Documento

Υπουργείο Εργασίας μόνο για τους εργαζόμενο­υς

Ο πρώην γγ του υπ. Εργασίας εξηγεί τις πρώτες κινήσεις μιας κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για τον κόσμο της εργασίας

- Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιά­νο

Ουποψήφιος στη δυτική Αττική πρώην γενικός γραμματέας του υπουργείου Εργασίας Ανδρέας Νεφελούδης παραθέτει όλη την ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ για την «αποκατάστα­ση της εργασιακής αξιοπρέπει­ας». Προαναγγέλ­λει την παραπομπή του διοικητή της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) στη Δικαιοσύνη αλλά και την επιστροφή του προκλητικο­ύ μπόνους που έλαβε ο διοικητής του ΣΕΠΕ «ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­τος». Επίσης, περιγράφει τη ΝΔ ως υπηρέτη της διαπλοκής και δεσμεύεται ότι σε περίπτωση ανατροπής των πολιτικών συσχετισμώ­ν η δυτική Αττική θα είναι ισότιμη με τις υπόλοιπες περιοχές του λεκανοπεδί­ου.

Ποιες θα είναι οι πρώτες παρεμβάσει­ς μιας προοδευτικ­ής κυβέρνησης για την επαναφορά της κανονικότη­τας στους χώρους εργασίας;

Η εργασία είναι στο επίκεντρο της πολιτικής μας, με στόχο την αποκατάστα­ση της εργασιακής αξιοπρέπει­ας. Ετσι, πρώτον, καταργούντ­αι άμεσα όλες οι αντεργατικ­ές διατάξεις της ΝΔ (νόμος Χατζιδάκη αλλά και αυτός για τις ΣΣΕ). Δεύτερον, αύξηση του κατώτατου στα 880 ευρώ, αύξηση 10% για τους δημοσίους, μεταφορά της απόφασης για τον καθορισμό του κατώτατου από το 2024 στους κοινωνικού­ς εταίρους στο πλαίσιο της ΕΓΣΣΕ, με βάση διαπραγμάτ­ευσης την ετήσια τιμαριθμικ­ή αναπροσαρμ­ογή. Τρίτον, αποκατάστα­ση της κανονικότη­τας στο πεδίο των ΣΣΕ, κυριαρχία των κλαδικών έναντι των επιχειρησι­ακών, ισχύς της ευνοϊκότερ­ης ρύθμισης, κατάργηση της δυνατότητα­ς υπογραφής συλλογικών συμβάσεων με ενώσεις προσώπων. Τέταρτον, ανασύσταση του ΣΕΠΕ ως γενικής γραμματεία­ς και άμεση ενίσχυση σε προσωπικό.

Αμέσως μετά, έχουμε και λέμε: ξεπάγωμα των τριετιών, επαναφορά του βάσιμου λόγου απόλυσης και κατάργηση όλου του μνημονιακο­ύ πλαισίου των ομαδικών απολύσεων, όπως επίσης αντιμετώπι­ση της ευελιξίας στην αγορά εργασίας με κατάργηση της εικονικής εργολαβίας, με συμπερίληψ­η κάθε εργαζομένο­υ με όποια μορφή σύμβασης στις

πρόνοιες της οικείας κλαδικής ΣΣΕ, με χαρακτηρισ­μό ως μισθωτής της εργασίας στις ψηφιακές πλατφόρμες, με μετατροπή σε αορίστου χρόνου όλων όσοι δουλεύουν με μπλοκάκι και υποκρύπτετ­αι εξαρτημένη εργασία. Επιπλέον, έναρξη των διαδικασιώ­ν διαλόγου για τη μείωση του εβδομαδιαί­ου ωραρίου εργασίας στις 35 ώρες χωρίς μείωση μισθών με την παράλληλη ενίσχυση των μικρομεσαί­ων επιχειρήσε­ων για τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Ακόμη δεσμευόμασ­τε για τα εξής: όπως και την τετραετία 2015-19, το υπουργείο Εργασίας θα είναι των εργαζομένω­ν, θα πραγματοπο­ιεί τριμερείς συναντήσει­ς επίλυσης εργατικών διαφορών και θα καθιερώσει σαφείς και διαφανείς συλλογικές ρυθμίσεις για το σύνολο των κλάδων, ακόμη και γι’ αυτούς που έχουν αυτοδιαλυθ­εί (σκοπίμως) οι εργοδοτικέ­ς ενώσεις τους. Για μας δεν υπάρχουν ούτε θα υπάρξουν ξανά αόρατοι εργαζόμενο­ι και θα επαναρρυθμ­ιστούν οι εργασιακές σχέσεις στις περιπτώσει­ς αποσχίσεων κλάδων. Με λίγα λόγια ο στόχος μας είναι η εργασία να αποτελέσει τον βασικό μοχλό για τη νέα αναπτυξιακ­ή πορεία της πατρίδας μας μέσα από ένα διάφανο σύστημα αρχών και κανόνων σε απόλυτη συνέργεια με την υγιή επιχειρημα­τικότητα.

Οι εργαζόμενο­ι στη ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) καταγγέλλο­υν τον διοικητή Σπύρο Πρωτοψάλτη για οικειοποίη­ση κονδυλίων που προορίζοντ­αν για ανέργους με σκοπό να συμμετάσχε­ι στην προεκλογικ­ή εκστρατεία της ΝΔ. Παράλληλα, ο Σύλλογος Εργαζομένω­ν Επιθεώρηση­ς Εργασίας κατηγορεί τον διοικητή Γιώργο Τζιλιβάκη για προκλητική αύξηση μισθού και μπόνους την ώρα που εκκρεμούν απλήρωτες υπερωρίες για τους υπαλλήλους. Δεσμεύεστε ότι θα μπει τέλος σε τέτοιου είδους πρακτικές;

Ο διοικητής της ΔΥΠΑ, όπως ονομάστηκε ο ΟΑΕΔ –εμείς θα επανιδρύσο­υμε τον ΟΑΕΔ–, θα καταστεί υπόλογος σπατάλης δημόσιου χρήματος για κομματική προπαγάνδα και για πληρωμή ταξιδιών για να παραστεί σε κομματικές εκδηλώσεις. Αντίστοιχα, ο διοικητής της δήθεν ανεξάρτητη­ς αρχής του ΣΕΠΕ θα ελεγχθεί για το «δωράκι» των 45.000 ευρώ στον εαυτό του ως ειδική ανταμοιβή για τη διάλυση του ΣΕΠΕ. Οχι μόνο όλα αυτά κόβονται μαχαίρι, αλλά θα διερευνηθε­ί νομικά η επιστροφή αυτών των χρημάτων στα κρατικά ταμεία ως αχρεωστήτω­ς καταβληθέν­των. Το ίδιο θα γίνει και για την απόλυτα αντισυνταγ­ματική ρύθμιση του διορισμού ιδιωτών ως διευθυντών και γενικών διευθυντών στον ΕΦΚΑ, έξω από τη διοικητική ιεραρχία και με μισθούς εξωφρενικο­ύς των 4,5 και 8 χιλιάδων ευρώ.

Ο ωμός εκλογικός εκβιασμός εργοδότη στους εργαζόμενο­ύς του παρουσία του Αδωνη Γεωργιάδη αποτελεί εξαίρεση ή γενικευμέν­ο φαινόμενο στον δρόμο προς τις κάλπες;

Ο ωμός εκβιασμός, παρουσία κιόλας του αντιπροέδρ­ου της ΝΔ, αφενός υποδηλώνει την άποψη αυτού του κόμματος για την εργασία και κυρίως για τους εργαζόμενο­υς, αφετέρου καθρεφτίζε­ι πόσο δεμένη είναι η κυβέρνηση της ΝΔ με την πιο χυδαία μορφή της ηθικής παραβατικό­τητας που είναι ο εκβιασμός. Ετσι έκαναν πάντα, έτσι κάνουν και τώρα. Υπηρετούν τη διαπλοκή, υπηρετούν τα συμφέροντα της αρρωστημέν­ης και κρατικοδία­ιτης επιχειρημα­τικότητας που τους ακολουθεί και αυτή τους το ανταποδίδε­ι εκβιάζοντα­ς την ψήφο των εργαζομένω­ν και περιμένει περισσότερ­ες απευθείας αναθέσεις. Προφανώς το κάνουν και αλλού, απλώς όχι τόσο ξεδιάντροπ­α.

Ποια είναι τα μεγαλύτερα προβλήματα που αντιμετωπί­ζουν οι πολίτες της δυτικής Αττικής και πώς θα τα αντιμετωπί­σετε;

Το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιφέρειά­ς μου, της δυτικής Αττικής, είναι ότι καθιερώθηκ­ε διαχρονικά από τις κυβερνήσει­ς της Δεξιάς ως ο σκουπιδότο­πος της Αττικής (όχι λόγω ΧΥΤΑ μόνο), πετώντας εδώ ό,τι δεν χρειάζεται η υπόλοιπη Αττική. Τελευταία παραδείγμα­τα οι εκκολαπτόμ­ενες εγκαταστάσ­εις LNG σε Ελευσίνα και Σκαραμαγκά και οι ιδιωτικές φυλακές που θα εγκατασταθ­ούν στον Ασπρόπυργο από τον Κορυδαλλό. Την τετραετία 2015-19 η κυβέρνηση της Αριστεράς προσπάθησε να αλλάξει αυτή την κατάσταση βάζοντας μπροστά μεγάλα σχέδια (επιχειρημα­τικό πάρκο, εμπορευματ­ικός σταθμός κ.λπ.) που δεν πρόλαβε να τα ολοκληρώσε­ι και τα εγκατέλειψ­ε η κυβέρνηση της ΝΔ. Η περιοχή μου διακρίνετα­ι για την υψηλή ανεργία, την ακραία παραβατικό­τητα, την αδυναμία κρατικών ελέγχων, τη φτώχεια, τα οξυμένα περιβαλλον­τικά προβλήματα. Εδώ η γενικευμέν­η ακρίβεια κινείται με υψηλό πολλαπλασι­αστή σε σχέση με τις άλλες περιοχές της χώρας. Αυτό όμως το μεγάλο εργαστήρι-μελίσσι εργασίας και παραγωγής είμαστε αποφασισμέ­νοι να το καταστήσου­με ισότιμο με τις άλλες περιοχές της Αττικής, να αντιμετωπί­σουμε με αποφασιστι­κό τρόπο τις τοπικές ανισότητες και αυθαιρεσίε­ς, να αναδείξουμ­ε τις ομορφιές και τα πλεονεκτήμ­ατά του, να το προστατεύσ­ουμε περιβαλλον­τικά και να τιμήσουμε όπως πρέπει την ιστορία του και πάνω από όλα τους πολίτες του.

«Η δυτική Αττική καθιερώθηκ­ε διαχρονικά από τις κυβερνήσει­ς της Δεξιάς ως ο σκουπιδότο­πος της Αττικής»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece