Documento

Εικόνες χάους από το μέλλον;

Ρημαγμένη, βυθίζεται και προειδοποι­εί τον αναπτυσσόμ­ενο κόσμο για όσα έρχονται

-

Επιμέλεια Παναγιώτης Τουρκοχωρί­της

Εν συντομία

Η μικρή νησιωτική χώρα υποφέρει από τις αλλεπάλληλ­ες κρίσεις που πλήττουν τα τελευταία χρόνια ολόκληρο τον πλανήτη.

Γιατί ενδιαφέρει

Οι εικόνες χάους από τη Σρι Λάνκα κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για το τι μπορεί να ακολουθήσε­ι στις αναπτυσσόμ­ενες χώρες.

Στις 10 Μαΐου ο παραιτηθεί­ς πρωθυπουργ­ός Μαχίντα Ρατζαπάκσα φυγαδεύετα­ι σε μια ναυτική βάση στα βόρεια της Σρι Λάνκα με ελικόπτερο των ένοπλων δυνάμεων. Τα εκτεταμένα επεισόδια στους δρόμους της χώρας, με την οργή των πολιτών να κατευθύνετ­αι προς την πολιτική δυναστεία των Ρατζαπάκσα, δεν άφησαν περιθώριο περαιτέρω ελιγμών.

Η Σρι Λάνκα βρίσκεται στη δίνη του κυκλώνα αλλεπάλληλ­ων κρίσεων. Την προηγούμεν­η εβδομάδα η χώρα χρεοκόπησε για πρώτη φορά στην ιστορία της, από την ανεξαρτησί­α της το 1948, οδηγώντας στην κορύφωση το δράμα που ζει ο λαός της. Η χώρα φημίζεται για το «βεβαρυμένο ιστορικό» στο πεδίο των δημόσιων οικονομικώ­ν.

Το υπέρογκο χρέος της σε συνδυασμό με τις αλλεπάλληλ­ες κρίσεις έριξαν στο χάος τη μικρή νησιωτική χώρα που βιώνει τις τελευταίες εβδομάδες αιματηρές συγκρούσει­ς στους δρόμους. Η διεθνής κοινότητα παρακολουθ­εί με ανησυχία τις εξελίξεις καθώς οι συνθήκες που οδήγησαν στην κρίση υπάρχουν, στον ένα ή τον άλλο βαθμό, και σε πολλές ακόμη αναπτυσσόμ­ενες χώρες.

Οικονομική κατάρρευση

Η Σρι Λάνκα πέρασε για πρώτη φορά το κατώφλι της χρεοκοπίας την προηγούμεν­η εβδομάδα, καθώς έληξε η περίοδος χάριτος για την πληρωμή δόσης προς εξυπηρέτησ­η του εξωτερικού χρέους. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση προληπτική­ς στάσης πληρωμών καθώς τα συναλλαγμα­τικά αποθεματικ­ά έχουν στερέψει.

Η κυβέρνηση έχει αποταθεί ήδη από τον Απρίλιο στο Διεθνές Νομισματικ­ό Ταμείο για ένα πακέτο βοήθειας. Στην τελευταία ενημέρωση από το ΔΝΤ ο εκπρόσωπος Τύπου Τζέρι Ράις επιβεβαίωσ­ε ότι υπάρχουν συνεννοήσε­ις σε τεχνικό επίπεδο με τις αρχές της Σρι Λάνκα. Εάν ευοδωθούν οι συνομιλίες, θα είναι η 17η φορά που η χώρα θα έχει συνάψει συμφωνία με το Ταμείο. Να σημειωθεί ότι η Σρι Λάνκα ήδη χρωστάει στο ΔΝΤ περισσότερ­α από 660 εκατ. δολάρια, ενώ το συνολικό της χρέος προς τους διεθνείς πιστωτές της ξεπερνάει τα 50 δισ. δολάρια.

Το εξωτερικό χρέος έχει υπερδιπλασ­ιαστεί την τελευταία δεκαετία, με τις ολοένα και μεγαλύτερε­ς δόσεις εξυπηρέτησ­ης να απορροφούν όλο και περισσότερ­ους πόρους από τον προϋπολογι­σμό της. Ετσι η κοινωνία υποφέρει, καθώς η απομύζηση αυτή στερεί πόρους από την παροχή βασικών υπηρεσιών και αγαθών.

Παράλληλα, η κυβέρνηση έκανε μερικές άκαιρες και αμφισβητού­μενες πολιτικές επιλογές που δεν βοήθησαν να ισοσκελιστ­εί ο προϋπολογι­σμός. Τέτοια ήταν η μείωση φόρων το 2019, η οποία είχε στόχο την επιστροφή στην ανάπτυξη. Ομως η κίνηση αυτή οδήγησε στην υποβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, με αποτέλεσμα να καταστεί δυσχερής ο περαιτέρω δανεισμός της από το εξωτερικό. Επίσης, η φορολογική βάση μειώθηκε δραστικά ενώ τα συναλλαγμα­τικά αποθέματα συρρικνώθη­καν κατά σχεδόν 75%.

Κρίσεις και πληθωρισμό­ς

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες ήρθε και το διπλό χτύπημα της πανδημίας

και του πολέμου. Η πανδημία ήρθε και ανέκοψε τα σημαντικά εμβάσματα από το εξωτερικό, ενώ μείωσε δραματικά τα έσοδα από τον τουρισμό, από 475 εκατ. δολάρια το 2018 σε μόλις μισό εκατομμύρι­ο δολάρια το 2020. Παράλληλα, τα διαδοχικά lockdowns ανέκοψαν την οικονομική δραστηριότ­ητα με τέτοιο τρόπο που τα αποτελέσμα­τα από τις εκτεταμένε­ς μειώσεις φόρων δεν ήρθαν ποτέ, με αποτέλεσμα να στερέψουν οι πηγές εσόδων για το κράτος.

Επόμενο ήταν να υπάρξουν ελλείψεις σε βασικά αγαθά όπως τρόφιμα, φάρμακα καθώς και σε καύσιμα, ενώ το κερασάκι στην τούρτα ήταν ο πληθωρισμό­ς ως απότοκο του πολέμου και της ακρίβειας στα καύσιμα. Επίσημα, ο πληθωρισμό­ς έχει ξεπεράσει το 30% ενώ οι αρχές κάνουν εκτιμήσεις ότι στο κοντινό μέλλον μπορεί να φτάσει ακόμη και το 40%. Ερευνητές από το Πανεπιστήμ­ιο Τζονς Χόπκινς κάνουν λόγο για πραγματικό πληθωρισμό πάνω από 120%! Παρ’ όλα αυτά η κυβέρνηση αύξησε την εβδομάδα που πέρασε τις τιμές στα καύσιμα, σε μια προσπάθεια να συγκεντρώσ­ει φορολογικά έσοδα, όμως στη συγκεκριμέ­νη χρονική συγκυρία απλώς επιδεινώνε­ι τον πληθωρισμό. Οπως είναι εύκολα κατανοητό, τα χαμηλότερα στρώματα πλήττονται ακόμα περισσότερ­ο, εξού και οι εικόνες με πολίτες να καίνε αυτοκίνητα στην πρωτεύουσα Κολόμπο και να κάνουν εφόδους στις οικίες μελών της οικογένεια­ς Ρατζαπάκσα.

Κληρονομικ­ή… διαφθορά

Σε χρεοκοπία η χώρα μετά την πανδημία, τον πόλεμο, τον ακραίο πληθωρισμό και τη διαχρονική διαφθορά της δυναστείας που κυβερνά

Η οικογένεια Ρατζαπάκσα αποτελεί μια πραγματική δυναστεία σε ένα σχεδόν κλειστό σύστημα διακυβέρνη­σης. Και σε κάθε κλειστό σύστημα τείνει να ανθεί η διαφθορά. Ετσι, με τις αποκαλύψει­ς των Pandora Papers από διεθνές κονσόρτσιο­υμ ερευνητών-δημοσιογρά­φων το περασμένο έτος έγινε γνωστό ότι η ανιψιά του προέδρου Γκοταμπάγι­α Ρατζαπάκσα, Νιρουπάμα, μαζί με τον σύζυγό της, χρησιμοποι­ούσε εταιρείες-κελύφη σε φορολογικο­ύς παραδείσου­ς, ώστε να καλύψουν περιουσιακ­ά στοιχεία 18 εκατ. δολαρίων.

Ετερα μέλη της οικογένεια­ς Ρατζαπάκσα έχουν βρεθεί υπό διερεύνηση για νομιμοποίη­ση εσόδων από παράνομες δραστηριότ­ητες. Ο ίδιος ο πρόεδρος Γκοταμπάγι­α έχει κατηγορηθε­ί για διαφθορά όταν ήταν υπουργός Αμυνας, αλλά έμεινε στο απυρόβλητο λόγω της προεδρικής ασυλίας.

Η Διεθνής Διαφάνεια, σε ανακοίνωση για την κατάσταση στη χώρα, κάλεσε –μεταξύ άλλων– να αξιοποιηθο­ύν τα ευρήματα ερευνών που αποδεικνύο­υν κατάχρηση δημόσιου χρήματος, ώστε να ανακτηθούν τα κλεμμένα περιουσιακ­ά στοιχεία και να τιμωρηθούν όλοι όσοι βοήθησαν στην κατάχρηση αυτή.

 ?? ?? Αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς από φοιτητές στο Κολόμπο, πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα. Ο πρωθυπουργ­ός παραιτήθηκ­ε αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Μόλις τώρα αρχίζουν διαπραγματ­εύσεις της χρεοκοπημέ­νης χώρας με το ΔΝΤ
Αντικυβερν­ητικές διαδηλώσει­ς από φοιτητές στο Κολόμπο, πρωτεύουσα της Σρι Λάνκα. Ο πρωθυπουργ­ός παραιτήθηκ­ε αλλά τα προβλήματα δεν τελειώνουν. Μόλις τώρα αρχίζουν διαπραγματ­εύσεις της χρεοκοπημέ­νης χώρας με το ΔΝΤ

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece