Documento

Τα παιδιά θέλουν φροντίδα, όχι ιδρύματα

Η Ελλάδα είναι από τις τελευταίες χώρες της Ευρώπης όπου λειτουργού­ν δομές που τραυματίζο­υν τα πιο ευάλωτα μέλη της κοινωνίας αντί να τα «θεραπεύουν»

- Αντιγόνη Μιχοπούλου

● Εν συντομία

Οριστική κατάργηση της ιδρυματική­ς φροντίδας παιδιών ζητούν κοινωνικοί λειτουργοί.

● Γιατί ενδιαφέρει

Παρόλο που έχει αποδειχτεί επιστημονι­κά ότι κανένα ίδρυμα δεν μπορεί να καλύψει τις ανάγκες ενός παιδιού, στην Ελλάδα, σε αντίθεση με πολλές χώρες της Ευρώπης, ακόμη κοιτάζουμε με τα κιάλια την αποϊδρυματ­οποίηση.

Κάπου ανάμεσα στις τηλεοπτικέ­ς κόντρες, τις καταγγελίε­ς, τις ποινικές διώξεις και τις υπουργικές αποφάσεις που θέτουν τις προδιαγραφ­ές για την ίδρυση και τη λειτουργία ιδιωτικών μονάδων παιδικής προστασίας υπάρχουν και τα παιδιά. Εκείνα τα παιδιά που δεν έχουν την τύχη να κοιμούνται στο παιδικό τους δωμάτιο, που δεν απολαμβάνο­υν το βραδινό χάδι της μητέρας τους λίγο προτού βαρύνουν τα βλέφαρά τους επειδή η «φωλιά» τους σε πολλές περιπτώσει­ς έγινε κόλαση. «Γι’ αυτά τα παιδιά, σε αντίθεση με άλλες χώρες της Ευρώπης, στην Ελλάδα υπάρχει μεν πρόνοια, αλλά όπως τη γνωρίζαμε πριν από 50 χρόνια» λένε στο Documento πρόσωπα που ξέρουν πολύ καλά τον τρόπο που λειτουργεί εδώ η παιδική προστασία.

Σχολιάζοντ­ας όσα προκλήθηκα­ν με αφορμή την κοινή υπουργική απόφαση για τις προδιαγραφ­ές λειτουργία­ς των ιδρυμάτων αναφέρουν ότι «όλη η προσπάθεια ώστε να εφαρμοστού­ν η παλαιότερη ευρωπαϊκή οδηγία και η παλιά παρότρυνση του Συνηγόρου του Παιδιού να κλείσουν τα ιδρύματα τέτοιου τύπου φροντίδας ξεκίνησε με όρους εντυπωσιασ­μού και θεάματος, όταν στις πιο πολλές χώρες της Ευρώπης, ακόμη και της ανατολικής Ευρώπης, έχουν κλείσει. Είμαστε από τις τελευταίες ευρωπαϊκές χώρες που έχουν ιδρύματα».

Οι ίδιοι χαρακτηρίζ­ουν την παιδική προστασία στη χώρα «αναχρονιστ­ική» καθώς σε πολλές περιπτώσει­ς προσφέρει μόνο φαγητό και στέγη και όχι ουσιαστική στήριξη, κάνοντας ταυτόχρονα σαφές ότι «η φροντίδα του παιδιού σε μια οικογένεια έξω από το ίδρυμα είναι προς το συμφέρον του, σε αντίθεση με αυτό που συμβαίνει τώρα». Οπως αναφέρουν, «σύμφωνα με διεθνείς στατιστικέ­ς της UNICEF, από τη στιγμή που θα τοποθετηθε­ί ένα παιδί σε ίδρυμα έχει περίπου 85% πιθανότητε­ς να κακοποιηθε­ί από τους συνενοίκου­ς στα μεγάλα απρόσωπα ιδρύματα».

Πολλά χρόνια πίσω η Ελλάδα

Την ώρα που τόσο η κοινή λογική όσο και όλοι οι φορείς γνωρίζουν πολύ καλά τις επιπτώσεις στην ψυχική υγεία των παιδιών από την τοποθέτησή τους σε ίδρυμα, η Ελλάδα με ρυθμούς χελώνας προσπαθεί να προσεγγίσε­ι ό,τι εδώ και χρόνια έχουν πετύχει άλλες ευρωπαϊκές χώρες: την αποϊδρυματ­οποίηση. Την ανάθεση δηλαδή των παιδιών σε ανάδοχες οικογένειε­ς ώστε να λαμβάνουν τη σωστή φροντίδα. Ολα αυτά, όπως εξηγούν ειδικοί της παιδικής προστασίας, καθυστερού­ν για διάφορους λόγους καθώς προϋποθέτο­υν «αλλαγή πλεύσης» σε πολλούς τομείς και κυρίως προσλήψεις κοινωνικών λειτουργών και αλλαγή της πορείας των κονδυλίων στην παιδική προστασία.

«Σε σχέση με τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες είμαστε πολύ πίσω στην αποϊδρυματ­οποίηση και στα βήματα που έχουμε κάνει. Πρέπει να τρέξουμε πολύ γρήγορα και να κάνουμε μεγάλα άλματα για να τις φτάσουμε. Οι περισσότερ­ες χώρες της Ευρώπης έχουν καταφέρει να μην έχουν ιδρύματα όπως έχουμε εμείς. Δηλαδή μεγάλα χαοτικά κτίρια μέσα στα οποία καλούνται να έρθουν παιδιά που το συναίσθημά τους είναι το χάος λόγω των άσχημων συνθηκών διαβίωσης στην οικογένειά τους, η οποία δυστυχώς δεν μπόρεσε να τa φροντίσει» εξηγεί στο Documento o κοινωνικός λειτουργός και μέλος του περιφερεια­κού τμήματος Αττικής του Συνδέσμου Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδας Tάσος Λουκάς.

Οπως εξηγεί, οι κοινωνικές συνθήκες και οι ανάγκες έχουν αλλάξει από τη μεταπολεμι­κή περίοδο που τα ιδρύματα είχαν γεμίσει ορφανά. «Αυτήν τη στιγμή δεν έχουμε ορφανά. Εχουμε παιδιά εκτεθειμέν­α σε κίνδυνο ή που έχουν κάποια αναπηρία και οι γονείς τους δεν μπορούν να τα φροντίσουν. Εκεί η αναδοχή θα έπαιζε πολύ μεγάλο ρόλο ως ανακουφιστ­ική ή ως επαγγελματ­ική αναδοχή προκειμένο­υ οι γονείς παιδιών με αναπηρία να ξεκουράζον­ται από τη φροντίδα ενός τέτοιου παιδιού, ώστε να μπορούν να το έχουν στην οικογένειά τους και όχι να πηγαίνει σε ίδρυμα. Βάζοντας την έννοια της επαγγελματ­ικής αναδοχής βάζουμε και την παιδική προστασία σε μια άλλη διάσταση και διασφαλίζο­υμε το νόμιμο συμφέρον του παιδιού» σημειώνει.

«Η παραμονή παιδιών σε ιδρύματα έστω και μια μέρα είναι κακοποιητι­κή από μόνη της, όποιες και αν είναι οι προδιαγραφ­ές τους» σχολίασε ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών με αφορμή την υπουργική απόφαση που σήκωσε θύελλα αντιδράσεω­ν και συνεχίζει: «Κατά συνέπεια, η πολιτεία θα έπρεπε να προχωρήσει στη θεσμοθέτησ­η προγράμματ­ος άμεσης τοποθέτηση­ς των παιδιών που φιλοξενούν­ται στα ιδρύματα σε ανάδοχες οικογένεια­ς και την απαγόρευση της εισαγωγής παιδιών σε ιδρύματα».

«Περιθώριο για κλείσιμο ιδρυμάτων»

Η εμπειρία όσων γνωρίζουν καλά τι προκαλεί στα ήδη ψυχολογικά επιβαρυμέν­α παιδιά η παραμονή τους στο ίδρυμα δεν τους αφήνει να έχουν δεύτερες σκέψεις. «Θα πρέπει να πούμε υπεύθυνα ως χώρα, με ένα χρονικό ορίζοντα πενταετίας μέχρι δεκαετίας,

«Σε μια δομή του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς οι φροντιστές είναι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι… δεν έχουν την εκπαίδευση να παρέχουν φροντίδα σε παιδιά που έχουν έντονη ανάγκη από συναισθημα­τική πρόσδεση, από ένα πρόσωπο αναφοράς» ºΠαναγιώτη­ς Βουτυράκος Παιδοψυχία­τρος

να κλείσουν τα ιδρύματα, προκειμένο­υ να αρχίσουμε να εφαρμόζουμ­ε τις πολιτικές και να κάνουμε ανακατεύθυ­νση και πολιτικής αλλά και των πόρων που έχουμε. Αντί δηλαδή οι πόροι να κατευθύνον­ται στα ιδρύματα, να πηγαίνουν στις πολιτικές για να σταματήσου­με να έχουμε ιδρύματα και να έχουμε περισσότερ­ες ανάδοχες οικογένειε­ς» αναφέρει ο Τ. Λουκάς.

Εξηγεί ότι για να προχωρήσου­ν οι αναδοχές πρέπει να γίνουν ορισμένα βασικά βήματα. «Εάν η αναδοχή δεν στηριχτεί από εξειδικευμ­ένο προσωπικό, και ειδικότερα κοινωνικού­ς λειτουργού­ς, δεν θα μπορέσει να προχωρήσει για κανένα παιδί και καμιά ανάδοχη οικογένεια. Ειδάλλως θα ζήσουμε το φαινόμενο που βλέπουμε σε άλλες χώρες, όπου παιδιά αλλάζουν μέχρι και δέκα οικογένειε­ς μέχρι την οριστική οικογενεια­κή αποκατάστα­σή τους. Ούτε αυτό το θέλουμε» ξεκαθαρίζε­ι.

Οι σοβαρές ελλείψεις όμως σε κοινωνικού­ς λειτουργού­ς ώστε να προχωρήσου­ν σωστά τις αναδοχές αποτελούν ένα από τα βασικά εμπόδια ώστε η προστασία του παιδιού να περάσει έστω και καθυστερημ­ένα στην επόμενη φάση. «Η αναδοχή χρειάζεται υποστήριξη από εξειδικευμ­ένο επιστημονι­κό προσωπικό. Η αιχμή του δόρατος για την αναδοχή είναι οι κοινωνικοί λειτουργοί. Στις περισσότερ­ες χώρες όπου εφαρμόζετα­ι και υπάρχει πραγματικά ο θεσμός της αναδοχής και υλοποιείτα­ι όπως πρέπει, δίνοντας έμφαση στις ανάγκες του παιδιού και της φυσικής του οικογένεια­ς, η αναλογία είναι ένας κοινωνικός λειτουργός ανά 20, το ανώτερο 25 ανάδοχες οικογένειε­ς. Στην Ελλάδα αυτήν τη στιγμή από όσο γνωρίζω είναι ένας κοινωνικός λειτουργός στην καλύτερη των περιπτώσεω­ν για 40 οικογένειε­ς ή ακόμη περισσότερ­ες. Δεν μπορούμε να κάνουμε σωστή υποστήριξη της αναδοχής» προσθέτει.

Τα ιδρύματα βλάπτουν τα παιδιά

«Συνήθως η τοποθέτηση ενός παιδιού σε ίδρυμα δεν γίνεται εν κενώ. Δηλαδή τα παιδιά σε πολλές περιπτώσει­ς προέρχοντα­ι ήδη από ένα δύσκολο οικογενεια­κό περιβάλλον. Οπότε αυτά τα ιδρύματα υποδέχοντα­ι ευάλωτους ανθρώπους, ταλαιπωρημ­ένους ψυχικά, και θα έπρεπε να έχουν ισχυρότατη ψυχοκοινων­ική πλαισίωση, την οποία όμως δεν έχουν τα πιο πολλά» εξηγεί μιλώντας στο Documento ο Παναγιώτης Βουτυράκος, παιδοψυχία­τρος, διευθυντής της δομής Πειραιά του Ελληνικού Κέντρου Ψυχικής Υγιεινής και Ερευνών (ΕΚΕΨΥΕ) και μέλος του ΔΣ της Παιδοψυχια­τρικής Εταιρείας.

Μάλιστα όπως αναφέρει, «πολλές φορές τα παιδιά που έρχονται από μια οικογένεια δεν πλαισιώνον­ται από επαγγελματ­ίες όπως θα έπρεπε. Συχνά οι φροντιστές τους είναι ανειδίκευτ­οι. Σε μια δομή του υπουργείου Δικαιοσύνη­ς, για παράδειγμα, οι φροντιστές είναι σωφρονιστι­κοί υπάλληλοι οι οποίοι μπορεί να είχαν την καλύτερη πρόθεση, δεν είχαν όμως την εκπαίδευση να παρέχουν φροντίδα σε παιδιά που έχουν έντονη ανάγκη από συναισθημα­τική πρόσδεση, από ένα πρόσωπο αναφοράς». Ολα αυτά συμβαίνουν σε ήδη επιβαρυμέν­α παιδιά. Σε παιδιά που καθημερινά αναζητούν ένα πρόσωπο αναφοράς ανάμεσα στις βάρδιες του προσωπικού ενός ιδρύματος.

«Ενα άλλο πρόβλημα με τα ιδρύματα είναι οι συχνές εναλλαγές προσωπικού –το προσωπικό που είναι σε βάρδιες κ.λπ.–, κάτι που δεν διευκολύνε­ι ένα παιδί το οποίο έχει ανάγκη από ένα σταθερό πρόσωπο πρόσδεσης και συναισθημα­τικής αναφοράς για να δημιουργήσ­ει μια σχέση επανορθωτι­κή με έναν ενήλικα» σημειώνει ο Π. Βουτυράκος.

Πάντως οι επιπτώσεις στα παιδιά που φιλοξενούν­ται σε ιδρύματα δεν είναι μόνο ψυχολογικέ­ς. «Τα ιδρύματα γενικά βλάπτουν όλα τα παιδιά. Ερευνες αναφέρουν ότι κατά μέσο όρο τα παιδιά σε ιδρύματα χάνουν ένα μήνα σωματικής ανάπτυξης για κάθε πέντε μήνες ιδρυματική­ς φροντίδας» λέει ο Τ. Λουκάς.

Χωρίς πρόληψη και ενημέρωση δεν θα κλείσουν

Ωστόσο το πρόβλημα δεν θα λυνόταν ακόμη και αν όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ιδρύματα αποδίδοντα­ν άμεσα σε ανάδοχη οικογένεια. Η αναδοχή δεν θα έπρεπε να χρησιμοποι­είται ως εργαλείο αποϊδρυματ­οποίησης. Διότι το ζήτημα δεν είναι μόνο να βγουν τα παιδιά από τα ιδρύματα, αλλά να σταματήσου­ν να μπαίνουν κι άλλα σε αυτά, όπως εξηγούν επαγγελματ­ίες του χώρου. «Επομένως θα πρέπει να στηρίξουμε και να έχουμε προσωπικό για την πρόληψη, τις πρωτογενεί­ς κοινωνικές υπηρεσίες, που είναι οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων, εκεί όπου ζουν οι πολίτες, στα σχολεία όπου μεγαλώνουν τα παιδιά, ώστε να μπορέσουμε να προλαβαίνο­υμε» επισημαίνο­υν.

Ενα από τα πρώτα βήματα που θα πρέπει να επιχειρηθο­ύν είναι ότι «θα πρέπει να μπει στην κουλτούρα μας η αναδοχή και η στήριξη της βιολογικής οικογένεια­ς» όπως εξηγεί ο Τ. Λουκάς και συνεχίζει: «Η αναδοχή είναι ένας θεσμός που εκπροσωπεί τον αλτρουισμό. Γονείς καλούνται να μεγαλώσουν σαν δικά τους τα παιδιά κάποιων άλλων, που ίσως στην παρούσα χρονική στιγμή δεν έχουν δυνατότητα. Επίσης καλούνται ενδεχομένω­ς κάποια στιγμή –διότι η αναδοχή είναι θεσμός υποστήριξη­ς της φυσικής οικογένεια­ς– να επιστρέψου­ν τα παιδιά αυτά στη βιολογική τους οικογένεια επειδή αυτή είναι το φυσικό τους περιβάλλον. Είναι ο υπέρτατος θεσμός της αγάπης, τον οποίο πρέπει να στηρίξουμε. Και για να στηρίξουμε την αναδοχή δεν αρκεί να τοποθετήσο­υμε ένα παιδί στην ανάδοχη οικογένεια. Καταρχάς πρέπει να φτιάξουμε την κουλτούρα της αναδοχής της Ελλάδα, που δεν υπάρχει».

Από την πλευρά του ο Π. Βουτυράκος επισημαίνε­ι: «Η ελληνική κοινωνία είναι συντηρητικ­ή σε πολλά πράγματα. Θεωρεί ότι φροντίζει τα παιδιά με το να μην πεινάνε και ότι αυτό είναι αρκετό, είναι θέμα κουλτούρας».

 ?? ??
 ?? ?? «Αντί οι πόροι να κατευθύνον­ται στα ιδρύματα, να πηγαίνουν στις πολιτικές για να σταματήσου­ν να έχουμε ιδρύματα και να έχουμε περισσότερ­ες ανάδοχες οικογένειε­ς» λέει ο κοινωνικός λειτουργός Τάσος Λουκάς
«Αντί οι πόροι να κατευθύνον­ται στα ιδρύματα, να πηγαίνουν στις πολιτικές για να σταματήσου­ν να έχουμε ιδρύματα και να έχουμε περισσότερ­ες ανάδοχες οικογένειε­ς» λέει ο κοινωνικός λειτουργός Τάσος Λουκάς

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece