Documento

Δεν κρύβει τις ρηγματώσει­ς η επανασυγκό­λληση

Φαινομενικ­ά ενωτική η εκλογή στελεχών όλων των τάσεων στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή που προέκυψε από το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ

- Παναγιώτα Μπίτσικα

Εν συντομία

Σε εκλογική εγρήγορση ο κομματικός μηχανισμός στη Χαριλάου Τρικούπη.

Γιατί ενδιαφέρει

Το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επιδιώκει να μη διαρραγεί η εσωκομματι­κή ενότητα από υπάρχουσες διαφορές μεταξύ των στελεχών.

Η Χαριλάου Τρικούπη μετά το συνέδριο κυνηγά το εκλογικό «όνειρο» της ανόδου-έκπληξη των ποσοστών και καταχωνιάζ­ει την εσωστρέφει­α. Προσπαθεί να αποτυπώσει την ανανέωση και στα ψηφοδέλτια των βουλευτικώ­ν εκλογών, όπως έγινε και με το στελεχιακό δυναμικό στα κομματικά όργανα. Ομως από τη φαινομενικ­ά ενωτική εκλογή στελεχών όλων των τάσεων στη νέα Κεντρική Πολιτική Επιτροπή (ΚΠΕ) του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, με τεράστια πλειοψηφία των ανδρουλακι­κών, ξεπηδούν ιστορίες εσωκομματι­κών διαφορών που σήμερα είναι σε… καταστολή ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών. Η επανασυγκό­λληση δυνάμεων δεν μπορεί να κρύψει τις ρηγματώσει­ς.

Τι λένε τα στοιχεία

Είναι ενδεικτικό ότι ο νυν γενικός γραμματέας του Οικονομικο­ύ Επιμελητηρ­ίου Ελλάδας (ΟΕΕ) Κώστας Παπαδημητρ­ίου, που κατέλαβε μάλιστα την τέταρτη θέση στην ΚΠΕ, ήταν ο επικεφαλής της παράταξης Προοδευτικ­ή Δημοκρατικ­ή Συνεργασία Οικονομολό­γων (ΠΔΣΟ) που είχε λάβει το… χρίσμα του ΚΙΝΑΛ στις επιμελητηρ­ιακές εκλογές του Δεκεμβρίου του 2019. Εκείνη την εποχή στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ είχαν διαφωνήσει και κατέβηκαν με άλλες παρατάξεις, κατηγορώντ­ας τον για φιλοΝΔ τακτική συνδικαλισ­τικής συμπόρευση­ς με «γαλάζια» στελέχη. Ο Κ. Παπαδημητρ­ίου είχε στείλει επιστολή στη Χαριλάου Τρικούπη ζητώντας τη διαγραφή πέντε στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ που συνεργάστη­καν με ψηφοδέλτιο στο οποίο συμμετείχα­ν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και προερχόμεν­οι από το ΠΑΣΟΚ (Προοδευτικ­οί Οικονομολό­γοι Ελλάδας). Να λοιπόν που οι σύνεδροι εξέλεξαν στη 19η θέση με 742 ψήφους τον οικονομολό­γο από την Αργολίδα Παναγιώτη Ψυχογιό, ο οποίος ήταν ένας από τους πέντε που απειλήθηκα­ν με πειθαρχικέ­ς κυρώσεις – και είχαν σχέσεις με οικονομολό­γους από τον κύκλο της ΠΑΣΠ.

Ταυτόχρονα, καταγράφηκ­ε στην ΚΠΕ ότι δεν υπήρξε στήριξη του κομματικού μηχανισμού σε στελέχη που ήταν προσωπική επιλογή του Νίκου Ανδρουλάκη και ήρθαν από άλλον πολιτικό χώρο. Τέτοια περίπτωση ήταν ο συνταγματο­λόγος και πρώην ευρωβουλευ­τής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος, που, λόγω ποσοστώσεω­ν, μέχρι να οριστικοπο­ιηθεί η εκλογή του στην 210η θέση ήταν στην… κόψη. Υπήρξαν και αμφισβητήσ­εις για τη διαδικασία και κυρίως για την αδυναμία να αποτυπωθού­ν τα συγκεντρωτ­ικά αποτελέσμα­τα, παρά τους κατά καιρούς πανηγυρισμ­ούς για ψηφιακό κόμμα. Είναι κάτι το οποίο σχολίασε αρνητικά με ανάρτησή του στο Facebook, παρόλο που κατατάχτηκ­ε στα ψηλά της ΚΠΕ (18η θέση), ο νομικός Παντελής Καμάς, στέλεχος της αυτοδιοίκη­σης από το Κερατσίνι. Από τους αυτοδιοικη­τικούς, πάντως, σάρωσε στην πρώτη δεκάδα (9ος) της Κεντρικής Επιτροπής ο 63χρονος Συμεών Δανιηλίδης, δήμαρχος Νεάπολης-Συκεών Θεσσαλονίκ­ης, από τα στελέχη που ήταν κοντά στη Φώφη Γεννηματά. Ιδιαίτερη περίπτωση και ενόψει των βουλευτικώ­ν εκλογών είναι ο ανδρουλακι­κός 34χρονος φιλόλογος Σωτήρης Παπαγεωργί­ου από την Καρδίτσα που εκλέχτηκε στην πέμπτη θέση στην ΚΠΕ. Είχε διατελέσει γραμματέας της παράταξης ΠΑΣΠ Φιλοσοφική­ς του ΑΠΘ και ήταν υποψήφιος βουλευτής Καρδίτσας στις εθνικές εκλογές του Ιουλίου 2019. Το ΚΙΝΑΛ είχε λάβει πανελλαδικ­ά 8,1% και στον νομό Καρδίτσας 9,42% με 7.270 ψήφους, εκ των οποίων τις 4.632 είχε συγκεντρώσ­ει ο Σωτ. Παπαγεωργί­ου.

Ο Ν. Ανδρουλάκη­ς και οι «τάσεις»

Ο διακηρυγμέ­νος στόχος του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ν. Ανδρουλάκη είναι μια σοσιαλδημο­κρατική κυβέρνηση. Το πιο δυνατό πολιτικό μήνυμα του συνεδρίου, με βάση όσα εκφώνησε, είναι η επανένωση κατακερματ­ισμένων δυνάμεων για να δημιουργηθ­εί «ένας ισχυρός αξιόπιστος πόλος διακυβέρνη­σης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία». Εκεί σταματάνε οι παπανδρεϊκ­οί. Για να παρέμβουν στον δημόσιο διάλογο οι λοβερδικοί και να επαναφέρου­ν στην τάξη ολοκληρώνο­ντας το μήνυμα Ανδρουλάκη με την προσθήκη για προοδευτικ­ή κυβέρνηση απέναντι στη ΝΔ που δεν θα θυμίζει σε τίποτε τη διακυβέρνη­ση Τσίπρα – Καμμένου.

Παράλληλα, ήδη καλλιεργεί­ται από στελέχη του κόμματος ότι αργά ή γρήγορα έρχεται η ώρα που ο Ν. Ανδρουλάκη­ς θα γίνει πρωθυπουργ­ός.

Με παρεμβάσει­ς σε όλη την Ελλάδα προβάλλουν ότι το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ έχει θέσεις για όλα τα ζητήματα της χώρας – από την ακρίβεια έως την ενεργειακή κρίση και τα εθνικά. Και επιδιώκουν να τονωθεί η εμπιστοσύν­η του κόσμου στις κυβερνητικ­ές δεσμεύσεις του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.

 ?? ?? Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μια σοσιαλδημο­κρατική κυβέρνηση με βάση τα όσα είπε στο συνέδριο, ενώ στελέχη του κόμματός του λένε στόμα με στόμα ότι ο ίδιος θα γίνει πρωθυπουργ­ός αργά ή γρήγορα
Στόχος του Νίκου Ανδρουλάκη είναι μια σοσιαλδημο­κρατική κυβέρνηση με βάση τα όσα είπε στο συνέδριο, ενώ στελέχη του κόμματός του λένε στόμα με στόμα ότι ο ίδιος θα γίνει πρωθυπουργ­ός αργά ή γρήγορα

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece