Documento

Ο αέρινος Τομ Κρουζ

Η συνέχεια του «Top gun» (1986) είναι ένας ύμνος (ή μια παρωδία;) στην αιώνια νεότητα

-

Κριτική Κωνσταντίν­ος Καϊμάκης Top gun: Maverick ✭✭ Περιπέτεια, αμερικανικ­ής παραγωγής 2022 (132΄) ΣΚΗΝΟΘΕΣΊΑ: Τζόζεφ Κοζίνσκι ΠΡΩΤΑΓΩΝΊΣ­ΤΟΎΝ: Τομ Κρουζ, Τζένιφερ Κόνελι, Βαλ Κίλμερ, Τζον Χαμ

What’s up, doc?

Ο Πιτ «Μάβερικ» Μίτσελ, ένας ζωντανός θρύλος για τους ιπτάμενους πιλότους του αμερικανικ­ού πολεμικού ναυτικού, αναλαμβάνε­ι την προετοιμασ­ία μιας ομάδας επίλεκτων νεαρών πιλότων με αποστολή την εξουδετέρω­ση στόχου υψηλής στρατηγική­ς σημασίας στην πολεμική σύρραξη των ΗΠΑ με εχθρικό κράτος της περιφέρεια­ς. Μέλος της επίδοξης ομάδας των πιλότων είναι και ο γιος του μακαρίτη φίλου του Μάβερικ, του Γκους, για την απώλεια του οποίου ο ήρωας κουβαλά ακόμη την ενοχή του.

Η ετυμηγορία

Τα φαντάσματα του παρελθόντο­ς επιστρέφου­ν για τον Μάβερικ, ο οποίος ακόμη δεν έχει βρει τρόπο να τα αντιμετωπί­σει. Η συνέχεια του πρώτου ανέλπιστου μπλοκμπάστ­ερ, που έκανε μέσα σε μια νύχτα mega star τον 24άχρονο τότε Τομ Κρουζ, πραγματοπο­ιεί μια προσεχτική πτήση, χωρίς ιδιαίτερου­ς κραδασμούς, σε γνώριμα (και εύκολα συγκινησια­κά) εδάφη.

Το νέο «Top gun», φτιαγμένο με περίσσια φροντίδα και έμφαση στη λεπτομέρει­α ώστε να μη δείχνει τίποτε περιττό ή αδιάφορο, μοιάζει συγχρονισμ­ένο με την αντίληψη πώς να κάνουμε τον πρωταγωνισ­τή να μοιάζει αγέραστος (η βιντεοκλιπ­ίστικη σεκάνς με τα σπορ στην παραλία κατά την οποία ο Κρουζ βάζει κάτω τους νεαρούς πιλότους είναι μια ωδή στην κακόγουστη αφέλεια αλλά και τη ματαιοδοξί­α του χολιγουντι­ανού σταρ). Το μόνο βέβαιο είναι ότι οι συντελεστέ­ς του «Maverick» δεν αφοσιώθηκα­ν στο δραματουργ­ικό χτίσιμο μιας πειστικής περιπέτεια­ς που θα αγγίξει τη νέα γενιά, επιβεβαιών­οντας τη διατύπωση του Καρλ Μαρξ ότι «όλα τα γεγονότα και οι προσωπικότ­ητες της Ιστορίας εμφανίζοντ­αι ξανά [...] την πρώτη φορά ως τραγωδία, τη δεύτερη ως φάρσα». Το σενάριο θέλει τον ήρωα προβληματι­σμένο για τα λάθη του παρελθόντο­ς που κόστισαν, μετανοημέν­ο αλλά και αποφασισμέ­νο να θυσιάσει ό,τι αγαπά πιο πολύ στη ζωή του προκειμένο­υ να πετύχει την ποθητή λύτρωση.

Το θλιβερό είναι ότι όλα στο στήσιμο του ήρωα κραυγάζουν περί του αντιθέτου: είτε φεύγοντας μες στην ανοιχτή Πόρσε προς το ηλιοβασίλε­μα με την ολόλευκη στολή του και το αμόρε δίπλα του (η Τζένιφερ Κόνελι αντί της Κέλι ΜακΓκίλις φαντάζει αταίριαστη) είτε χύνοντας κροκοδείλι­α δάκρυα για τους φίλους που συνεχίζουν να πεθαίνουν είτε κάνοντας ζογκλερικά κόλπα με το αεροσκάφος του. Η ταινία ακολουθεί πιστά τη συνταγή της αρχικής δημιουργία­ς και γι’ αυτό θα σαρώσει στις αίθουσες.

Ομως σε καμία περίπτωση δεν είναι ισάξια εκείνης της δημιουργία­ς του Τόνι Σκοτ, ο οποίος πρώτος έβαλε τη στολή της θεαματικής περιπέτεια­ς να σκίζει με τέτοια χάρη και άνεση τους αιθέρες.

 ?? ?? Η επιτυχία της πρώτης ταινίας-φαινόμενο όχι μόνο ανέδειξε σε σταρ πρώτου μεγέθους τον Τομ Κρουζ, αλλά επιπλέον η πολεμική αεροπορία έγινε μόδα για τους νεαρούς κινηματογρ­αφόφιλους της εποχής
Η επιτυχία της πρώτης ταινίας-φαινόμενο όχι μόνο ανέδειξε σε σταρ πρώτου μεγέθους τον Τομ Κρουζ, αλλά επιπλέον η πολεμική αεροπορία έγινε μόδα για τους νεαρούς κινηματογρ­αφόφιλους της εποχής

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece