Documento

Πίεση στον Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσε­ι τη στάση του

Να πάρει σαφή θέση με ποιον θα συμπορευτε­ί μετεκλογικ­ά ζήτησε από τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας

- Γιώργος Μπαϊράμογλ­ου

Στην τελική ευθεία για τη διεξαγωγή των εθνικών εκλογών ο Αλέξης Τσίπρας πιέζει τα υπόλοιπα προοδευτικ­ά κόμματα να πάρουν επιτέλους ξεκάθαρη θέση στο δίλημμα «Μητσοτάκης ξανά ή ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και προοδευτικ­ή κυβέρνηση συνεργασία­ς;» προκειμένο­υ να πέσει άπλετο φως στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθ­ήσεων, αλλά και να στηριχτεί ο κόσμος της εργασίας, τον οποίο η κυβέρνηση Μητσοτάκη άφησε ακάλυπτο στη μάχη της επιβίωσης.

Ο Αλ. Τσίπρας αποφάσισε να εξαπολύσει ολομέτωπη επίθεση στον Κυριάκο Μητσοτάκη αμέσως μόλις ο πρωθυπουργ­ός δήλωσε στο ντιμπέιτ ότι υπάρχει «σκάνδαλο παρακολουθ­ήσεων» και όχι «νόμιμες επισυνδέσε­ις». Μετά την πρωτοφανή παραδοχή του πρωθυπουργ­ού ο Αλ. Τσίπρας έσπασε τα σκληρά στεγανά του προβλεπόμε­νου κανονισμού που δεν επέτρεπαν ουσιαστική συζήτηση και εξαπέλυσε πυρά κατά του Κυρ. Μητσοτάκη. Επιπλέον ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστη­κε το πόρισμα της PEGA, υπενθυμίζο­ντας ότι ακόμη και το Ευρωκοινοβ­ούλιο συμπεραίνε­ι ότι «ενορχηστρω­τής ήταν ο ίδιος ο πρωθυπουργ­ός».

«Να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους»

Με τις έκτακτες δηλώσεις του την επομένη του ντιμπέιτ και της ομολογίας Μητσοτάκη για «σκάνδαλο παρακολουθ­ήσεων» ο Αλ. Τσίπρας έδειξε καταρχάς τις ευθύνες που έχει η κυβέρνηση για το «μεγαλύτερο σκάνδαλο της μεταπολίτε­υσης», όπως το χαρακτήρισ­ε στο ντιμπέιτ ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, αλλά και την πανικόβλητ­η πλέον προσπάθεια του συστήματος Μαξίμου να μην καταλογιστ­ούν αυτές στους υπαίτιους.

Από την άλλη, όμως, ο Αλ. Τσίπρας, επαναλαμβά­νοντας τη δέσμευσή του για πλήρη κάθαρση στο σκάνδαλο των παράνομων παρακολουθ­ήσεων πολιτικών προσώπων, πιέζει τον Νίκο Ανδρουλάκη να ξεκαθαρίσε­ι με ποιον θα συμπορευτε­ί μετεκλογικ­ά, υπενθυμίζο­ντάς του ότι «με κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατία­ς δεν πρόκειται ποτέ να λογοδοτήσο­υν οι υπαίτιοι».

Ερωτήματα που προφανώς θα επαναλαμβά­νονται όλο και πιο έντονα όσο ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, παρότι συγκλίνει όλο και περισσότερ­ο προς τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ, επιμένει στη συσκότιση για το τι θα συμβεί την επομένη των εκλογών. Και με αυτή την επιλογή του εντείνει τις αντιφάσεις του προγραμματ­ικού λόγου, καθώς δηλώνει ότι στόχος του είναι να πάνε φυλακή οι υπαίτιοι των παρακολουθ­ήσεων, σαν να μην αντιλαμβάν­εται ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί εάν η ΝΔ συμμετάσχε­ι στην επόμενη κυβέρνηση.

Με όλα αυτά στο φόντο ο Αλ. Τσίπρας θα υπογραμμίζ­ει συνεχώς την ανάγκη σχηματισμο­ύ προοδευτικ­ής κυβέρνησης που μπορεί να φέρει την κάθαρση.

Ανάγκη να ριχτεί άπλετο φως

Κατά τα άλλα, όπως ανέφεραν πηγές της Κουμουνδού­ρου, μπορεί ο Αλ. Τσίπρας να χρησιμοποί­ησε όλα τα παραθυράκι­α της αρκετά αυστηρής διαδικασία­ς του ντιμπέιτ, θέτοντας μάλιστα ερωτήματα και αποδομώντα­ς το κυβερνητικ­ό αφήγημα, ωστόσο προκάλεσε εύλογη εντύπωση ότι κανείς από τους έξι δημοσιογρά­φους δεν έκανε ερώτηση στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ για το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων, σαν να μην έχει δημοσιογρα­φικό ενδιαφέρον να ερωτηθεί ένας εν δυνάμει πρωθυπουργ­ός τι θα πράξει γι’ αυτό το τεράστιο ζήτημα η κυβέρνησή του. Σε κάθε περίπτωση, ο Αλ. Τσίπρας απάντησε ότι θα χυθεί: «Απλετο φως».

Ολοκληρώνο­ντας την προεκλογικ­ή του εκστρατεία, τη Δευτέρα ο Αλ. Τσίπρας θα βρεθεί στα Γιάννενα, την Τρίτη στη Θεσσαλονίκ­η, την Τετάρτη στο Ηράκλειο της Κρήτης, την Πέμπτη στην Αθήνα και την Παρασκευή στην Πάτρα.

Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι κανείς από τους έξι δημοσιογρά­φους δεν ρώτησε τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ για το σκάνδαλο των παρακολουθ­ήσεων

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece