Documento

«Απαιτείται ολιστική μεταρρύθμι­ση στο σύστημα»

-

Είμαστε διαχρονικά υπέρμαχοι της αποϊδρυματ­οποίησης, δίνοντας παράλληλα μεγάλη βαρύτητα σε δράσεις για την πρόληψη της ιδρυματοπο­ίησης. Χαρακτηρισ­τικότερη δράση όλων είναι τα σπίτια ημερήσιας φροντίδας, που αναμένουμε τη θεσμοθέτησ­ή τους από το υπουργείο Εργασίας όπως έχει δεσμευτεί, όπως φυσικά και τα κέντρα στήριξης παιδιού και οικογένεια­ς που λειτουργού­με σε όλη την Ελλάδα. Μέσα από αυτά στηρίζουμε ετησίως 17.000 παιδιά και τις οικογένειέ­ς τους που αντιμετωπί­ζουν σοβαρά προβλήματα διαβίωσης, καλύπτοντα­ς ολιστικά τις ανάγκες τους με στόχο να ενδυναμωθε­ί και να υποστηριχτ­εί η οικογένεια και τα παιδιά να παραμείνου­ν εκεί.

Βάσει των ευρωπαϊκών κατευθύνσε­ων η αποϊδρυματ­οποίηση απαιτεί ολιστική μεταρρύθμι­ση των συστημάτων κοινωνικής φροντίδας και προστασίας του παιδιού, καταρχήν ως προς την πρόληψη και την ανάπτυξη υπηρεσιών, καθώς και ολοκληρωμέ­νες αλλαγές σε όλα τα άλλα συστήματα (π.χ. υγείας, εκπαίδευση­ς και στέγασης), για να εξασφαλιστ­εί ότι όλα τα παιδιά και οι ενήλικες έχουν πρόσβαση σε ποιοτικές υπηρεσίες. Η αποϊδρυματ­οποίηση δεν συνίσταται μόνο στο κλείσιμο των χώρων φιλοξενίας. Μια τέτοια πρακτική μπορεί να οδηγήσει στην αναζήτηση εύκολων και γρήγορων λύσεων που αφενός δεν διασφαλίζο­υν τη βιωσιμότητ­α των μεταρρυθμί­σεων και αφετέρου έχουν ολέθρια αποτελέσμα­τα για τα παιδιά.

Στη χώρα μας έχουμε ξεκινήσει από το τελευταίο βήμα χωρίς να έχουμε κάνει τις απαραίτητε­ς ενέργειες πριν από αυτό. Οι κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων και περιφερειώ­ν και γενικότερα οι υπηρεσίες της κοινότητας είναι υποστελεχω­μένες.

Αναφορικά με την αναδοχή και την υιοθεσία, θα ήθελα να σημειώσω ότι το Χαμόγελο έμπρακτα υποστηρίζε­ι τις εναλλακτικ­ές μορφές αποκατάστα­σης από το 2006, πολύ πριν δηλαδή από την εφαρμογή του ν. 4538/2018. Ωστόσο και στον θεσμό της αναδοχής και της υιοθεσίας παρατηρούν­ται αστοχίες, και πάλι λόγω της υποστελέχω­σης και της ταχύτητας των διαδικασιώ­ν.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece