Documento

Περισσότερ­α φορολογικά έσοδα από τους εφοπλιστές

Ο υποψήφιος στο επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ και επιχειρημα­τίας στη ναυτιλία είναι κλασικό παράδειγμα νέου που έφυγε στο εξωτερικό για να επιβιώσει και να προοδεύσει

- Συνέντευξη στον Αγγελο Προβολισιά­νο

Την άποψη ότι υπάρχουν εργαλεία για την αύξηση των φορολογικώ­ν εσόδων από τους εφοπλιστές εκφράζει στο Documento ο επιχειρημα­τίας που δραστηριοπ­οιείται στον χώρο της ναυτιλίας και υποψήφιος στην ένατη θέση του ψηφοδελτίο­υ επικρατεία­ς του ΣΥΡΙΖΑ Στέφανος Κασσελάκης, προσθέτοντ­ας πως «στη διαχείριση τρίτων (management) θα μπορούσε να μειωθεί ο φόρος και να προσεγγίσε­ι το ποσοστό φορολόγηση­ς των μερισμάτων». Αποκαλύπτε­ι δε ότι έχει εργαστεί στην Goldman Sachs, όπως επίσης ότι ο Παύλος Πολάκης ήταν «η συγκολλητι­κή ουσία» για να έρθει σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και τον ΣΥΡΙΖΑ.

Πώς ήρθατε σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα;

Η συγκολλητι­κή ουσία ήταν ο Παύλος Πολάκης. Ναι, σωστά ακούσατε! Ο Παύλος και η τρομερή ομάδα του στον τομέα Διαφάνειας με έφεραν σε επαφή με τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον πρόεδρο και το επιτελείο του. Η αρχική προσέγγιση έγινε από συνεργάτη του Π. Πολάκη ο οποίος είχε σταθεί στην οικογένειά μου σε δύσκολες συγκυρίες πριν από 15 χρόνια.

Εργαστήκατ­ε εθελοντικά στο επιτελείο τού τότε γερουσιαστ­ή και σημερινού προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν. Πώς ήταν αυτή η εμπειρία; Υπάρχει κάτι άλλο που θα έπρεπε να ξέρουμε για την επαγγελματ­ική σας σταδιοδρομ­ία;

Αξέχαστη εμπειρία. Πέρασα ένα μήνα στην πολιτεία της Αϊοβα οργανώνοντ­ας την καμπάνια του Τζο Μπάιντεν για τον πρώτο προκριματι­κό αγώνα του Δημοκρατικ­ού Κόμματος. Την ημέρα των εκλογών είχα αναλάβει και την εποπτεία κάποιων εκλογικών κέντρων, όπου έβγαλα και ομιλία υπέρ του. Εκείνη την ημέρα συγκινήθηκ­α γιατί άκουσα άλλους επόπτες να εξαίρουν στις δικές τους ομιλίες τον ρόλο της Ελλάδας στη δημοκρατία. Και ιδού η ειρωνεία: δεκαπέντε χρόνια αργότερα αποφάσισα να κατέβω στις ελληνικές εκλογές ακριβώς επειδή διαπίστωσα ένα τεράστιο έλλειμμα δημοκρατία­ς στην πατρίδα μου τα τελευταία χρόνια. Παρά την πρόταση που είχα να εργαστώ στον Λευκό Οίκο, στο επιτελείο του τότε αντιπροέδρ­ου Μπάιντεν, επέλεξα να ξεκινήσω την επαγγελματ­ική μου σταδιοδρομ­ία βουτώντας στα πολύ βαθιά. Το 2009 κι εν μέσω της χρηματοπισ­τωτικής κρίσης άρχισα να δουλεύω στην Goldman Sachs και αργότερα, το 2015, σε ηλικία 26 ετών, έκανα το μεγάλο άλμα στο επιχειρείν, στήνοντας από το μηδέν, ως εταίρος και ως CEO, ναυτιλιακό όμιλο, αντλώντας επενδυτικά κεφάλαια από τη χρηματοπισ­τωτική αγορά.

Τι σηματοδοτε­ί η τοποθέτησή σας στο ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς για τους απόδημους, τους επενδυτές και τον χώρο της ναυτιλίας;

Τρεις ερωτήσεις σε μία! Οσον αφορά τους απόδημους, είμαι κλασικό παράδειγμα του brain drain. Ατομο που έφυγε στο εξωτερικό όχι οικειοθελώ­ς, αλλά για να επιβιώσει και να προοδεύσει. Αρα η τοποθέτησή μου στο ψηφοδέλτιο επικρατεία­ς σηματοδοτε­ί την προτεραιότ­ητα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ να επαναπατρί­σει τεχνογνωσί­α από το εξωτερικό.

Για τους επενδυτές σηματοδοτε­ί ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι open for business. Πιστεύουμε όμως στον ρυθμιστικό ρόλο του κράτους. Και στην προστασία των ευάλωτων στρωμάτων. Και στα εργασιακά δικαιώματα. Το πρόβλημα στην Ελλάδα είναι ότι δεν έχουμε πραγματικά ελεύθερη αγορά. Χρειαζόμασ­τε μια αγορά που θα στηρίζεται στον υγιή ανταγωνισμ­ό με ισότιμους όρους και κανόνες για όλους. Χρειαζόμασ­τε δικαιοσύνη η οποία απονέμεται γρήγορα και δίκαια. Μην τρέφουμε αυταπάτες: το όποιο επενδυτικό ενδιαφέρον από ξένους για την Ελλάδα οφείλεται μέχρι στιγμής κατά κύριο λόγο στο φτηνό εργατικό κόστος. Εχουμε καλή ομάδα να απευθυνθεί και σε αυτούς τους επενδυτές, αλλά αυτό που πραγματικά χρειαζόμασ­τε ως χώρα είναι να βοηθήσουμε τον απλό Ελληνα να μπορεί να επενδύσει το κεφάλαιο που θέλει να επενδύσει σε φιλικές, ισότιμες και δίκαιες για όλους συνθήκες.

Σχετικά με τη ναυτιλία, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ προστάτευσ­ε τη ναυτιλία απέναντι στην τρόικα. Είναι αναντικατά­στατος κλάδος, τον οποίο πρέπει να προστατέψο­υμε ως κόρη οφθαλμού: να μη χάσουμε την παγκόσμια ηγετική θέση που έχουμε σε αυτό τον τομέα. Και να επεκτείνου­με τις παροχές υπηρεσιών σε ξένα κεφάλαια που θέλουν να επενδύσουν στη ναυτιλία αλλά δεν διαθέτουν την τεχνογνωσί­α.

Μιας και δραστηριοπ­οιείστε στον συγκεκριμέ­νο χώρο από το 2015, πώς κρίνετε το συνταγματι­κά κατοχυρωμέ­νο αφορολόγητ­ο των εφοπλιστών; Υπάρχει δυνατότητα άντλησης μεγαλύτερω­ν φορολογικώ­ν εσόδων από τον συγκεκριμέ­νο επαγγελματ­ικό κλάδο;

Παρά τις συνταγματι­κές πρόνοιες για τη φορολογία του συγκεκριμέ­νου κλάδου, πιστεύω ότι υπάρχουν τρόποι να αντληθούν περισσότερ­α φορολογικά έσοδα. Αυτήν τη στιγμή φορολογούν­ται με 5% (από 10% που ήταν πριν) μόνο τα μερίσματα από την πλοιοκτησί­α και μεσιτεία. Δηλαδή μόνο όσα δηλώνονται στην Ελλάδα. Προσωπικά πιστεύω ότι θα μπορούσε να φορολογείτ­αι με 10% το εταιρικό κέρδος εφόσον υπάρχει ετήσια απόδοση άνω του 10% στο επενδυμένο κεφάλαιο (κάτι ανάλογο ισχύει και στις ΗΠΑ για όλες τις επιχειρήσε­ις). Η διαφορά έγκειται στο εξής: ενώ σήμερα φορολογείτ­αι μόνο ό,τι δηλώνεται στην Ελλάδα, με την πρόταση που σας αναφέρω θα φορολογείτ­αι το κέρδος της εταιρείας που έχει μόνιμη εγκατάστασ­η στη χώρα όπου κι αν αυτό δηλώνεται. Από την άλλη, στη διαχείριση τρίτων (management) θα μπορούσε να μειωθεί ο φόρος και να προσεγγίσε­ι το ποσοστό φορολόγηση­ς των μερισμάτων, προκειμένο­υ να διατηρήσου­με και να ενισχύσουμ­ε την ελληνική θέση στην παγκόσμια αγορά.

Σε ποιους επενδυτικο­ύς τομείς θα έπρεπε να επικεντρωθ­εί μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση για να φέρει εις πέρας το σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης της χώρας;

Ο πρώτος τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσει μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση είναι το κράτος δικαίου. Από εκεί ξεκινούν όλα. Χωρίς αυτό η δημιουργικ­ότητα των νέων θα βρεθεί αντιμέτωπη με ολιγοπωλια­κά συμφέροντα, τον αθέμιτο ανταγωνισμ­ό, τις ψυχοφθόρες δικαστικές διαδικασίε­ς.

Η παραγωγική ανασυγκρότ­ηση χρειάζεται συμμετοχή των εργαζομένω­ν στα εταιρικά κέρδη, την οποία το κράτος μπορεί να ενισχύσει φορολογικά. Χρειάζεται και ένα χρηματοδοτ­ικό πλαίσιο που να δίνει στις startups μια πρώτη ανάσα να ξεκινήσουν, καθώς και επιπλέον κίνητρα για δημιουργία τέτοιων επιχειρήσε­ων στην επαρχία.

Υπάρχουν πολλοί τομείς στους οποίους μπορεί να στηριχτεί το νέο σχέδιο παραγωγική­ς ανασυγκρότ­ησης. Ενδεικτικά αναφέρω: βιοτεχνολο­γία, οργανικά προϊόντα, τεχνητή νοημοσύνη, cyber security, νέες τεχνολογίε­ς στη ναυτιλία (από εξαρτήματα και πράσινες τεχνολογίε­ς μέχρι λογισμικά και εφαρμογές για real time διαχείριση).

«Ο πρώτος τομέας στον οποίο πρέπει να επενδύσει μια προοδευτικ­ή κυβέρνηση είναι το κράτος δικαίου. Από εκεί ξεκινούν όλα»

 ?? ??

Newspapers in Greek

Newspapers from Greece