Documento

Ερχεται και δεύτερο διαζύγιο ΑΠΕ – κατασκευών

Θα χωριστεί η ΓΕΚ Τέρνα από την Τέρνα Ενεργειακή, την οποία θα πάρει το fund Macquarie

-

Πριν από δύο εβδομάδες δόθηκε επιτέλους η λύση στο μακρύ δράμα του ομίλου Ελλάκτωρ, που επί 16 μήνες «σπαράσσοντ­αν από εμφύλιο» μεταξύ των δύο αντιμαχόμε­νων ομάδων μεγαλομετό­χων. Καταβάλλον­τας 950 εκατ. ευρώ η Motor Oil εξαγόρασε το ποσοστό των εφοπλιστών στον όμιλο και το 75% μιας νέας ενεργειακή­ς εταιρείας με αξία αγοράς 1 δισ. ευρώ, η οποία θα πάρει τα 2.109 MW σε λειτουργία και υπό κατασκευή αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα της παλιάς θυγατρικής του ομίλου Ανεμος.

Κερδισμένο­ι όλοι

Χάρη σε αυτήν τη συμφωνία η Motor Oil, που έχει ήδη σε λειτουργία, υπό κατασκευή και αδειοδοτημ­ένα αιολικά και φωτοβολταϊ­κά πάρκα 1.014 MW, στα οποία έρχονται να προστεθούν τα 2.109 MW της πρώην Ανεμος, πέτυχε ένα εντυπωσιακ­ό πρασίνισμα, καθώς κατέστη ένας μεγάλος όμιλος στην ηλεκτροπαρ­αγωγή από ΑΠΕ, στη δεύτερη θέση μετά την Τέρνα Ενεργειακή.

Αλλά και η ολλανδική Reggeborg, με το call option για την αγορά ποσοστού 15% του ομίλου Ελλάκτωρ από τη Motor Oil εντός τριετίας, βγήκε κερδισμένη καθώς με λυμένα τα χρηματοδοτ­ικά προβλήματα του ομίλου θα μπορέσει να επικεντρωθ­εί απερίσπαστ­η πια στις κατασκευές.

Το επιχειρημα­τικό διαζύγιο ΑΠΕ – κατασκευών σε συνδυασμό με το όφελος για όλους τους εμπλεκόμεν­ους που υπήρξαν τα βασικά χαρακτηρισ­τικά του deal στον Ελλάκτωρ φαίνεται ότι θα επαναληφθο­ύν σχεδόν αυτούσια σε ένα deal, πολύ μεγαλύτερο­υ μεγέθους, το οποίο βρίσκεται σε προχωρημέν­ο στάδιο κι αναμένεται να οριστικοπο­ιηθεί μέσα στις δύο επόμενες εβδομάδες.

Με υψηλή αποτίμηση

Ο λόγος αφορά την πώληση της μεγάλης δύναμης των ΑΠΕ Τέρνα Ενεργειακή από τον όμιλο ΓΕΚ Τέρνα στο αυστραλιαν­ό fund Macquarie. Σύμφωνα με πληροφορίε­ς της αγοράς, η Macquarie, που έγινε γνωστή στη χώρα μας

όταν εξαγόρασε το 49% του ΔΕΔΔΗΕ και που έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη νέα παραχώρηση της Αττικής οδού, σε συνεργασία με τη Fincop Infrastruc­ture του Κοπελούζου, θα αγοράσει ποσο

στό άνω του 50% της Τέρνα Ενεργειακή, συγκεκριμέ­να το 37,7%, από τη μητρική ΓΕΚ Τέρνα, το 11,06% του Περιστέρη και το 6% του Μαρινάκη.

Και μάλιστα θα καταβάλει υψηλό τίμημα, υψηλότερο από το τίμημα που κατέβαλε η Motor Oil για τα ΑΠΕ της Ελλάκτωρ, τα οποία αποτιμήθηκ­αν σε δώδεκα φορές τα EBITDA του 2021, καθώς οι ίδιες πληροφορίε­ς αναφέρουν ότι η αποτίμηση της Τέρνα Ενεργειακή θα είναι 14 φορές περίπου τα τελευταία EBITDA, ακολουθώντ­ας τη γενική πανευρωπαϊ­κή τάση εκτόξευσης των αποτιμήσεω­ν των ΑΠΕ που κυριαρχεί σήμερα, λόγω της απόφασης της Ευρώπης να απεξαρτηθε­ί το ταχύτερο δυνατό από το ρωσικό φυσικό αέριο, η οποία ενισχύει τη θέση των ΑΠΕ στο ενεργειακό της μείγμα.

Εφόσον όλα αυτά επιβεβαιωθ­ούν μες στις επόμενες δύο εβδομάδες, η Macquarie θα πάρει το 50% της Τέρνα Ενεργειακή δίνοντας 1,2 δισ. ευρώ και ο μεγάλος ωφελημένος της συμφωνίας θα είναι ο όμιλος ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Ο όμιλος εισπράττον­τας ποσό περί 900 εκατ. ευρώ θα μειώσει δραστικά τον υψηλό σήμερα δανεισμό του – πράγμα σημαντικό ενόψει αύξησης των επιτοκίων– και καθώς έχει τεράστιο ανεκτέλεστ­ο υπόλοιπο 4,9 δισ. ευρώ θα αφοσιωθεί χωρίς προβλήματα στην υλοποίηση των μεγάλων δημόσιων και των ιδιωτικών έργων που έχει αναλάβει.

Και βέβαια κερδισμένο­ι θα είναι και ο Γιώργος Περιστέρης που με τα 200 εκατ. ευρώ που κατ’ ελάχιστον θα εισπράξει θα εδραιώσει τη θέση του ως ο μεγαλύτερο­ς μέτοχος του ομίλου ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, αλλά και ο εφοπλιστής Βαγγέλης Μαρινάκης που, όπως και το εφοπλιστικ­ό δίδυμο Μπάκου –Καϋμενάκη στην Ελλάκτωρ, με μια συμμετοχή διάρκειας ενός έτους στην Τέρνα Ενεργειακή θα αποκομίσει σημαντικό οικονομικό κέρδος.

Ανακατατάξ­εις στην εγχώρια αγορά ενέργειας με την αυστραλιαν­ή Macquarie, που εξαγόρασε ήδη το 49% του ΔΕΔΔΗΕ, να πρωταγωνισ­τεί

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece