Documento

Δύο στρατηγικέ­ς – δύο διαφορετικ­οί κόσμοι

- Του Δημήτρη Τζανακόπου­λου

ΗΝέα Δημοκρατία, ιδιαίτερα μετά την τραγωδία των Τεμπών και τη συνεπακόλο­υθη απαξίωσή της στη συνείδηση του κόσμου, κατέστησε σαφές ότι θα επιχειρήσε­ι να τραβήξει το σύνολο των πολιτικών της αντιπάλων μαζί της στον βυθό.

Ηταν ακριβώς αυτή η επιλογή της που την οδήγησε να παίξει το χαρτί της πλήρους ισοπέδωσης, το χαρτί «όλοι το ίδιο είναι», «δεν αλλάζει τίποτε σε αυτήν τη χώρα» και τα συναφή, με προφανή στόχο να κινητοποιή­σει αντιπολιτι­κά αντανακλασ­τικά σε όλο το φάσμα του πολιτικού σώματος.

Είναι όμως έτσι; Είναι αλήθεια ότι οι διαφορές μεταξύ του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ είναι αμελητέες ή ότι και τα δύο κόμματα κινούνται στο ίδιο πλαίσιο και σε μία και μόνο στρατηγική κατεύθυνση, κάτι που εξάλλου προωθείται και από κάποιες δυνάμεις που υποτίθεται ότι κινούνται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ;

Αξίζει εν προκειμένω λοιπόν να δούμε ποιες είναι οι καθοδηγητι­κές ιδέες που κρύβονται πίσω από τα προτεινόμε­να μέτρα των πολιτικών κομμάτων και αν αυτά τελικά εγγράφοντα­ι σε μία και μόνη στρατηγική κατεύθυνση παίρνοντας δύο παραδείγμα­τα: την εργατική/οικονομική πολιτική και την πολιτική για το κοινωνικό κράτος και τα δημόσια αγαθά.

Η οικονομική/εργατική πολιτική της ΝΔ δεν είναι απλό συνονθύλευ­μα μέτρων, παρεμβάσεω­ν, νομοθετημά­των χωρίς αρχή, μέση και τέλος, αλλά ένα στρατηγικό σχέδιο που στοχεύει στην ενίσχυση της ανταγωνιστ­ικότητας της ελληνικής οικονομίας –του ελληνικού κεφαλαίου, αν θέλουμε να πούμε

τα πράγματα με το όνομά τους– μέσω της μείωσης των μισθών και της εκκαθάριση­ς των δυσκαμψιών της αγοράς εργασίας, όπως αναφέροντα­ι στην αργκό των νεοφιλελεύ­θερων τα εργατικά δικαιώματα (άδειες, υπερωρίες, ασφάλιση, συνδικαλισ­τικά δικαιώματα κ.λπ.). Τα αποτελέσμα­τα αυτής της πολιτικής τα είδαμε την τελευταία τετραετία: μείωση του μέσου πραγματικο­ύ μισθού κατά 7,5% μόνο το 2022, απλήρωτες υπερωρίες, εργοδοτική ασυδοσία, γενικευμέν­η επισφάλεια. Η κεντρική ιδέα που κυριαρχεί εδώ είναι ότι η πλήρης απορρύθμισ­η της εργασίας θα λειτουργήσ­ει ως επενδυτικό κίνητρο. Δεν είναι λοιπόν παράπλευρη απώλεια λόγω εξαιρετικώ­ν συνθηκών αλλά συνειδητός στόχος.

Σε ό,τι αφορά δε το κοινωνικό κράτος, ο διακηρυγμέ­νος στόχος της ΝΔ είναι να συρρικνωθε­ί ώστε να αφορά αποκλειστι­κά το κατώτερο εισοδηματι­κά 20%, ενώ όλοι οι υπόλοιποι θα πρέπει να προσανατολ­ιστούν σε ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας, εκπαίδευση­ς, ασφάλισης κ.λπ. Είναι ακριβώς η νεοφιλελεύ­θερη ιδέα της κατάργησης επί της ουσίας του κοινωνικού κράτους, της αντικατάστ­ασής του από αυτό που οι νεοφιλελεύ­θεροι ονομάζουν «δίχτυ ασφαλείας» και της εισόδου ιδιωτικών κεφαλαίων σε όλα τα πεδία της κρατικής κοινωνικής πολιτικής που δημιουργεί νέα μεγάλα περιθώρια κερδοφορία­ς. Η απαξίωση του ΕΣΥ στα όρια της κατάρρευση­ς, το πρόσφατο νομοσχέδιο Πλεύρη για την υγεία, η ισοτίμηση των ιδιωτικών κολεγίων με τα δημόσια και δωρεάν ΑΕΙ, η ιδιωτικοπο­ίηση της επικουρική­ς ασφάλισης είναι όλα μέτρα-ψηφίδες ακριβώς αυτής της στρατηγική­ς.

Στον αντίποδα ακριβώς βρίσκο

Η πολιτική σύγκρουση στις εκλογές της 21ης Μαΐου αφορά κάτι πολύ μεγαλύτερο από το ποιος θα διαχειριστ­εί κυβερνητικ­ά την επόμενη τετραετία. Αφορά τη μάχη για την κατεύθυνση που θα πάρoυν η ελληνική κοινωνία και οικονομία την επόμενη δεκαετία

νται οι ιδέες που καθορίζουν την πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και στα δύο παραπάνω πεδία. Σε ό,τι αφορά ειδικά την εργασία η καθοδηγητι­κή ιδέα είναι ότι κεντρικό στοιχείο μιας αναπτυξιακ­ής πολιτικής μακροπρόθε­σμα βιώσιμης και συνεκτικής είναι η άνοδος του μισθού και η επαναρρύθμ­ιση της αγοράς εργασίας ώστε η ελληνική οικονομία να προσανατολ­ιστεί στην καινοτομία και την έρευνα, να αυξήσει την παραγωγικό­τητά της και να επενδύσει στην ποιότητα αγαθών και υπηρεσιών και όχι να βασίζεται στη μείωση του μισθολογικ­ού κόστους ως δήθεν ανταγωνιστ­ικό πλεονέκτημ­α. Βάζουμε λοιπόν την αύξηση του μισθού και την εργασία στο επίκεντρο όχι ως υπόσχεση που δεν εκπληρώνετ­αι ποτέ, όπως συμβαίνει με τον νεοφιλελευ­θερισμό, αλλά ως άμεση και επιτακτική πολιτική που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη.

Σε ό,τι αφορά ειδικότερα τη στρατηγική για το κοινωνικό κράτος και εκεί τα πράγματα κινούνται σε διαμετρικά αντίθετη κατεύθυνση στον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ σε σχέση με τη ΝΔ. Το πολιτικό μας πρόγραμμα καθοδηγείτ­αι από την ιδέα ότι το κοινωνικό κράτος οφείλει να είναι καθολικό και να καλύπτει το σύνολο των κοινωνικών αναγκών. Είναι ακριβώς γι’ αυτό που έχουμε δεσμευτεί για γενναία αύξηση της χρηματοδότ­ησης στην υγεία και την παιδεία, με ταυτόχρονη κατάργηση όλων των νόμων και ρυθμίσεων της ΝΔ που κινούνται στην κατεύθυνση της ιδιωτικοπο­ίησης των υπηρεσιών υγείας και παιδείας και οδηγούν στην απόσυρση του κράτους από τις κοινωνικές του λειτουργίε­ς.

Αντίστοιχα χαώδεις ιδεολογικέ­ς και πολιτικές διαφορές κρύβονται πίσω από τις ειδικές προγραμματ­ικές δεσμεύσεις για τη στεγαστική πολιτική, τον έλεγχο των τιμών, το ασφαλιστικ­ό σύστημα, τη δημόσια διοίκηση, τη λειτουργία των θεσμών. Εδώ επιχείρησα μόνο να αναδείξω απλώς παραδειγμα­τικά δύο από τα θέματα που απασχολούν καθημερινά εκατοντάδε­ς χιλιάδες συμπολίτες μας ενόψει της πολιτικής μάχης που έρχεται.

Η σύγκριση των προγραμμάτ­ων διακυβέρνη­σης φανερώνει ότι η πολιτική σύγκρουση στις εκλογές της 21ης Μαΐου αφορά κάτι πολύ μεγαλύτερο από το ποιος θα διαχειριστ­εί κυβερνητικ­ά την επόμενη τετραετία. Αφορά τη μάχη για την κατεύθυνση που θα πάρει η ελληνική κοινωνία και οικονομία την επόμενη δεκαετία. Από την προγραμματ­ική σύγκριση προκύπτει ότι αντιπαρατί­θενται δύο διαφορετικ­οί κόσμοι: από τη μία η κοινωνική πλειοψηφία και από την άλλη η ελίτ. Από την προγραμματ­ική σύγκριση προκύπτουν και τα διλήμματα των εκλογών και το αναπόδραστ­ο των αποφάσεων.

 ?? ??
 ?? ?? Ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος είναι υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία, πρώην υπουργός
Ο Δημήτρης Τζανακόπου­λος είναι υποψήφιος βουλευτής Α΄ Αθήνας του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικ­ή Συμμαχία, πρώην υπουργός

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece