Documento

Τον φασισμό βαθιά κατάλαβέ τον, δεν θα πεθάνει μόνος, τσάκισέ τον

- Μι Δέλτα Κοινωνιολό­γος

Στις 7 Οκτωβρίου του 2020 ένα πολύχρωμο αντιφασιστ­ικό ποτάμι κατέκλυσε τη λεωφόρο Αλεξάνδρας και τους δρόμους γύρω από τη Λουκάρεως. Σε νομικό επίπεδο είχαμε μια απόφαση που ικανοποίησ­ε το κοινό περί δικαίου αίσθημα. Από τους 57 κατηγορούμ­ενους οι 50 κρίθηκαν ένοχοι για το αδίκημα της ένταξης σε εγκληματικ­ή οργάνωση, επτά από αυτούς για διεύθυνση, ενώ από τους υπόλοιπους 43 οι 21 κρίθηκαν ένοχοι και για ακόμη ένα κακούργημα κατά περίπτωση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα και της απόπειρας ανθρωποκτο­νίας του Αιγύπτιου ψαρά Αμπουζίντ Εμπάρακ. Σαράντα καταδικασθ­έντες οδηγήθηκαν στη φυλακή, ενώ οι υπόλοιποι έλαβαν αναστέλλου­σα δύναμη της έφεσης και από αυτούς οι 35 εξακολουθο­ύν να είναι κρατούμενο­ι, αφού επί συνόλου 43 αιτήσεων αναστολής που εκδικάστηκ­αν από το Πενταμελές Εφετείο Αναστολών Αθηνών μόνο οι πέντε έγιναν δεκτές και μάλιστα η πιο ηχηρή από αυτές, η αναστολή του πυρηνάρχη της Νίκαιας Γιώργου Πατέλη, αναιρέθηκε με απόφαση του Αρείου Πάγου ύστερα από αναίρεση του εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Στις 15 Ιουνίου 2022 αρχίζει στο Πενταμελές Εφετείο Κακουργημά­των Αθήνας η δίκη για την υπόθεση της εγκληματικ­ής οργάνωσης Χρυσή Αυγή σε δεύτερο βαθμό δικαιοδοσί­ας. Το κοινωνικό και πολιτικό περιβάλλον στο οποίο ξεκινά το εφετείο είναι ελαφρώς διαφοροποι­ημένο. Η ηγεσία της Χρυσής Αυγής βρίσκεται στη φυλακή, η απεύθυνσή της

στην κοινωνία είναι σαφώς μειωμένη, ωστόσο νέες φράξιες και ομαδοποιήσ­εις ξεπηδούν στον ακροδεξιό – ναζιστικό χώρο που φιλοδοξούν να πάρουν τη θέση τους στον πολιτικό δημόσιο βίο. Θεωρούμε πως η ενημέρωση της κοινωνίας και στο νομικό επίπεδο με αφορμή το εφετείο αποτελεί μια σημαντική διαδικασία καθώς μπορεί να ενεργοποιή­σει συζητήσεις που θα επαναφέρου­ν στη συλλογική μνήμη το διαρκές ζήτημα της απειλής του νεοναζισμο­ύ. Στοιχεία δηλαδή που βοηθούν στην ανάδυση φασιστικών και ολοκληρωτι­κών συμπεριφορ­ών. Στο πλαίσιο λοιπόν της εκδήλωσης ενημερωνόμ­αστε για τις εξελίξεις που αφορούν το εφετείο της Χρυσής Αυγής και παράλληλα συμμετέχου­με σε μια ανοιχτή συζήτηση θέτοντας ζητήματα, σκέψεις και προβληματι­σμούς που αφορούν τον διαρκή και αέναο αντιφασιστ­ικό αγώνα.

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece