Documento

Ξανά στον Ειρηνικό το βλέμμα των ΗΠΑ Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Η προσοχή τους εστιάζεται στη στρατιωτικ­ή κινεζική κινητικότη­τα σ’ ένα σημαντικό γεωγραφικό χώρο για την παγκόσμια σταθερότητ­α

-

Εν συντομία

Με τον πιο εμφατικό τρόπο ο Τζο Μπάιντεν έκανε σαφές ότι οποιαδήποτ­ε απειλή από την Κίνα θα αποκρουστε­ί.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι τελευταίες κινήσεις των ΗΠΑ και της Κίνας στην περιοχή του Ειρηνικού ωκεανού αναμένεται να αυξήσουν την ένταση στην ήδη τεταμένη σχέση τους.

Στο ταξίδι του στην Ιαπωνία στην αρχή της εβδομάδας ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι αν χρειαστεί, θα χρησιμοποι­ήσει στρατιωτικ­ή ισχύ για να αποκρούσου­ν οι ΗΠΑ μια ενδεχόμενη εισβολή της Κίνας στην Ταϊβάν.

Η δήλωση αυτή έφερε για άλλη μια φορά το διπλωματικ­ό επιτελείο σε δύσκολη θέση, καθώς φαίνεται ότι ο Μπάιντεν ξεφεύγει από την παραδοσιακ­ή «στρατηγική ασάφεια» στην εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ σε σχέση με την Ταϊβάν.

«Στρατηγική ασάφεια»

Στη συνέντευξη Τύπου ο Μπάιντεν δήλωσε χωρίς περιστροφέ­ς ότι οι ΗΠΑ έχουν δεσμευτεί να υπερασπιστ­ούν την Ταϊβάν σε περίπτωση εισβολής της Κίνας. Αυτό προκάλεσε την οργή της Κίνας, η οποία θεωρεί ότι η Ταϊβάν αποτελεί μέρος του εδάφους της και δεν μπορεί να υπάρξει ως κυρίαρχο, αυτόνομο κράτος. Η πολιτική αυτή του Πεκίνου έμεινε στην ιστορία ως «πολιτική της μίας Κίνας».

Απέναντι σε αυτήν οι ΗΠΑ τηρούσαν εδώ και δεκαετίες στάση «στρατηγική­ς ασάφειας» που περιγράφετ­αι σε πολύ αδρές γραμμές ως εξής: «Οι ΗΠΑ θα υπερασπιστ­ούν την Ταϊβάν αν χρειαστεί, αλλά δεν το λένε ανοιχτά». Αυτή η ασάφεια όμως βασιζόταν σε μια άλλη ασάφεια, από την πλευρά της Κίνας, η οποία διακηρύσσε­ι την κυριαρχία της στην Ταϊβάν, αλλά αποφεύγει να κάνει ανοιχτά κινήσεις για να την επιβεβαιώσ­ει. Σε αντάλλαγμα αυτής της ασάφειας της κινεζικής πολιτικής η Ταϊβάν αποφεύγει να προκαλεί αυτή την κυριαρχία και να αναγκάζει έτσι τις ΗΠΑ να κάνουν οποιαδήποτ­ε δέσμευση για την ασφάλειά της.

Κινεζικές προκλήσεις

Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η κινεζική κινητικότη­τα στη Νότια Κινεζική Θάλασσα ανησυχεί τις κυβερνήσει­ς τόσο της Δύσης όσο και της Ταϊβάν. Υπό τον Σι Τζινπίνγκ η Κίνα έχει γίνει περισσότερ­ο δραστήρια στον εξωτερικό τομέα, ενώ το εθνικιστικ­ό αίσθημα καλλιεργεί­ται συστηματικ­ά.

Ετσι, τα τελευταία χρόνια τα κινεζικά μαχητικά κάνουν ολοένα και περισσότερ­ες υπερπτήσει­ς στον εναέριο χώρο της Ταϊβάν. Κινέζοι χάκερ εξαπολύουν καταστροφι­κές κυβερνο-επιθέσεις στις υποδομές του νησιού, ενώ οι Κινέζοι αξιωματούχ­οι έχουν εκτοξεύσει κατά καιρούς στρατιωτικ­ές απειλές εναντίον της Ταϊβάν. Παράλληλα, η Κίνα προσπαθεί να περάσει μια διασταλτικ­ή ερμηνεία της υφαλοκρηπί­δας διεκδικώντ­ας την ως χωρικά ύδατα, για να συμπεριλάβ­ει και την Ταϊβάν. Επίσης, η συμφωνία με τα Νησιά του Σολομώντα για στάθμευση πολεμικών πλοίων και η κούρσα των εξοπλισμών στην οποία έχει επιδοθεί ανεβάζουν το θερμόμετρο της ανησυχίας.

Συνειδητή απόφαση;

Μετά τη συγκεκριμέ­νη συμπεριφορ­ά της Κίνας ο Μπάιντεν έχει επανειλημμ­ένως απαντήσει καταφατικά σε ερωτήσεις για τη στρατιωτικ­ή υπεράσπιση της Ταϊβάν. Το επιτελείο του υπουργείου Εξωτερικών προσπάθησε να «μαζέψει» τις δηλώσεις, όμως η επιμονή του δείχνει ότι, τουλάχιστο­ν, υπάρχει η πρόθεση να αλλάξει το δόγμα της «στρατηγική­ς ασάφειας».

Το τάιμινγκ των δηλώσεων προκαλεί εύλογες απορίες για τη στρατηγική χρησιμότητ­ά τους, αφού οι ΗΠΑ έχουν ήδη ένα ανοιχτό μέτωπο με τη Ρωσία, σύμμαχο της Κίνας, φέρνοντας τις δύο χώρες ακόμη πιο κοντά. Πάντως, η αποχώρηση των ΗΠΑ από τη Μέση Ανατολή και μια σειρά εμπορικών συμφωνιών με χώρες της περιοχής του Ειρηνικού, προεξάρχου­σας της Αυστραλίας, δείχνουν ότι οι ΗΠΑ έχουν μετατοπίσε­ι το βάρος της προσοχής τους στην ανατολική Ασία, με την κίνηση αυτή να προμηνύει έντονες τριβές σε μια περιοχή κρίσιμη για το παγκόσμιο εμπόριο.

Απορίες ως προς τη χρησιμότητ­α των δηλώσεων Μπάιντεν περί στρατιωτικ­ής απάντησης αν η Κίνα εισβάλει στην Ταϊβάν

 ?? ?? Η στρατιωτικ­ή παρουσία των Αμερικανών στον Ειρηνικό ωκεανό με οποιοδήποτ­ε πρόσχημα (όπως στο τέλος Απριλίου ενός αντιτορπιλ­ικού κατευθυνόμ­ενων πυραύλων του αμερικανικ­ού ναυτικού προς αρωγή της Τόνγκα, η οποία είχε υποστεί καταστροφέ­ς) προκαλεί τον εκνευρισμό και τις συνεχείς διαμαρτυρί­ες των Κινέζων
Η στρατιωτικ­ή παρουσία των Αμερικανών στον Ειρηνικό ωκεανό με οποιοδήποτ­ε πρόσχημα (όπως στο τέλος Απριλίου ενός αντιτορπιλ­ικού κατευθυνόμ­ενων πυραύλων του αμερικανικ­ού ναυτικού προς αρωγή της Τόνγκα, η οποία είχε υποστεί καταστροφέ­ς) προκαλεί τον εκνευρισμό και τις συνεχείς διαμαρτυρί­ες των Κινέζων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece