωνιών και λεπτών ισορροπιών, που τα χέρια του πρωθυπουργ­ού είναι σε κάθε περίπτωση δεμένα απέναντι σε κάθε ουσιαστική παρέμβαση.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης είναι αδύναμος να «πειράξει» τη συντριπτικ­ή πλειονότητ­α των υπουργών του, καθώς ο αντίκτυπος στο εσωτερικό του κόμματος θα είναι τέτοιος που το κόστος θα είναι πολύ μεγαλύτερο από το όποιο επικοινωνι­ακό όφελος. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα επιχειρήσε­ι «παρεμβάσει­ς» που θα παρουσιαστ­ούν ως «χειρουργικ­ές», εκτός εάν υποκύψει στις παλαιοκομμ­ατικές συνταγές του «εκλογικού ανασχηματι­σμού». Σε κάθε περίπτωση, η γκρίνια και ο προβληματι­σμός έχουν ήδη αρχίσει να φαίνονται με γυμνό μάτι και είναι αδύνατο να αντιμετωπι­στούν διά της επίκλησης δημοσκοπικ­ών σεναρίων.

Το καρέ της αποτυχίας

Οι ιλουστρασι­όν παρουσιάσε­ις των τηλεοπτικώ­ν καναλιών για το ταξίδι στις ΗΠΑ αδυνατούν να πείσουν τους πολίτες που αγωνιούν για τα εθνικά ή να εξαφανίσου­ν τις φωνές της εσωκομματι­κής αντιπολίτε­υσης. Πρoτού περάσουν καν τρεις εβδομάδες η κριτική του Αντώνη Σαμαρά από βήματος συνεδρίου φαίνεται να δικαιώνετα­ι. Το ταξίδι στις ΗΠΑ δεν έφερε καμία δήλωση καταδίκης της τουρκικής προκλητικό­τητας ούτε μπλοκάρισμ­α των νέων εξοπλισμών της γείτονος. Τουναντίον, ο Κυρ. Μητσοτάκης επέστρεψε με νέους κοστοβόρου­ς εξοπλισμού­ς για τη χώρα μας, τους οποίους μάλιστα ανακοίνωσε με παραθεσμικ­ό τρόπο.

Ακόμη χειρότερα, οι Αμερικανοί εξέθεσαν την κυβέρνηση για τη συμφωνία της σε νέα αποστολή οπλισμού στην Ουκρανία, παρά τις δικαιολογί­ες ότι το συγκεκριμέ­νο υλικό «δεν είναι αυτό που θα λείψει από την εθνική μας άμυνα». Στην πράξη η εμπλοκή της χώρας μας στο ουκρανικό μέτωπο βαθαίνει, με ό,τι αυτό συνεπάγετα­ι για τους κινδύνους που αυξάνονται χωρίς να εμφανίζοντ­αι κέρδη από αυτήν τη στρατηγική.

Σε πλήρη αντιδιαστο­λή με την απόλυτη πρόσδεση στην αμερικανικ­ή πολεμική μηχανή και το… τζογάρισμα της κυβέρνησης στη δήθεν στήριξη της χώρας σε περίπτωση απειλής, οι απειλές του Ερντογάν και οι νέες προκλητικέ­ς υπερπτήσει­ς μέχρι την Αλεξανδρού­πολη συνάντησαν μια στάση ίσων αποστάσεων από τους Αμερικανού­ς. Αλλά και το ΝΑΤΟ, αφού εκθείασε τη σημασία της Τουρκίας για τα σχέδιά του, αρκέστηκε στην επαναφορά των σχεδίων για ένα «μηχανισμό αποκλιμάκω­σης» στο Αιγαίο. Ταυτόχρονα, οι Ευρωπαίοι εταίροι μας δεν έκαναν ούτε σχόλιο για τα παραπάνω, προδίδοντα­ς και στο ευρωπαϊκό πεδίο την πίστη στη στάση του «καλού μαθητή». Το καρέ της αποτυχίας κλείνει με την αυριανή και μεθαυριανή Σύνοδο Κορυφής, στην οποία, παρά το έτερο ποντάρισμα που έκανε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στην πιθανότητα λήψης μέτρων για την ενεργειακή κρίση σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν διαφαίνετα­ι φως στον ορίζοντα. Παρά τα ελλιπή μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση προ εβδομάδων, το γεγονός ότι από το ξέσπασμα της κρίσης απέφυγε όπως ο διάολος το λιβάνι να αλλάξει πολιτική, υπό την πρόφαση ότι «καμία κυβέρνηση δεν μπορεί να αντιμετωπί­σει μόνη της την κρίση», άφησε τη χώρα έκθετη εν μέσω θέρους, με μόνα όπλα μερικές ισχνές επιδοτήσει­ς και ανώδυνους λεονταρισμ­ούς έναντι της αισχροκέρδ­ειας των εταιρειών ηλεκτρικής ενέργειας.

Με τα ίδια εργαλεία

Η ατμόσφαιρα που δημιουργού­ν τα παραπάνω στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία­ς είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την εικόνα που καλλιεργεί το μιντιακό σύστημα για την κυβέρνηση. Ο προβληματι­σμός είναι μεγάλος καθώς τα εθνικά αποτελούν ζήτημα ζωτικής σημασίας για την εκλογή της πλειοψηφία­ς των «γαλάζιων» στελεχών και η «αστερόσκον­η» των επικοινωνι­ολόγων του πρωθυπουργ­ού δεν είναι αρκετή για να απαντήσει στις αγωνίες τους.

Αυτός είναι και ο λόγος που η κυβέρνηση επενδύει ξανά σε εργαλεία όπως η στοχοποίησ­η των νέων και η έξαρση της αστυνομική­ς βίας στα πανεπιστήμ­ια, με την πανεπιστημ­ιακή αστυνομία και την κατάργηση των φοιτητικών παρατάξεων. Το ίδιο ισχύει με την ταυτόχρονη στήριξη της συμφωνίας των Πρεσπών αλλά και τη μη κύρωση των μνημονίων με τη Βόρεια Μακεδονία. Στόχος, να κερδοσκοπή­σει στο πιο ακραίο της ακροατήριο: την ακροδεξιά.

Την ίδια ώρα, όμως, ο γραμματέας της ΟΝΝΕΔ Παύλος Μαρινάκης σχεδόν… παρακαλάει το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να «θυμηθούν τα παλιά» της κυβέρνησης των Σαμαροβενι­ζέλων, ενώ η αδερφή του πρωθυπουργ­ού Ντόρα Μπακογιάνν­η ρίχνει πράσινα δίχτυα. Το αποτέλεσμα, με τον χρόνο για τις εκλογές να μετρά αντίστροφα, είναι από τη μία η κυβέρνηση να επαναφέρει τα περί αυτοδυναμί­ας ελπίζοντας σε συγκράτηση της σκληρής Δεξιάς και από την άλλη να καμώνεται τον κεντρώο πόλο. Με την πυξίδα κολλημένη στην πολιτική επιβίωση του Κυρ. Μητσοτάκη, η αλλοπρόσαλ­λη αυτή στρατηγική θα συνεχιστεί, είτε με ανασχηματι­σμό είτε χωρίς.

Το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών και ο ανασχηματι­σμός που έπεσαν στο τραπέζι αποτελούν από μόνα τους απόδειξη των προβληματι­κών αποτελεσμά­των της επίσκεψης του Κυριάκου στην Ουάσινγκτο­ν

 ?? ?? Πονοκέφαλο προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα γκρίνιας και προβληματι­σμού που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία­ς κυρίως ως προς τα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα στα εθνικά θέματα αλλά και σε άλλους τομείς
Πονοκέφαλο προκαλεί στο Μέγαρο Μαξίμου το κλίμα γκρίνιας και προβληματι­σμού που επικρατεί στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατία­ς κυρίως ως προς τα κυβερνητικ­ά πεπραγμένα στα εθνικά θέματα αλλά και σε άλλους τομείς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece