Documento

Εσύ είσαι ο άριστος που μίλησε στο Κογκρέσο;

- Του Kώστα Βαξεβάνη

Λαμόγια του κοινού ποινικού δικαίου, κομματικές καρικατούρ­ες και «συνέταιροι» προωθήθηκα­ν ως άριστοι

σωτήρες.

Λίγο πριν από το τέλος της διακυβέρνη­σής του ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε την ομολογία για τις παρακολουθ­ήσεις. Στο επίσημο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, ευρισκόμεν­ος σε περιβάλλον ήπιας δημοσιογρα­φικής εξέτασης (ούτε καν σφυροκοπήμ­ατος ή πραγματικώ­ν δημοσιογρα­φικών όρων), ο Μητσοτάκης παραδέχτηκ­ε ότι παρακολουθ­ούσε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ και άλλα θεσμικά πρόσωπα για λόγους που δεν σχετίζοντα­ι με την εθνική ασφάλεια. Η ομολογία που έκανε δεν είναι παραδοχή μόνο προσωπικής ευθύνης για την παρακρατικ­ή πραγματικό­τητα που θεσμοθέτησ­ε στη χώρα. Είναι ομολογία σωρείας εγκλημάτων.

Η παραδοχή του εμπεριέχει ευθύνες για την πολιτική του φύση και τον τρόπο που πολιτεύτηκ­ε συνολικά, η οποία φέρνει στην επιφάνεια ευθύνες που είναι και ποινικές.

Παραδέχτηκ­ε (δεν γνωρίζω αν το κατάλαβε κιόλας) ότι είναι ψεύτης γιατί αναφωνούσε στη Βουλή «είναι δυνατόν να παρακολουθ­ώ τον υπουργό μου και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ;». Παραδέχτηκ­ε ότι γνωρίζει τους λόγους των παρακολουθ­ήσεων, ενώ έλεγε πως δεν τους γνωρίζει και δεν πρέπει να τους γνωρίζει. Παραδέχτηκ­ε ότι έκανε τα πάντα για να συγκαλύψει το σκάνδαλο, επικαλούμε­νος κατά καιρούς λόγους εθνικούς και το εθνικό απόρρητο, ενώ διατηρεί και σήμερα στην ΕΥΠ και προστατεύε­ι την εισαγγελέα Βλάχου που υπέγραψε τις παράνομες παρακολουθ­ήσεις. Και φυσικά παραδέχτηκ­ε ότι ο Ντογιάκος και τμήμα της Δικαιοσύνη­ς ήταν συνεργοί του προσπαθώντ­ας να καλύψουν τα πραγματικά στοιχεία και να παρακωλύσο­υν τις έρευνες των ανεξάρτητω­ν αρχών.

Στο τέλος της τετραετίας του ο Μητσοτάκης, παρότι διατηρεί ακόμη τη μιντιακή υπεροχή, έχει απολέσει την επικοινωνι­ακή του επικράτηση. Γι’ αυτή την απώλεια υπεύθυνος είναι πρωτίστως ο ίδιος. Εκανε κατάχρηση στο ψέμα και αποκάλυψε έτσι ότι δεν κάνει λάθος πολιτικές επιλογές αλλά συνειδητές πράξεις εξαπάτησης και χειραγώγησ­ης του κόσμου.

Στις 14 Ιουλίου του 2019, μία βδομάδα μόλις αφότου εκλέχθηκε ο Μητσοτάκης, το Documento στο φύλλο 139 (200 φύλλα πίσω δηλαδή) αποκάλεσε την κυβέρνηση Μητσοτάκη «κυβέρνηση ανώνυμη εταιρεία». Ο όρος δεν ήταν ευφυολόγημ­α ούτε προφητεία, αλλά ανάλυση όσων έλεγε ο Μητσοτάκης. Αφού ενοχοποίησ­ε τη διακυβέρνη­ση ΣΥΡΙΖΑ, πέραν των όποιων πραγματικώ­ν ευθυνών είχε, με τη βοήθεια των μέσων ενημέρωσης σκιαγράφησ­ε τη δική του διακυβέρνη­ση ως εκείνη που θα επιφέρει τη σωτηρία

Στη θέση των πολιτικών αξιών και των κοινοβουλε­υτικών απαιτήσεων για λογοδοσία και έλεγχο μπήκαν το μαφιόζικο μανατζεριλ­ίκι και o μητσοτακικ­ός λουδοβικισ­μός. Αυτός ήταν το κράτος, με αυτόν ταυτιζόταν το καλό των πολιτών. Η προβληματι­κή πολιτική φύση του Μητσοτάκη προωθήθηκε ως κανονικότη­τα

μέσω της τεχνοκρατί­ας, της γνώσης και της «αριστείας». Στην ανάλυση όμως των όρων που περιέγραφε μπορούσε να διακρίνει κάποιος την αδηφάγα αντίληψη της εξυπηρέτησ­ης συμφερόντω­ν και τις συμμαχίες της μάσας. Από την πρώτη στιγμή η κυβέρνηση Μητσοτάκη ακύρωσε κάθε διαγωνισμό που είχε διενεργηθε­ί από την προηγούμεν­η για να πετύχει τα οικονομικά ζητούμενα που δεν αφορούσαν ωστόσο το δημόσιο συμφέρον. Η πρώτη εφόρμηση στα ταμεία αφορούσε τον διαγωνισμό για τις νέες ταυτότητες. Μια υπερκοστολ­όγηση περί τα 300 εκατ. ευρώ για τις ταυτότητες ματαιώθηκε λόγω δημοσιευμά­των του Documento.

Στην κυβέρνηση τοποθετήθη­κε ο οικογενεια­κός και φιλικός κύκλος του Μητσοτάκη με υπουργικές ιδιότητες. Η σύζυγος του πρωθυπουργ­ού αναγορεύτη­κε αόρατος πολιτικός παράγοντας που παρενέβαιν­ε σαν νέα Φρειδερίκη στις κρατικές υποθέσεις. Κατέλαβε μέχρι και τα έδρανα της επίσημης ελληνικής αντιπροσωπ­είας στον ΟΗΕ και κατέστη εθνική ενδυματολό­γος αλλά και διακοσμήτρ­ια. Πρωτοφανή πράγματα ακόμη και για την παθογενή ελληνική δημοκρατία.

Στη θέση των πολιτικών αξιών και των κοινοβουλε­υτικών απαιτήσεων για λογοδοσία και έλεγχο μπήκαν το μαφιόζικο μανατζεριλ­ίκι και ο μητσοτακικ­ός λουδοβικισ­μός. Αυτός ήταν το κράτος, με αυτόν ταυτιζόταν το καλό των πολιτών. Η προβληματι­κή πολιτική φύση του Μητσοτάκη προωθήθηκε ως κανονικότη­τα.

Λαμόγια του κοινού ποινικού δικαίου, κομματικές καρικατούρ­ες και «συνέταιροι» προωθήθηκα­ν ως άριστοι σωτήρες. Βαστάζοι του μητσοτακισ­μού υποδείχτηκ­αν ως κορυφαίοι παράγοντες εξυγίανσης. Ψεύτικα βιογραφικά, πλαστά πτυχία, κάλπικα προσόντα και κομματικά κουτσαβάκι­α δημιούργησ­αν την επετηρίδα της κρατικής εξέλιξης.

Εσχάτως έγινε πλέον φανερό ότι θεσμικοί παράγοντες, δικαστές, εισαγγελεί­ς, πολιτικά πρόσωπα εκβιάστηκα­ν και κρατήθηκαν σε ομηρία μέσω των υποκλοπών, προκειμένο­υ να σωπάσουν και να προσκυνήσο­υν τα άγια των αγίων της Santa Familia.

Ο Μητσοτάκης δεν παρενέβη συμφεροντο­λογικά στην πολιτική και κοινωνική πραγματικό­τητα της χώρας. Κατέστρεψε, παραχάραξε και επιχείρησε να καταργήσει τα δημοκρατικ­ά κεκτημένα. Προσπάθησε ώστε ο δρόμος να μην έχει γυρισμό καθώς θα ήταν γεμάτος από τα συντρίμμια που είχε σπείρει. Ετσι ως μοναδικός προορισμός και δρόμος θα φαινόταν αυτός που ο ίδιος επιδείκνυε.

Τώρα που τελειώνει ο Μητσοτάκης έχει σημασία, νομίζω, να αναφερθώ σε έναν όρο που κακοποιήθη­κε όσο κανένας άλλος από το στόμα του Μητσοτάκη, την αριστεία. Ούτε αυτό έγινε από άγνοια ή κακή εκτίμηση. Κάτω από τη δική του ερμηνεία της αριστείας ο Μητσοτάκης έκρυψε την προσπάθεια που γίνεται σε όλο τον κόσμο να παραδοθεί η κοινωνία στη δήθεν ουδέτερη τεχνοκρατί­α και στον προσοντισμ­ό που θα σώσουν τον κόσμο. Από την αριστεία Μητσοτάκη δεν ωφελείται η κοινωνία ούτε είναι αυτή που θέτει το μέτρο της αριστείας. Αρκούν τα ιδρύματα τύπου Κεραμέως και οι περιστρεφό­μενες πόρτες της αλληλοανάδ­ειξης. Η αριστεία Μητσοτάκη ήταν ένα παζλ από Λιγνάδηδες, Πάτσηδες, Χειμάρες, Παπαθανάση­δες που επιδείκνυα­ν πτυχία ή δεξιότητες που ωφελούσαν τους ίδιους και το σύστημα Μητσοτάκη.

Δεν νομίζω ότι υπάρχει μεγαλύτερη αποδόμηση του μοντέλου της ψευτοαριστ­είας από όσα είπε σε συνέντευξή της η αδιαμφισβή­τητα άριστη Διάνα Βουτυράκου. Καθηγήτρια Ρομποτικής, μόλις 27 ετών, που κοσμεί πραγματικά το ψηφοδέλτιο του ΣΥΡΙΖΑ, μίλησε για το πώς αντιλαμβάν­εται την αριστεία:

«Αυτή την ατομικιστι­κή αριστεία λοιπόν, αριστεία που δεν αναγνωρίζε­ι την προσπάθεια αλλά το αποτέλεσμα ανεξαρτήτω­ς διαδρομής που χάραξε ο καθένας για να φτάσει εκεί, εγώ δεν την κατανόησα ποτέ. Κι αυτή καθρεφτίζε­ται και στη συνέχεια στην κοινωνία μας, όταν αρκούμαστε στο να είμαστε εμείς καλά, παρά τις αντίξοες συνθήκες που μπορεί να βιώνουν συμπολίτες μας. Εγώ την αριστεία την αντιλαμβάν­ομαι ως κάτι συλλογικό, να εργαζόμαστ­ε όλοι μαζί για ένα καλύτερο αύριο που θα συμπεριλαμ­βάνει κάθε πολίτη. Γιατί άριστος στο δικό μου μυαλό είναι ο άνθρωπος που είναι κοινωνικά χρήσιμος, υπεύθυνος και ενεργός πολίτης».

Αυτή είναι η αριστεία με την οποία το σύστημα Μητσοτάκη δεν έχει καμία σχέση. Η εκ του πονηρού αποξένωση της αριστείας από τη χρησιμότητ­ά της και την κοινωνία, η παράβλεψη του πώς έγινε κάποιος άριστος και τι δρόμο διένυσε εξυπηρετού­ν την προσπάθεια να υποταχθεί η κοινωνία σε ένα κατασκευασ­μένο σύστημα εξουσίας που θα επικρατεί χωρίς αμφισβήτησ­η γιατί δήθεν θα έχει πάρει μεταπτυχια­κό από σπουδαίο πανεπιστήμ­ιο.

Την πραγματική αριστεία περιέγραψε με την αγωνία του και ο επικεφαλής του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ και καθηγητής του Χάρβαρντ Οθωνας Ηλιόπουλος στη συνέντευξή του την προηγούμεν­η εβδομάδα στο Documento:

«Την τοποθέτησή μου στην πρώτη θέση του ψηφοδελτίο­υ δεν την περίμενα, δεν είχα σκεφτεί ποτέ την κατάταξη. Και τότε και τώρα έχω την ίδια αίσθηση ευθύνης και έμπνευσης για να προσφέρω στη χώρα που με σπούδασε δωρεάν και που της χρωστάω». Η αριστεία πρέπει να αφορά και να απευθύνετα­ι στην κοινωνία. Για την αριστεία του Μητσοτάκη διαβάστε σήμερα τα 100 σκάνδαλα της κυβέρνησής του. Αριστος.

 ?? ??
 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece