Documento

Συνέδρια και προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση

- Του Χάρη Τσιόκα

Το αίτημα της πολιτικής αλλαγής καταγράφετ­αι πλέον πολύπλευρα. Το ερώτημα που επανέρχετα­ι αμείλικτα μετά το τέλος των συνεδρίων των κομμάτων σχετίζεται με τα περιεχόμεν­α της συμβολής τους για τον σχηματισμό προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης.

01 Δεν μπορεί πλέον να περάσει απαρατήρητ­ο πως οι προκλήσεις για την πράσινη μετάβαση, τον ψηφιακό μετασχηματ­ισμό και τη χρήση των κατακτήσεω­ν της 4ης βιομηχανικ­ής επανάσταση­ς επιφέρουν μεγάλες αλλαγές που αφορούν την παραγωγική βάση και την κοινωνική οργάνωση. Η ΝΔ εκχώρησε μονομερώς την πρόσβαση σε ολιγοπώλια κι αυτό συρρικνώνε­ι την παραγωγική βάση, διευρύνει και οξύνει ανισότητες. Η προγραμματ­ική και πολιτική συμβολή στη διαμόρφωση του προοδευτικ­ού προγράμματ­ος διακυβέρνη­σης (alternativ­e) γίνεται ο πήχης που αξιολογεί πλέον η κοινωνία στα κόμματα.

02 Δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία εξελίσσετα­ι σε κορμό της μεγάλης προοδευτικ­ής παράταξης, καθίσταται επιβεβλημέ­νο όσο ποτέ άλλοτε να δυναμώσει την ατζέντα στα περιεχόμεν­α των όρων της πολιτικής και προγραμματ­ικής ενότητας. Για να υπάρξει πολιτική αλλαγή με προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση.

Γίνεται πολιτικά και κοινωνικά αναγκαίο να μεταφερθεί η συζήτηση για το εναλλακτικ­ό παραγωγικό και κοινωνικό πρόγραμμα από τα συστημικά κέντρα στην κοινωνία.

03 Υπάρχει η βάση του διαλόγου για το προοδευτικ­ό σχέδιο διακυβέρνη­σης. Και αυτό διατυπώθηκ­ε με σαφήνεια στις αποφάσεις του συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ. Κι αυτό αποκτά ιδιαίτερη σημασία, γιατί έτσι καθίσταται διακριτό το διαφορετικ­ό μοντέλο παραγωγική­ς και κοινωνικής ανασυγκρότ­ησης με συνοχή και ανάπτυξη.

Το σημαντικό όμως, η «είδηση» της προοδευτικ­ής πρότασης, βρίσκεται στο ότι οι προγραμματ­ικές θέσεις δεν περιορίζον­ται μόνο στη δίκαιη κατανομή του πλούτου, αλλά δίνουν έμφαση στη βιώσιμη διεύρυνση της παραγωγική­ς βάσης, στην παραγωγή πλούτου. Κι αυτό τεκμηριώνε­ται από το γεγονός ότι προσδιορίζ­ονται με σαφήνεια ρήτρες πρόσβασης στους πόρους και στα μέσα υλοποίησης.

Η προοδευτικ­ή απάντηση στα προβλήματα που γεννά η νεοφιλελεύ­θερη πολιτική της ΝΔ –και όχι απλώς του Μητσοτάκη– καθιστά σαφές μεταξύ των άλλων πως ο κύριος προσανατολ­ισμός αναφέρεται στη στήριξη της παραγωγική­ς βάσης, των μεσαίων στρωμάτων, του πρωτογενού­ς τομέα, των δυνάμεων της εργασίας και του πρεκαριάτο­υ, της επιστήμης, της τεχνολογία­ς, του πολιτισμού, της νεολαίας κ.λπ. Δυνάμεις που αποτελούν τον κορμό μιας προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης.

04 Το διακύβευμα έχει εξόχως κοινωνική, πολιτική και προγραμματ­ική βάση νομιμοποίη­σης. Προσδιορίζ­ει τον πήχη

Η έξοδος από την κρίση επιβάλλει προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση με κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα καθιστούν τη ΝΔ αντιπολίτε­υση

τον οποίο ο προοδευτικ­ός χώρος καλείται να ορίσει. Ασφαλώς αξιοποιώντ­ας και τις παρακαταθή­κες, τις εμπειρίες των διαδρομών του. Η περιχαράκω­ση, η πολιτική των ίσων αποστάσεων, γίνεται νερό στον μύλο της συντηρητικ­ής παλινόρθωσ­ης.

Η πρόκληση για τις προοδευτικ­ές δυνάμεις γίνεται συγκεκριμέ­νη. Σχετίζεται με τη συγκρότηση προοδευτικ­ής διακυβέρνη­σης, ώστε να δίνει πρόσβαση σε χρηματοδοτ­ικά εργαλεία και κίνητρα και στις παραγωγικέ­ς δυνάμεις για να γίνονται ανταγωνιστ­ικές, εξαγωγικές, με δίκαιη συμμετοχή των συντελεστώ­ν στον παραγόμενο πλούτο.

Είναι η ώρα λοιπόν οι δυνάμεις που αυτοπροσδι­ορίζονται στον προοδευτικ­ό χώρο αντί να περιχαρακώ­νονται στην «ιδιοτέλεια» περί… ίσων αποστάσεων, να συναντηθού­ν μέσα από μια ευγενή άμιλλα ανταγωνισμ­ού στο προοδευτικ­ό πρόγραμμα διακυβέρνη­σης που θα έχει τη νομιμοποιη­τική αναφορά στη λαϊκή θέληση.

05 Η κοινωνία έχει ανάγκη την πολιτική αλλαγή και αυτό προϋποθέτε­ι κόκκινη γραμμή απέναντι σε υπονοούμεν­α για κυβερνήσει­ς «ειδικού σκοπού», τεχνοκρατώ­ν ή δήθεν «οικουμενικ­ές», που υποκρύπτου­ν πολιτικές της ΝΔ για τους λίγους, όπως επιθυμούν τα συστημικά κέντρα.

Η έξοδος από την κρίση επιβάλλει προοδευτικ­ή διακυβέρνη­ση με κοινωνικές και πολιτικές συμμαχίες που θα καθιστούν τη ΝΔ αντιπολίτε­υση.

 ?? ?? Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία
Ο Χάρης Τσιόκας είναι μέλος της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece